Nederlandse Bitcoin spaardienst Bittr stopt definitief per 20 mei

1238 totale weergaven
|

Bittr stopt per woensdag 20 mei definitief met hun bitcoin (BTC) diensten in Nederland. Dat maakt de firma bekend in een mailing naar haar klanten. Om precies te zijn: om 23:59 uur Nederlandse tijd op 20 mei gaat de service uit de lucht.

Oprichter Ruben Waterman benadrukt dat klanten hun automatische incasso moeten stopzetten vóór dit tijdstip.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vandaag is ook bekend geworden dat de nieuwe cryptowet per 21 mei in werking treedt. Op 20 mei wordt de wetswijziging in het Staatsblad gepubliceerd.

Eerdere berichtgeving 24 april

Dat maakt de oprichter Ruben Waterman bekend in een persbericht. Door de aankomende nieuwe regelgeving rondom bitcoin in ons land gaan de digitale deuren dicht per 28 april aanstaande.

Bij Bittr kon je gemakkelijk een vast bedrag aan BTC per dag, week, maand of jaar aanschaffen middels een simpele bankbetaling. Bittr kocht voor het bedrag dat je stuurde bitcoin en hield daarvan 1,5% in eigen zak.

Een handige service als je beetje bij beetje je stapel aan bitcoin wil vergroten. Deze strategie staat ook wel bekend als ‘dollar cost averaging’.

Mocht je momenteel de services van Bittr gebruiken, dan is het aan te raden alle toekomstige betalingen stop te zetten. Waterman sluit zijn bankrekeningen, geld dat teruggestuurd moet worden kan lang op zich wachten door de manier waarop het banksysteem werkt.

Deuren dicht

Op dinsdag 28 april om 11:59 uur stopt Bittr officieel met de financiële dienstverlening. Volgens Waterman bestaat de kans dat de boel al eerder op slot gaat als de regels eerder worden gepubliceerd. De website accepteert al geen nieuwe inschrijvingen meer en koopt geen bitcoin meer in.

Het is al enige tijd bekend dat bitcoin en andere cryptocurrency’s in Nederland onder de aangepaste Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) gaan vallen. De bitcoin industrie valt onder het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB).

Dat betekent strenger en meer toezicht. En daarbij horen ook strengere regels waar ondernemers in Nederland zich aan moeten houden.

Identiteit

Een van de belangrijkste veranderingen is de identificatieplicht bij élke bitcoin aankoop. ”Zelfs klanten die €25 aan bitcoin kopen worden standaard behandeld als criminelen tot het tegendeel is bewezen”, zegt Waterman in het persbericht.

Klanten van Bittr hebben overigens een werkende bankrekening nodig en zijn dus al gecheckt door een financiële instelling.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Ruben Waterman”]”Tegen mijn wil in was ik bereid om de noodzakelijke veranderingen door te voeren om Bittr draaiende te houden.”[/penci_blockquote]

Extra regels en kosten

Bittr stopt dus met haar diensten, omdat de eisen van de nieuwe cryptowet te hoog gegrepen zijn. Waterman: ”Ik maakte mij altijd al zorgen over alle documentatie en compliance vereisten van de DNB.”

Deze regels zijn volgens de oprichter van Bittr niet geschikt voor eenmanszaken. Daarnaast zou Bittr een compliance officer in dienst moeten nemen om hieraan te voldoen.

Waterman vraagt zich hardop af: ”Wie moet dat dan zijn? Ikzelf? Dat werkt waarschijnlijk niet als enige aandeelhouder en directeur.”

Het andere alternatief is een ander persoon in dienst nemen, maar daar is Bittr niet groot genoeg voor: ”En door deze regels kan ik niet doorgroeien naar de vereiste grootte voor diezelfde regels.”

Het is duidelijk: Waterman is het niet eens met de strenge extra regels waar bitcoin start-ups aan moeten voldoen in ons land.

Voorbereid

Het is niet zo dat de aanpassing van de Wwft uit de lucht komt vallen, maar je er als kleine ondernemer echt goed op voorbereiden bleek lastig.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Ruben Waterman”]”Ik was sinds november 2019 op de hoogte van de aankomende veranderingen en heb verschillende opties voor Bittr onderzocht.[/penci_blockquote]

Waterman dacht na de implementatie van de wet nog 6 maanden de tijd te hebben om te voldoen aan de regels. Volgens de ondernemer geldt deze transitieperiode alleen voor bedrijven die al een conceptaanvraag voor registratie bij de DNB hebben ingediend, voordat de wet officieel in gaat.

Waterman: ”En de DNB is de partij die 6 maanden heeft om mijn ‘registratie’ te evalueren.”

Daar komt nog iets leuks bij: ”Als de regels ‘live’ gaan moet elke klant een Know-Your-Customer procedure ondergaan”, zegt Waterman.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Ruben Waterman”]”Het is niet haalbaar om alle documentatie voor te bereiden voor de DNB als het weinig kans van slagen heeft.”[/penci_blockquote]

Je kunt voor 5.000 een verzoek doen voor registratie bij de DNB. Voor Bittr zou een Know-Your-Customer module zo’n 7.550 kosten om door te gaan met de service. Daarmee ‘koop’ je misschien zes maanden extra tijd, als je verzoek niet eerder wordt afgewezen.

Waterman heeft nog een andere optie: ”Of je huurt een advocaat in van 315 per uur.” Geen aantrekkelijke opties voor een beginnend bedrijf.

Toekomst

De optie om een doorstart in een ander land te maken staat nog wel open. ”Ik kijk wel naar kansen ergens anders in Europa, waar de AMLD5 richtlijnen direct worden geïmplementeerd in plaats van de DNB-bazooka in Nederland.”

Wil je meer weten over de de nieuwe ‘cryptowet’? Luister dan de Hup Bitcoin Podcast met Simon Lelieveldt, een expert op het gebied van bancaire regelgeving en compliance.

En je kunt de recente Hup Bitcoin podcast met Ruben Waterman ook terugluisteren!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...