
Bitcoin als technologie is een kunstwerk op zich. Maar de Franse kunstenaar Pascal Boyart weet dit naar een volgend niveau te brengen. Hij staat in de community bekend om zijn schilderingen waarmee hij Bitcoin promoot.
Bitcoin op de muur
Deze keer baart hij opzien met een schildering van de beroemde ‘Red Jester’. Maar dan met een twist om de huidige problemen van de wereldeconomie weer te geven.
Een ‘jester’ is in onze taal beter bekend als hofnar. Met drama en toneel hield een hofnar in de middeleeuwen de koning een spiegel voor en adviseerde hij de vorst.
In onderstaande muurschildering laat Boyart zien hoe het werk van de hofnar erop zit. Het illustreert alsof er niets meer te adviseren valt en dat het werk van de hofnar erop zit. Of kort gezegd: het huidige geld niet meer te redden.
"Contemplation of the Red Jester" 🧠🤡
July 2020.
3,50 x 6m.
Rue de Montmorency, Paris.
Retake from "Stańczyk" by #JanMatejko 🎨
The #Bitcoin QR code allows donations to support my future works with no intermediaries involved.#mural #cryptoart #debt #quantitativeeasing #pboy pic.twitter.com/eqLpS6hfHW
Onderin de schildering plaatst de kunstenaar altijd een QR code. Zo kunnen de liefhebbers een donatie doen, uiteraard in Bitcoin.
My new mural with a #Bitcoin QR code for donations is just finished!
"Comtemplations of the Red Jester" 🧠🤡 is a #mural about #fiat 💶 and #quantitativeeasing 🖨
It can be seen in rue de Montmorency, Paris 👀 Hurry up before it disappear!#Crypto #qrcode #Art #painting #pboy pic.twitter.com/YhmkBBOR8u
Het oorspronkelijke beeld is afkomstig van Jan Matejko. Deze Poolse schilder maakte het iconische beeld van deze bedroefde hofnar. Het is een van de meest populaire werken van Matejko. Het staat bekend als een van de meest herkenbare schilderijen die momenteel in het Nationaal Museum van Warschau hangen.
Kunstwerk
De versie van Boyart heeft echter een twist. De nar zit schijnbaar verdrietig in een donkere kamer terwijl er eurobiljetten slordig op de grond liggen.
In zijn tweet hint Boyart met de hashtags ‘debt‘ en ‘quantitative easening‘ naar de afnemende waarde van fiat valuta. En daarmee dus indirect naar de kracht van Bitcoin.
Een eerder werk van Boyart trok begin vorig jaar ook al de aandacht van de community.
In januari 2019 creëerde hij nog een muurschildering voor de 10e verjaardag van het Genesis Block van Bitcoin. Hij verborg ook een puzzel in het fresco. De persoon die erin slaagde om het op te lossen, won 0.26 BTC. Destijds had dat de waarde van $1.000.