Bitcoin voorraad verhogen – slecht voor vertrouwen of goed idee?

Trouble in paradise? In de cryptocommunity is er een discussie over het maximale aantal van 21 miljoen bitcoin (BTC). De laatste bitcoin zal ergens in het jaar 2140 gedolven worden. Volgens sommigen leidt een beperkt aantal Bitcoins tot een afname van het aantal miners. Dat kan leiden tot een netwerk dat minder goed onderhouden wordt. Voorstanders pleiten voor meer dan de gemaximaliseerde aantal van 21 miljoen bitcoins. Tegenstanders vinden dat daarmee wordt afgestapt van het kernprincipe van een eindige voorraad dat maker Satoshi Nakamoto voor ogen had.

Bitcoin voorraad

Het beperkte aanbod van Bitcoin is één van de hoekstenen van de eerste cryptocurrency, zoals geschreven door Satoshi Nakamoto in zijn beroemde white paper “Bitcoin: a peer-to-peer electronic cash system”.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de laatste calculaties zijn er in 2024 circa 19 miljoen bitcoins in omloop. In 2032 zijn dit er naar verluidt 20 miljoen stuks. De laatste Bitcoin wordt naar verwachting in 2140 gedolven.

Satoshi Roundtable

Begin februari vond het the Satoshi Roundtable event plaats. Een van de leden, Matt Luongo, oprichter van bitcoin betaalapp Fold, heeft naar aanleiding van een discussie over de invoering van het Lightning Network (LN) het idee geopperd om de supply van Bitcoin te verhogen.

Lightning Network

Luongo voorziet dat zodra LN meer wordt geadopteerd als betaalmethode, het aantal transacties op het hoofdnetwerk van bitcoin daalt. Dat kan tot negatief gevolg hebben dat miners minder inkomsten krijgen uit de transacties. De theorie is dat daarmee ook de veiligheid van het bitcoin netwerk in het geding komt: miners verliezen de prikkel om het netwerk te onderhouden. Zodra het aantal miners afneemt, kan dat leiden tot een 51% attack.

Nog een Bitcoin hard fork?

Om de voorraad bitcoins te verhogen, moet 80% van de crypto-community toestemmen. Na acceptatie is het logische gevolg een ‘hard fork’, een splitsing van het netwerk. Viktor Pershikov, een vooraanstaand analist bij het cryptobedrijf Mine ziet niets in dit scenario. Hij gelooft dat een ‘hard fork’ niets met Bitcoin te maken zal hebben. “Het voegt weinig toe aan wat er al is zoals Bitcoin ABC, Bitcoin SV en tientallen andere s ** tcoins”.

Een fork levert ook geen bijzondere voordelen op voor miners. Er komt een nieuwe coin op de markt, waarvan de vraag ernaar afhangt van speculatie. Het hebben van een oneindige hoeveelheid tokens is dat dat prijs logischerwijs ook lager ligt.

Verdienen door transactiekosten

In zijn white paper uit 2008 schrijft Satoshi dat “zodra een vooraf bepaald aantal coins in omloop zijn, het verdienmodel kan worden aangepast met transactiekosten.” Een blokbeloning was alleen nodig in het vroege stadium van het project om nieuwe gebruikers aan te trekken.

Wanneer alle bitcoins in omloop zijn, kunnen miners niet langer een beloning krijgen voor een blok. Hun enige inkomsten zijn de transactiekosten, zo is de gedachte. Of ze genoeg inkomen zullen genereren, wordt bepaald door de markt. Wayne Vaughan, de oprichter van Tierion, stelt voor om na te denken over het overschakelen naar een dergelijk model.

Geloofwaardigheid

Meer bitcoins dan de eigenlijke 21 miljoen stuks kan de geloofwaardigheid aanzienlijk ondermijnen. “De vrees dat Bitcoin tegen de huidige prijzen kan blijven gedolven is terecht. De verwachting is dat de vergoeding voor miners gaat afnemen. Maar een ‘hard fork’ is niet de oplossing. Als dit toch gebeurt, dan zal in feite alle vertrouwen in het systeem verdwijnen,” aldus Valery Petrov, vice-president van de Russische Vereniging van Cryptocurrencies en Blockchain.

Discussieer mee!

Wat vind je als cryptoliefhebber van deze discussie? Moet bitcoin gemaximaliseerd blijven tot 21 miljoen stuks of is een splitsing nodig om de veiligheid van het netwerk te garanderen? Of zijn er andere oplossingen?

Geef je mening onder het bericht of discussieer mee in ons Telegram kanaal

Cryptonieuws

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

Lees meer