Duitse beurswaakhond sluit per direct 17 Bitcoin ATM’s van Shitcoins Club
De Duitse financiële waakhond BaFin sluit per direct 17 Bitcoin ATM’s in het land. Het gaat om machines in eigendom van de Shitcoins Club uit Polen, die géén licentie heeft om in Duitsland te opereren.
Opmerkelijk: deze operator is ook actief in Nederland met 9 Bitcoin ATM’s.
Bitcoin ATM
Via een Bitcoin ATM kun je bitcoin kopen of verkopen door middel van onder meer cash. Tot een bepaald bedrag moeten gebruikers zich nu al identificeren. Maar voor kleinere bedragen is dat niet altijd nodig.
Afgelopen woensdag zijn de Duitse autoriteiten gestart met de ontmanteling van de Bitcoin ATM’s verspreid in het land. Dat bevestigt een woordvoerder aan Coindesk.
BaFin heeft van het moederbedrijf KKT UG geëist om alle handelsactiviteiten in Duitsland in februari. Maar CEO Adam Gramowski sloeg dat dringende advies in de wind, volgens zakenblad Handelsblatt.
Ook nu laat de firma geen formele reactie weten ondanks alle ophef. Shitcoins Club was actief met 17 Bitcoin ATM’s in Duitsland, waar er in totaal 67 staan.
Het is een gevolg van de Europese richtlijn AMLD5 die per 2020 is ingegaan. Elk land mag zelf bepalen hoe deze wet geïmplementeerd wordt. In de Duitse wet is onder meer opgenomen dat verkopers van cryptovaluta een vergunning dienen te hebben.
Nederland
In Nederland staan er 51 Bitcoin ATM’s volgens de laatste cijfers van Coin ATM Radar.
Shitcoins Club beheert 9 machines in Nederland, waarvan 4 in Amsterdam en één in de volgende steden: s-Hertogenbosch, Almere, Apeldoorn, Groningen en Rotterdam.
De eigenaren van de machines moeten voldoen aan de eisen van de Nederlandse cryptowet die per 21 mei geldig is. De winkels, die de machines huren, of de fabrikanten vallen dus buiten de wet.
Momenteel zijn er 48 partijen die een aanvraag voor een registratie bij de Nederlandsche Bank hebben ingediend. Daaronder ook enkele operators van ATM’s in Nederland.
Ook in Nederland dienen gebruikers zich te identificeren. Ook aan – en verkopen van boven de €10.000 per keer worden aangemerkt als ‘verdacht’.
Prijsverschillen
De Bitcoin markt is een vrije markt, dus elke (ver) koper mag zelf zijn prijs bepalen. Ook kopen via ATM’s leidt tot prijsverschillen.
Bijvoorbeeld bij deze ATM in Amsterdam kost het momenteel 6,2% om Bitcoin te kopen. En 1,7% om Bitcoin te verkopen. De prijs van 1 BTC is daar momenteel 10.624 euro.
Ga ja naar een andere ATM van dezelfde operator (Shitcoins Club) in ‘s-Hertogenbosch, dan liggen de tarieven net iets anders. Een fee van 6,1% om te verkopen en 1,9% om te verkopen.
Opvallend de prijs van Bitcoin ligt in die stad opmerkelijk lager: 10.598 euro. Wil je een beetje Bitcoin kopen, dan loont een reis naar ‘s-Hertogenbosch.
Bij een gemiddelde broker of exchange in Nederland betaal je 1% of minder om Bitcoin te kopen.
Ook zul je altijd de (ver) koopprijs in de gaten moeten houden. Die kan elke partij zelf bepalen. Dat bewijst bovenstaand voorbeeld eens te meer.