Celstraf van 40 jaar geëist tegen Zweed wegens miljoenenfraude met crypto

Een Zweed (45) is uitgeleverd aan de Amerikaanse autoriteiten wegens online effectenfraude en het witwassen van crimineel geld. Nils-Jonas Karlsson is het meesterbrein achter een fraudezaak van bijna 10 miljoen euro. Hij liet zich uitbetalen in bitcoin (BTC) en andere crypto en kocht daarvoor vastgoed in Thailand. Inmiddels is de man uitgeleverd aan Amerika, waar een rechter een gevangenisstraf van 40 jaar eist.

Crypto miljoenenfraude

Deze week verscheen Karlsson voor de rechtbank van San Francisco. Een aantal Amerikaanse beleggers heeft een zaak aangespannen wegens oplichting.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De omvang van de zaak is groot: meer dan 3.500 slachtoffers zijn de dupe. Naar schatting bedraagt de totale schade 11 miljoen dollar, omgerekend 9,93 miljoen euro.

Afgelopen juni is hij gearresteerd in Thailand wegens effecten – en digitale fraude en het witwassen van de opbrengsten. Zoveel blijkt uit deze verklaring van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Daarin staat te lezen dat Karlsson de gedupeerden het volgende voorspiegelde. Ze kochten een aandeel van 98 dollar en verkregen daarmee het recht om – in de toekomst – 1,15 kilo goud te ontvangen.

Dat deze hoeveelheid goud destijds al een waarde van $45.000 vertegenwoordigde, wist de inleggers er niet van te weerhouden om tóch in te stappen.

Gesloten websites

Hij maakte gebruik van de websites easternmetalsecurities.com en hci25.com om zijn klanten te lokken. Daar kregen ze een aandeel aangeboden in het ‘Pre Funded Reversed Pension Plan’ (PFRPP), een fictief goudfonds. Vervolgens verzon de man de nodige smoesjes om het goud niet te leveren.

In één geval betaalde hij niet uit met wel een heel speciale reden. ‘Door het versturen van zoveel geld in één keer raakt het financiële systeem in de wereld overbelast’.

Ook loog hij dat Eastern Metal Securities samenwerkte met de Securities and Exchange Commission (SEC), om samen met de toezichthouder een betalingsregeling te treffen.

De opbrengsten in cryptovaluta zette hij om in fiat en sluisde hij weg naar persoonlijke bankrekeningen. Dat geld is gebruikt om vastgoed te kopen in Thailand.

Celstraf van 40 jaar

Deze week moest hij voorkomen voor een Amerikaanse rechtbank en rechter Sallie Kim liet hem vastzetten. De volgende hoorzitting is aankomende vrijdag 22 november.

Zodra hij schuldig bevonden is, riskeert hij een maximale gevangenisstraf van 20 jaar en het betalen van een schadevergoeding van $250.000 boete voor online effectenfraude.

Maar daar bovenop riskeert hij nog een gevangenisstraf van 20 jaar in de cel en een schadevergoeding van $500.000 vanwege witwassen van criminele gelden.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...