‘China ontving in een jaar $107 miljard aan digitale activa zoals Bitcoin’
Een nieuw onderzoeksrapport toont aan dat Oost-Azië verantwoordelijk is voor de meest activiteit in de cryptomarkt. Het zorgt voor het grootste aantal dagelijkse (Bitcoin) transacties.
Daarnaast zijn het de professionele handelaren die een steeds groter deel van het handelsvolume voor hun rekening nemen. Ook blijkt dat Tether (USDT) enorm aan marktaandeel heeft gewonnen.
Oost-Azië en Bitcoin
In het artikel van gisteren over het onderzoek van Chainalysis benadrukten we de rol van Tether in het Aziatische landschap. Men gebruikt de stablecoin als manier om kapitaalcontroles te ontvluchten.
Maar er is veel meer interessants te lezen in het onderzoek van het blockchainanalyse bedrijf. Zo is Oost-Azië de grootste speler in de cryptomarkt en goed voor 31% van alle handel in de afgelopen 12 maanden.
Naar verluidt heeft de regio $107 miljard aan digitale activa ontvangen, wat 77% meer is dan West-Europa, de runner-up.
Het onderzoek schrijft het grootste deel van het volume toe aan het minen van Bitcoin. China is naar verluidt goed voor ongeveer 50% van de hashrate. Dit betekent dat een groot deel van de Bitcoin die nieuw in omloop worden gebracht, terecht komen bij Aziatische partijen. “Dit geeft deze markt een enorme liquiditeitsboost”.
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]De liquiditeit van de Oost-Aziatische markt maakt het ook een zelfvoorzienende markt. 44% van het transactievolume waarbij een adres uit Oost-Azië betrokken is, wordt gecompenseerd met een ander adres in Oost-Azië. In West-Europa is dit slechts 22%.[/penci_blockquote]
Daarnaast is, zoals we gisteren al aanhaalden, de interesse in stablecoins in Azië enorm. Tether fungeert als middel om kapitaalcontroles te ontvluchten. Dat is ook duidelijk terug te zien in onderstaande grafiek.
Het handelsvolume in Oost-Azië, Noord-Amerika en West-Europa komt voornamelijk bij professionele handelaren vandaan. Ongeveer 90% van deze on-chain betalingen overschrijden de $10.000. Dit is de grens waarbij Chainalysis een transactie bestempelt als professional-sized.
Er is echter één belangrijk verschil tussen Oost-Azië en Noord-Amerika. Terwijl de Amerikanen zich richten op Bitcoin en de activa langer aanhouden, zijn ze in Azië vooral bezig om er mee te handelen en speculeren. Ook houden zijn een breder portfolio aan qua digitale activa.
Dat is ook duidelijk terug te zien in de intensiteit van de trades, zoals is weergegeven in onderstaande grafiek:
Activiteit op basis van regio
Chainalysis heeft deze analyse kunnen maken door blockchain adressen te koppelen aan een internet (IP) adres, en daarmee dus ook aan een locatie. Die data hebben ze geaggregeerd voor iedere regio.
Een van de andere bevindingen is dat er de afgelopen 12 maanden ruim 50 miljard dollar van blockchain adressen met een IP-adres in Oost Azië is verstuurd naar een Bitcoin blockchain adres buiten deze regio.
Daarnaast hebben ze ook gekeken naar het aantal transfers en de waarde van deze betalingen in de verschillende regio’s. Het laat zien dat West-Europa met het meeste geld smijt, terwijl er vanuit Oost-Europa de meeste transfers zijn gemaakt.
Wil je meepraten over het nieuw? Kom eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee!