Bitcoin alert: waakhond SEC stelt besluit Bitcoin ETF’s uit naar mei

Bitcoin alert – De beslissing om een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) goed te keuren is opnieuw door de Amerikaanse toezichthouder de Securities & Exchange Commission (SEC) uitgesteld. De 45 dagen die de SEC had om de aanvragen van Bitwise en VanEck/SolidX te beoordelen verstreken onlangs. De SEC verlengt de procedure met nog eens 45 dagen. De nieuwe deadlines zijn in mei.

Lees meer: SEC onderneemt volgende stap in goedkeuringsproces Bitcoin ETF

SEC stelt Bitcoin ETF uit

De race om de eerste gereguleerde Bitcoin ETF is al een tijdje in volle gang. Er liggen meerdere ETF voorstellen bij de SEC ter beoordeling. Goed- of afkeuring door de SEC dient te geschieden binnen een periode van 45 dagen nadat de aanvraag is ingediend. Deze periode is voor twee van de meest besproken ETF voorstellen verlopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitwise ETF

Bitwise diende in 2018 al hun eerste aanvragen in bij de SEC. Daarvoor werkt het samen met NYSE Arca, de derivatenbeurs van de New York Stock Exchange (NYSE). De laatste aanpassing van hun voorstel werd op 11 februari bij de SEC ingediend. Nu de beoordelingsperiode van 45 dagen is verlengd met nog eens 45 dagen valt de nieuwe deadline op 16 mei.

VanEck/SolidX ETF

Ook de deadline voor het veelbesproken ETF voorstel van VanEck/SolidX is verstreken. De verwachtingen omtrent de VanEck/SolidX ETF zijn hooggespannen omdat het een ETF betreft waarbij er gehandeld wordt met ‘echte’ Bitcoins als onderpand. Dat kan bitcoins aan de markt onttrekken en daardoor een positief effect hebben op de prijs. Dat is niet het geval bij ETFs die alleen op basis van derivaten werken.

De beoordelingsperiode van het meest recente voorstel van VanEck/SolidX startte in februari. Ook in dit geval heeft de SEC geen beslissing binnen de gestelde periode kunnen vellen en de periode verlengd. De nieuwe deadline is op 21 mei.

Bitcoin ETFs

Veel mensen zien goedkeuring van een Bitcoin ETF door de SEC als een belangrijke stap voor de verdere adoptie van cryptovaluta. Wanneer zo’n ETF bestaat kunnen Wall Street investeerders voor het eerst in aanraking komen met crypto.

Bijvoorbeeld de pensioen- en hedgefondsen. Vele miljarden kunnen op die manier in crypto vloeien. De prijsstijging die dat tot gevolg kan hebben maakt menig bezitter van Bitcoin enthousiast.

Adoptie

Duidelijkheid van de wetgever is ook belangrijk voor de verdere adoptie van cryptovaluta. Nu is de wetgeving nog vaak een grijs gebied. Goedkeuring van een Bitcoin ETF creëert een wettelijk kader waarbinnen Bitcoin officieel door de wetgever is toegestaan. Daarmee staat de deur wagenwijd open voor verdere adoptie.

Altcoins

Ook altcoins profiteren wanneer de SEC een Bitcoin ETF goedkeurt. Een Bitcoin ETF zou namelijk een voorloper kunnen zijn op andere ETFs die een breder pakket aan cryptovaluta aanbieden. Goedkeuring van een Bitcoin ETF zou er dan ook toe kunnen leiden dat altcoins snel volgen. Daarnaast zorgt een stijging van de Bitcoin prijs er vaak ook voor dat de koers van altcoins ook stijgt.

Volgens Datadash duurt het nog 2 jaar voordat de bitcoin ETF een feit is. Lees het exclusieve interview >>

Bitcoin ETF een voortdurende strijd bij SEC

De strijd om een Bitcoin ETF is inmiddels al jaren gaande bij de SEC. De SEC heeft tot nu toe nog nooit een Bitcoin ETF voorstel goedgekeurd. De SEC is vooral bezorgd over prijsmanipulatie en consumentenbescherming. Een betrouwbare prijsindex en een oplossing voor professioneel beheer van cryptovaluta zijn daarvoor belangrijk.

Daartoe worden inmiddels steeds meer stappen ondernomen. Zo ging onlangs het platform van vermogensreus Fidelity Investments van start en werkt Bakkt, een zusteronderneming van de NYSE, ook aan een handels- en beheerplatform.

Ook aan de zorgen omtrent betrouwbare prijsindexen wordt gewerkt. De NASDAQ lanceerde kort geleden een Bitcoin en Ethereum prijsindex. De SEC werkt ondertussen ook hard om hun eigen kennis van de sector te vergroten.

Cryptonieuws lees je bij Bitcoin Magazine NL

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Ethereum koers Nieuws
Justin Sun Verplaatst 100 Miljoen Dollar naar Binance: Is Dit een Koopsignaal voor Ethereum?

Justin Sun, medeoprichter van Tron, een platform voor het ontwikkelen van gedecentraliseerde applicaties (dapps), heeft...

Nieuws
Bitcoin op weg naar grootste maandelijkse stijging sinds 2020

De bitcoin koers is erin geslaagd om de maand februari af te sluiten met een...

Nieuws
Cryptohack bij Seneca: meer dan $6 miljoen aan onderpand gestolen

Het Seneca Protocol, een platform voor decentralized finance (DeFi), is gehackt, waarbij meer dan $6...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: AFM accepteert aanvragen van cryptobedrijven in april

Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Nederlandse cryptobedrijven kunnen per 22 april 2024 vergunning aanvragen bij de AFM

Vanaf 22 april 2024 kunnen aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP's) een vergunning of notificatie aanvragen bij...

Lees meer