Lightning Pool, een nieuwe marktplaats voor Bitcoin betaalkanalen

1322 totale weergaven
|

Lightning Labs lanceert vandaag een nieuw product. Na onder andere Lightning Terminal (LiT) en Faraday komt het bedrijf nu met nieuwe software die het gebruik van het Bitcoin Lightning Netwerk makkelijker moet maken. Het heet Lightning Pool en het moet het probleem met liquiditeit verhelpen.

Even kort: Lightning is een netwerk dat bestaat uit duizenden nodes met daartussen betaalkanalen. Je kunt het vergelijken met een kralenketting waarbij de kralen een bepaalde hoeveelheid Bitcoin representeert.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Je hoeft niet per se een node te draaien als je een snelle en goedkope Bitcoin betaling wil doen. Het netwerk en de implementaties zijn nog volop in ontwikkeling.

Betaalkanalen op Lightning

Lightning Labs is bekend van hun lnd implementatie, wat verreweg de grootste en meest gebruikte Lightning software is. Het nieuwe product noemde ze eerst (intern) ook wel Lightning Liquidity Market. En dat maakt het principe al een stukje duidelijker.

Het draaien van een node is op dit moment niet makkelijk, je hebt er relatief veel technische kennis voor nodig.

Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met de balans van je betaalkanalen zodat je BTC kunt ontvangen en/of versturen. Dit noem je channel management, inbound en outbound liquidity.

Voor deze liquiditeit heeft Lightning Labs een oplossing bedacht: Lightning Pool. Je zou het kunnen zien als een markt die een signaal afgeeft als iemand om liquiditeit vraagt. Als je on-chain Bitcoin over hebt, dan kun je die als het ware verhuren of leasen.

Inleggen van sats

Lightning Labs omschrijft hun idee als volgt: het is een non-custodial, batched, uniform, clearing price acution voor channel liquidity bonds. Laten we deze termen even kort doornemen:

Stel je voor: je hebt Bitcoin in jouw wallet en je wilt hier wat mee verdienen, ook wel yield farming genoemd. Deze sats kun je nu inleggen in een betaalkanaal door eerst een ‘pool account’ aan te maken.

Technisch gezien is dit een transactie op de blockchain. Als je bijvoorbeeld 1 BTC wilt inzetten, krijg je daarvoor 1.000 van die blokjes. Deze kun je vervolgens aanbieden op de marktplaats.

Een andere partij die graag liquiditeit zoekt, kan hier nu van gebruik maken. Als je een winkel hebt en altijd betalingen ontvangt, kom je vrij snel inbound liquiditeit tekort. Om dit op te lossen kun je als winkelier de markt op gaan op zoek naar liquiditeit om deze vervolgens (met een aantal parameters zoals percentage en tijd) af te nemen.

De blockchain draait intussen gewoon door en zo wordt er een kanaal geopend tussen de koper en verkoper van deze liquiditeit. Het probleem van een tekort aan inkomende liquiditeit is nu opgelost. Een groter voordeel is nog: je opent nu kanalen naar mensen die dit echt nodig hebben. Een groot deel van de huidige al bestaande kanalen zijn verre van optimaal (in gebruik).

Voordelen

Deze nieuwe ontwikkeling brengt enkele andere voordelen, bijvoorbeeld voor Lightning wallet ontwikkelaars. In het persbericht schrijft Lightning Labs hoe dit voordelen biedt aan wallet providers zoals Zap en OpenNode.

BeginnenMetBitcoin had de eer om de Lightning Pool te testen. Je kunt zijn verhaal en uitleg luisteren op beginnenmetbitcoin.com. Marnix gaat hier ook wat dieper op de techniek in met multisig wallets en het grote voordeel van ‘nuttige’ kanalen.

Het geeft namelijk een signaal aan de markt dat aankaart welke betaalkanalen hoogstwaarschijnlijk veel betalingen zullen routen en doorsturen. Je kunt daarmee jouw Bitcoin extra nuttig inzetten!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTClightning