‘Bitcoin netwerk verbruikt evenveel energie als 21,8 miljoen zonnepanelen’
Bitcoin vreet energie. Dat valt niet te ontkennen. Voor sommigen is dat een reden om op zoek te gaan naar ‘milieuvriendelijke’ alternatieven. Voor zover er een alternatief is voor een digitaal schaars goed als Bitcoin.
Hoe zit het precies met het energieverbruik van de grootste cryptomunt?
Bitcoin mining
Maar eerst even kort de basis. Bitcoin maakt gebruik van het Proof of Work mechanisme. En zoals de naam al zegt, moeten computers bewijs leveren van hun werk. Dat doen ze door middel van gebundelde rekenkracht (om daarmee ook het netwerk te beveiligen).
Op zoek naar de meeste winst gaan miners tot het uiterste. Van de allerbeste ASIC miners tot de allergoedkoopste stroom: met als enig doel om zo efficiënt mogelijk te minen.
En dat heeft er voor dat de hashrate de afgelopen jaren is geëxplodeerd. En dat het elektriciteitsgebruik ook significant is gestegen.
De totale hashrate staat op moment van schrijven omen na bij een hoogtepunt van 120 exahash per seconde (EH/s).
Als je dit getal uitschrijft is dat 120.000.000.000.000.000.000. Dit is het aantal hashes dat er per seconde (!) wereldwijd worden gegokt op het vinden van een nieuw Bitcoin block. Zo’n block levert 6,25 Bitcoin op, ruim 62.500 euro.
Elektriciteitsindex
Je zou dit getal kunnen terugrekenen naar stroomgebruik.
Want niet iedere miner is even efficiënt, en daarom blijft het bij een grove schatting. Onderzoekers van BitOoda schatten echter in dat het Bitcoin netwerk 9,6 GW gebruikt.
Ook de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) is gebruiken om een schatting te maken. Dit is een maatstaf die het energieverbruik door Bitcoin mining in kaart probeert te brengen. Deze index geeft aan het het Bitcoin netwerk goed is voor zeven gigawatt (GW).
De 7,01 GW die de CBECI aangeeft, komt ongeveer overeen met een verbruik van 63,32 terawattuur (TWh) als annualised consumption.
En als je dat omrekent staat dat gelijk aan meer dan de opbrengst van zeven kerncentrales of 21,8 miljoen zonnepanelen.
Het netwerk is zo krachtig als 2.884 windturbines of 9,1 miljoen paarden (pk) aan energie.
Daarmee gebruikt het Bitcoin netwerk iets meer stroom dan het hele land Oostenrijk en iets minder dan Colombia. Met deze stroom zou heel Europa twee jaar lang een theepot kunnen laten koken.
Het zijn natuurlijk allemaal schattingen, maar de hamvraag blijft: is dit verspilling? Is het gebruik of verbruik?
Energie verspilling
Ten eerste zijn de miners in een vrije markt op zoek naar de goedkoopste energie. En als er niemand anders is die het voor een duurdere prijs op wil kopen, is het het schijnbaar waard om te doen. De miners richten zich juist op een overschot aan stroom.
Ten tweede zoeken miners ook naar groene stroom. Zo staat China bekend om de waterkrachtcentrales, Texas om de windenergie en is er in Canada een farm die draait op flare gas. Een eerder onderzoek toonde aan dat 74% van het stroomgebruik afkomstig is uit hernieuwbare bronnen.
Ten derde is het delven van goud ook arbeidsintensief en kost het ook veel moeite. Voor verkrijgen van een schaars goed is het doen van veel werk geen issue. En deze schaarste is juist ook wat goud (en Bitcoin) waarde geeft. Als het minen van Bitcoin makkelijk zou zijn (en weinig moeite/elektriciteit zou kosten), zou het haar hele doel voorbijschieten.
Ten vierde moeten we ook niet doen alsof banken, de traditionele betaalverwerkers, géén stroom gebruiken. Een onderzoekster van de Universiteit van Pittsburg concludeerde in 2018 zelfs dat banken meer elektriciteit (100 terawatt) gebruiken dan Bitcoin. Destijds was de hashrate echter nog wel een stuk lager dan vandaag de dag.
Ten vijfde moeten we niet kijken naar gebruik of verbruik, maar naar uitstoot. Er werd in de jaren ’90 ook beweerd dat ‘het internet’ te veel stroom zou gaan gebruiken. Uiteindelijk bleek dat mee te vallen. Elektriciteitsgebruik an sich is helemaal niet schadelijk voor het milieu.
Ten zesde beschermt mining door het Proof of Work mechanisme op de meest ultieme manier het netwerk en dus ons digitale vermogen. Hoeveel is financiële zekerheid jou waard?
Heb je vragen over het nieuws of wil je er over door discussiëren? Kom eens langs in onze Telegram chat!