Bitcoin betalingen via Lightning uitgelegd: de kralenketting en de barrekening
Voor een gemiddelde burger is alles rondom Bitcoin abracadabra. Maar als je het over de tweede laag op de mainchain begint, wordt het pas écht moeilijk. Het Lightning Network ontwikkeld zich in razend tempo voort en toch is de kennis over dit onderwerp nog nihil.
Lightning Network
Simpel gezegd is het Lightning een netwerk waarbij je via een helemaal peers, kleine beetjes BTC naar elkaar kunt toeschuiven. Met wat cryptografische slimmigheidjes en de Bitcoin mainchain als basislaag, kun je super goedkoop en super snel betalingen doen.
Er zijn twee analogieën om dit principe duidelijk te maken:
Barrekening
Zie het als een rekening die je aan de bar opent. Aan het begin van de avond maak je een afspraak met de barman en gedurende de hele avond kun je allemaal bedragen op de lijst zetten. Zodra je weg gaat, betaal je dit allemaal in een keer.
Met Lighting maak je als het ware ook zo’n afspraak door met een multi-sig wallet een payment channel te openen met iemand anders (bijvoorbeeld de barman). Totdat je deze sluit, kun je onbeperkt satoshi’s heen en weer knikkeren door het betaalkanaal totdat jij of de barman deze sluit. Pas dán wordt de betaling op de mainchain verwerkt in een block.
Kralenketting
Een ander voorbeeld is die van de kralenketting. Stel, jij hebt een ketting en je staat in contact met andere kralenkettingen. Iedere keer als jij 1 kraal ontvangt van iemand anders, wordt er automatisch eentje aan de bij jou weggestuurd. Op deze manier ben jij een peer in het netwerk. Jouw balans blijft hetzelfde, maar toch fungeer je als tussenpersoon in het netwerk.
In Lightning vertegenwoordigt zo’n kraaltje een bepaalde hoeveelheid sats (satoshi’s, 0.00000001 BTC red.). Het probleem is op dit moment nog dat je bij grotere hoeveelheden sat’s via tussenpersonen moet gaan die ook deze liquiditeit in hun kanaal hebben.
Het Bitcoin Lightning spel
Dit hele verhaal van de kralenketting en liquiditeit is een bekd probleem. LNgames heeft een spel gemaakt waarbij je zelf kunt zien hoe het precies in zijn werk gaat. De bedoeling is om een aantal kralen (of sats) door het netwerk te routen (of versturen).
Het is de bedoeling om geld van Alice naar Bob te krijgen via het peer-to-peer netwerk. In dit geval is er onderweg niet genoeg liquiditeit gevonden voor deze weg. Gelukkig gaat het in het echte netwerk allemaal automatisch en hoef je het zelf niet een oneindig aantal keren te proberen.
Overigens staat er een update te wachten waarmee je jouw betaling kunt opsplitsen. Dit heet multi-path payments en daarmee los je het probleem van grotere betalingen op. Begin december we hier al over:
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Multi-path payments zijn geslaagd voor de tests, wat betekent dat het binnenkort klaar is voor gebruik.”[/penci_blockquote]
Blockstream heeft zich over dit onderwerp gebogen. Het was dus ook Samson Mow, de Chief Security Officer van het Canadese bedrijf, die met dit nieuws naar buiten kwam.
Volgens Mow is dit “de belangrijkste ontwikkeling” van het jaar. Hij liet niet doorschemeren wanneer deze functie voor Lightning precies beschikbaar gaat zijn.
Kralenketting
Het totaalplaatje van een peer-to-peer netwerk ziet er als volgt uit. Jij kunt (als tussenpersoon) betaalkanalen openen met wie jij wilt. Hierin zitten dus kralen gekoppeld die heen en weer geschoven kunnen worden.
Speel vooral het spel eens zelf en leer hoe het potentiële financiële betaalmiddel van de toekomst precies werkt. In de interactieve browsergame zie je precies hoe Lightning werkt. Zo kun jij het ook aan andere mensen uitleggen!
Er is overigens zelfs al een applicatie gemaakt waarmee je via een betaalkaart of bankrekening kunt betalen via het netwerk. Het ziet eruit alsof je met dollars betaalt, maar op de achtergrond worden er sats heen en weer ge-ping-pongt.
Duizelt het na dit artikel allemaal nog van kralen en satoshi’s? Kom gezellig langs in onze Telegram chat en praat mee over alle ontwikkelingen.