Bitcoin (BTC) als geld in games? Dat komst steeds dichterbij

472 totale weergaven

Hoe zou het zijn als jij Bitcoin zou kunnen verdienen tijdens het spelen van videogames? En wat als je vervolgens deze inkomsten uit kunt geven in de echte wereld? Met de ontwikkeling van producten bovenop en rondom Bitcoin wordt deze illusie steeds meer werkelijkheid.

Maandag kondigde Zebedee namelijk aan dat ze een software-developerskit (SDK) en dashboard hebben ontwikkeld voor de integratie van Lightning in videogames. Ontwikkelaars kunnen hiermee microtransacties met Bitcoin in hun videogames bouwen

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin microtransacties

Waarom Bitcoin? Omdat het 'de eigen valuta van internet' is, aldus Simon Cowell, CEO van Zebedee. Bitcoin als mainchain is misschien wel traag en log, maar de schaalbaarheidsoplossingen die hierop zijn gebouwd zijn razendsnel en -goedkoop. Of beter gezegd: bliksemsnel.

Met het Lightning Network kun je kleine beetjes Bitcoin (ook wel sats genoemd) naar elkaar pingpongen. Het enige dat je moet hebben zijn betaalkanalen met andere peers in het netwerk en voldoende liquiditeit in deze kanalen.

Als je nog niet helemaal duidelijk hebt hoe dit precies werkt, is het zeer aan te raden deze uitleg te lezen.

Terug naar gaming en Bitcoin. Met de euro ga jij geen losse centen kunnen overmaken. Op microbetalingen komen namelijk dermate hoge commissies te liggen, dat dit niet uit kan voor de game-ontwikkelaar. Maar met Bitcoin kan dit dus wel.

“Het belangrijkste praktische kenmerk van elke valuta zijn de netwerkeffecten die het waarde en nut geven. Bitcoin is marktleider met een ruimte voorsprong," vertelt Cowell in een interview aan Decrypt. Het bedrijf wil gamers en ontwikkelaars stimuleren om satoshi's te verdienen en uit te geven.

Integratie moneystreaming

Zebedee komt nu dus met een toolbox waarmee je dit heel makkelijk kunt integreren.

Het bedrijf hoopt game-ontwikkelaars te helpen nieuwe manieren te vinden om geld te verdienen met hun producten, zowel binnen games als daarbuiten. En dit allemaal via Bitcoin.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]“Loot boxes, skins, advertenties en abonnementen zijn op dit moment nog de limiet die de game-ontwikkeling heeft met fiat geld. En eigenlijk is dit niet goed voor zowel gebruikers als ontwikkelaars."[/penci_blockquote]

Wat die gebruikers betreft, wil Zebedee gamers de mogelijkheid geven geld te verdienen in de tijd dat ze videogames spelen. Gebruikers kunnen daarbij "voor hun aandacht worden gecompenseerd, vooral als je wordt doodgegooid met advertenties", legt Cowell uit.

Een dergelijke toepassing heet ook wel moneystreaming. En dit is in veel meer markten toe te passen. Waarom betaal jij een netflix account per maand en niet per seconde dat jij film kijkt? En waarom betalen we verzekering voor de tijd dat de auto in de garage staat en niet alleen in de tijd dat het voertuig daadwerkelijk voortbeweegt?

Ons huidige fiatstelsel (met euro's en dollars) legt deze limieten op. Met Bitcoin is het mogelijk om een industrie heel anders in te kleden. Of het nu verzekeringen zijn, maandabonnementen of dus de gaming industrie.

Bitcoin in gaming

De tool die Zebedee heeft ontwikkeld, is op dit moment nog in gesloten bèta. Maar het plan is om game-ontwikkelaars in staat te stellen om games in het dashboard te maken of eenvoudig code in een bestaande game in te voegen waarmee je het Lightning Network kunt integreren voor betalingen.

Dit kan leiden tot alle soorten toepassingen: van een paywall tot exclusieve toegang tot secties of acties binnen games, of zelfs een "hele in-game economie," vertelt Cowell.

Zebedee ziet een toekomst waarin gamers satoshis kunnen verdienen in een online spel, en deze kunnen overdragen naar een andere spelers. En met Bitcoin is het zelfs mogelijk om deze satoshi's later uit te geven 'in de echte wereld'. Als je wilt kun je dit dan weer omzetten in contant geld.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="CEO Zebedee"]"Persoonlijk denk ik dat deze digitale economieën groter zullen worden dan de 'echte' economieën omdat ze oneindig, eenvoudig en zonder aanzienlijke kosten kunnen worden verbeterd" [/penci_blockquote]

Zebedee is van plan om hun nieuwe SDK en dashboard voor ontwikkelaars te demonstreren op de aanstaande Crypto Compare-conferentie in Londen en Bitcoin2020 in San Francisco.

Games

Er zijn al verschillende games waar Bitcoin in is geïntegreerd. Lightnite is een voorbeeld hiervan, hoewel dit nog wel in een pre-order fase zit. Het is een soort van light versie van Fortnite, maar dan mét Lightning integratie.

Een ander spel is Bitcoin Bounce. Dit is een app voor op iPhone en Android waarmee je kleine beetjes sats kunt winnen. Ook dit spel zit nog in béta, maar je kunt het al wel spelen en testen. Lees hier meer over het reilen en zeilen van deze game.

Een derde voorbeeld is Bitcoin Bounty Hunt. Deze game laat je ‘Satoshi cubes’ verzamelen, en die zijn geld waard! Een Redditor bracht ook al eens een kleine nieuwe bitcoin game uit: Satoshi vs the shills. Dit is een survival shooter met de bedenker van bitcoin, Satoshi Nakamoto, in de hoofdrol.

We spraken in een podcast al eens met Boris van de Ven over dit interessante onderwerp. Boris: ”Een van de grote adoptiebewegingen voor het Lightning Network gaat vanuit de gaming community komen. Gaming is echt huge. 96% van alle mannen speelt wel eens videogames, bij vrouwen is dat inmiddels ook over de 60%.”