‘Bitcoin kan naast centrale bankmunt bestaan’, aldus oud-IMF econoom
De voormalige gouverneur van de Reserve Bank of India (RBI) Raghuram Rajan ziet een toekomst waarin Bitcoin en Central Bank Digital Currencies (CBDC‘s) naast elkaar bestaan.
Rajan is geen kleine naam in de financiële markt. Hij is voormalig hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en is momenteel hoogleraar aan de Universiteit van Chicago.
Hij voorspelde de recessie van 2008 al in 2007 en staat ook bekend als de leider van het economisch herstel van India in het afgelopen decennium.
‘Bitcoin is géén vervanging fiat’
En deze knappe kop schat Bitcoin op de lange termijn positief in. Hij ziet de cryptomunt echter niet als vervanging van fiat geld, meldt CNBC.
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Bitcoin lijkt een beetje op goud. Goud heeft waarde omdat we het waarderen voor sieraden, maar [met] Bitcoin kun je dat niet eens doen. Desondanks heeft het waarde omdat anderen denken dat het waarde heeft”[/penci_blockquote]
Het is opmerkelijk dat hij de monetaire waarde van goud achterwege laat en niet noemt. Als meest schaarse fysieke goed heeft het edelmetaal een veel grotere historie dan slechts het gebruik in sieraden.
Hij voegt eraan toe dat hij denkt dat ook private initiatieven voor digitaal geld (zoals de Libra van Facebook) dienen als ‘medium of transaction’. Bitcoin is daar volgens hem niet geschikt voor vanwege de volatiliteit.
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Het kan zijn dat Bitcoin in de toekomst waarde heeft als een oppotmiddel of als een speculatief bezit. Terwijl Libra het soort valuta wordt dat meer gebruikt voor het doen van transacties.”[/penci_blockquote]
Zorgen over privacy
Tegelijkertijd uit de voormalige bankier ook zijn zorgen over het feit dat overheden informatie over de gebruikers kunnen gaan bijhouden als het als land een digitale valuta lanceert.
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Het mooie van het contant geld is dat het anoniem is. Zelfs als je niets illegaals doet, wil je niet dat de regering alles ziet wat je doet.”[/penci_blockquote]
Deze uitspraak past perfect in het straatje van Bitcoin. Bitcoin maakt het namelijk mogelijk om geld te versturen zónder centrale tussenpersoon. En door middel van onder andere cryptografie zijn betalingen neutraal, transparant en pseudoniem.
Rajan is dus kritisch op digitaal bankgeld. “Wat gaan landen doen met informatie (over de gebruikers die hun valuta gebruiken) die in het buitenland wordt verzameld?” Hij noemt een gevaar dat mensen slachtoffer kunnen worden van spionage en chantage als ze bepaalde diensten in het buitenland aanschaffen.
Wopke Hoekstra heeft in de Tweede Kamer laten weten voorstander te zijn van digitaal centralebankengeld. In het debat over de initiatiefnota van Mahir Alkaya over ‘100% veilig sparen en betalen‘ wees hij het voorstel voor een publieke spaarbank af, terwijl hij aan gaf wel heil te zien in een eigen digitale munt.
Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!