Gemiddelde kosten bitcoin (BTC) transactie weer even hoger, hoe komt dat?

De gemiddelde kosten voor het doen van een Bitcoin (BTC) transactie liggen weer wat hoger. Dat blijkt uit data van BitInfoCharts, een platform die de activiteit op de bitcoin blockchain bijhoudt.

Hogere fees is een gevolg van méér activiteit op het netwerk, vaak handelsgerelateerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin transactie fees

Donderdag kostte een transactie gemiddeld 3,8 dollar, ruim anderhalf keer hoger dan vorige week zondag. Maar vandaag zakte het gemiddelde naar 2,9 dollar, toen een bulk van transacties door miners is opgepikt.

Vooropgesteld: het gaat om gemiddelde kosten. Je kunt namelijk zelf bepalen wat je betaalt voor een transactie tot 1 satoshi per vbyte. Enkele dollarcenten omgerekend.

In de onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat de mempool (wachtrij voor transacties) vol liep de afgelopen weken. Kies je normaal voor een lage fees, dan ligt de wachttijd hoger omdat er meer activiteit op het netwerk is.

Gemiddelde kosten bitcoin (BTC) transactie weer even hoger, hoe komt dat?

Kortom, een blik op de mempool zegt veel over het gebruik van het netwerk. Het zijn namelijk de transacties die nog niet door miners zijn opgepikt.

Het netwerk mechanisme zit zo in elkaar dat miners gemiddeld elke 8 minuten een block vinden en daarin een aantal transacties meenemen.

Dat maakt het netwerk stabiel en voorspelbaar, die de onderstaande grafiek van de gemiddelde tijd dat een block gevonden wordt.

Gemiddelde kosten bitcoin (BTC) transactie weer even hoger, hoe komt dat?

Handelsvolume

Maar zodra er sprake is van (veel) méér handel, dan hopen de wachtende transacties op. Handelaren versturen namelijk hun Bitcoin allemaal on-chain via een exchange of broker.

De laatste keer dat er sprake was een kostenstijging was in mei. Ook de maand dat de prijs van Bitcoin steeg van 7.900 dollar naar circa 10.000 dollar. Op 20 mei kostte een transactie gemiddeld 6,60 dollar. Terwijl in de maand juni juist weer sprake was van veel lagere fees tot onder 1 dollar.

De fluctuaties van de afgelopen maand zijn in de onderstaande grafiek te zien.

Gemiddelde kosten bitcoin (BTC) transactie weer even hoger, hoe komt dat?

Fluctuerende transactiekosten zijn dus eerder regel dan uitzondering dit jaar. Maar van echte uitschieters zoals in het verleden is nog amper sprake.

Tijdens de hype van 2017 lagen de gemiddelde kosten zelfs boven de 50 dollar. Het afrekenen van een pizza met bitcoin kostte in totaal gemiddeld 70 dollar. Dat zijn ongekende waardes.

Gemiddelde kosten bitcoin (BTC) transactie weer even hoger, hoe komt dat?

Lightning Network

Dat er méér gebruik wordt gemaakt van het bitcoin netwerk, is een positief signaal. Maar dat het leidt tot hogere kosten voor de gebruiker, is uiteindelijk niet wenselijk.

Met het Lightning Network is er binnen het Bitcoin ecosysteem een alternatief om de bulk van transacties te verwerken.

Een exchange zoals Bitfinex is bijvoorbeeld al aangesloten op dit netwerk en er zijn steeds meer initiatieven om de flitshandel daarnaar te verplaatsen.

Het bovenliggende Bitcoin netwerk kan dan als settlement laag fungeren. Een platform om de eindbalans van een groot aantal kleinere transacties te bepalen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...