SegWit wint aan belang: 64% bitcoin transacties in groter blok, kosten nemen af

Het aandeel aan Segregated Witness (SegWit) transacties bij het Bitcoin netwerk staat op recordhoogte. Zo bereikt het een all-time high van ruim 64% van alle transacties. Dat betekent dat steeds meer bitcoin transacties in een groter blok plaatsvinden.

Bitcoin en SegWit

Voordat SegWit in het protocol van Bitocin is geïmplementeerd, was er binnen de bitcoin community hevige discussie. In mei 2017 waren een groot aantal mensen het eens over de implementatie van een maximale blokgrootte van 2 MB in plaats van 1 MB.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

SegWit is een afkorting van Segregated Witness. Letterlijk vertaald betekent dit ‘gescheiden getuige’ en dat dekt de lading goed. De transacties komen op een iets andere manier in een block terecht.

De SegWit verhoogt de limiet voor de blokgrootte van Bitcoin naar maximaal 4 MB. Dat maakt de implementatie van second layer oplossingen mogelijk.

Het Lightning Network is een van de voorbeelden hiervan. Op blockchain.com is te zien dat de gemiddelde blockgrootte van bitcoin groter is dan 1 MB. Dat toont aan dat het gebruik van SegWit in zwang is geraakt sinds 2017. Op segwit.space is te zien bij hoeveel procent van alle bitcointransacties al gebruik gemaakt wordt van deze feature.

Lees hier meer over hoe SegWit werkt. In dit artikel is SegWit uitgelegd aan de hand van een analogie met cheques (met handtekeningen) en een opberglade.

Record

Het percentage van transacties met een ‘Segwit-structuur’ is dus toegenomen. In oktober vorig jaar bereikte het percentage zelfs 60%, waar het in september vorig jaar nog maar gelijk stond aan 50%.

Volgens de data van segwit.space is er een nieuw record bereikt: 64.13%. De toename is te wijden aan het feit grote partijen die overschakelen naar SegWit. Bitfinex deed dit in oktober en ook BitMex maakte recent bekend dat ze de bech32 optie aanbieden.

Binance doet vooralsnog niet mee. Het liet eerder al weten dat het geen prioriteit is. De verwachting is dat de beurs van frontman CZ vóór het einde van het eerste kwartaal ook SegWit ondersteunt.

SegWit wint aan belang: 64% bitcoin transacties in groter blok, kosten nemen af

Het is overigens goed om te benoemen dat er verschillende bronnen waar je deze data kunt aflezen. Zo laat Segwit.space andere getallen zien dan bijvoorbeeld transactionfee.info.

De algehele strekking is dat de acceptatie van SegWit gestaag toeneemt.

Transactiekosten nemen af

Dat patroon is des te duidelijker als we kijken naar de volledige historie van SegWit. In iets meer dan twee jaar tijd is het aandeel van SegWit in Bitcoin-transacties fors gestegen.

SegWit wint aan belang: 64% bitcoin transacties in groter blok, kosten nemen af

Het aantal transacties lopen op, terwijl de gemiddelde kosten afnemen. Een betaling kostte in juni van het jaar 2018 nog 203 sats/byte. Destijds gebruikte 38% van het netwerk SegWit.

Nu dit aandeel toeneemt, nemen de transactiekosten als maar af. Op Twitter plaatst een bot iedere dag de staat van de kosten.

Je betaalt nu nog maar 11,9 sat per byte om je transactie in het eerstvolgende block te krijgen. De groeiende acceptatie leidt dus tot lagere transactiekosten en dat betekent voor de eindgebruiker goed nieuws.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCSegWit