Bitcoin ETF, heeft de cryptomarkt deze nu wel nodig?
Een Bitcoin exchange-traded fund (ETF) is één van de meest terugkerende gespreksthema's in de bitcoin industrie. Volgens sommigen is een bitcoin indexfonds dé katalysator voor een volgende bullrun.
Tot nu toe komt er echter niets van terecht. Toezichthouders zien de cryptomarkt als een te manipuleren markt.
Bitcoin ETF
Een ETF is een zogenaamde indextracker, die zo nauwkeurig de prijs van een onderliggend product volgt. Dat kan bijvoorbeeld goud zijn. In het geval van bitcoin (BTC) volgt het dus de prijs van de cryptomunt.
Beleggers kunnen een aandeel in een dergelijk mandje kopen zonder dat men direct BTC hoeft te kopen. De prijs van een dergelijk aandeel ligt vele malen lager dan de spotprijzen van de assets in het mandje.
Een van de argumenten tégen een ETF, is dat er nog geen solide oplossingen zijn voor custody. In traditionele markten zijn er professionele partijen die iemands beleggingen beheren.
Fidelity
Een van die namen is Fidelity, één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld.
Deze club uit Boston beheert voor duizenden institutionele klanten in totaal 24,6 biljoen dollar aan assets. Dat is - met andere woorden - 2.460 miljard dollar, ruim 8 keer de jaaromzet van Shell.
Opmerkelijk is dat Fidelity nu ook bitcoin gaat beheren die als onderliggende waarde in een nieuw derivatenfonds fungeert, wat onlangs in het nieuws was.
Het is de eerste keer dat een optiefonds zijn intrede doet op de cryptomunt. Hoe zit het in elkaar?
Door speculatie (met callopties) op de fluctuerende bitcoin koers wil men rendement gaan maken, zo staat bij de Financial Times te lezen.
Het nieuwe product leidt tot reactie in de bitcoin community.
Zo stelt Adam Back, medeoprichter van bitcoin miner en developer Blockstream terecht de volgende vraag: 'Heeft Bitcoin nu nog wel ETF's nodig?'
Does #Bitcoin even need ETFs, with products like Fidelity customers being able to buy? (Qualified investors only so far, but in terms of financial institution trust and brand, and US client base, it doesn't get much better). https://t.co/DJvx00rUeG
— Adam Back (@adam3us) 19 oktober 2019
Volgens anderen is een ETF juist weer een nieuw kanaal om nieuw kapitaal in deze opkomende asset te laten stromen. Positief dus.
Sommigen trekken de discussie breder en zien de opkomst van financiële producten uit Wall Street met lede ogen aan. Het druist ook tegen het principe van bitcoin en goud bug Trace Mayer in: 'not your keys, not your bitcoin'.
Volgens hen is bitcoin bij uitstek 'people's money' en géén 'bankers money'.
'Wall Street is een risico'
John Carvalho, de CCO van Bitrefill, geeft ook aan dat ETF's en ETN's niet bij Bitcoin passen.
Hij betoogt dat deze financiële producten, indien ze worden verhandeld, 'niet bitcoin accepteren, maar een product zijn van traditionele markten'.
[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="John Carvalho"]Denk je dat er géén risico is zodra een enorme hoeveelheid BTC door een Wall Street bank beheerd wordt?
Denk je dat als Coinbase tonnen cryptovaluta vasthoudt dit geen risico is? Eén grote ramp in Wall Street kan ook voor bitcoin tot tien jaar vertraging van de ontwikkeling leiden'. [/penci_blockquote]
Lees ook - ‘Bitcoin ETF voegt niets toe’, aldus fondsmanager Brian ‘Fast Money’ Kelly
Andreas M. Antonopoulos
In augustus vorig jaar gaf Andreas zijn mening al over ETF's. In een video met de titel 'Bitcoin Q & A: Why I’m against ETFs' maakt Andreas duidelijk dat het volgens hem geen goed idee is.
Het zou schadelijk zijn voor het ecosysteem zodra steeds meer fondsen zeggenschap krijgen over de eigenlijke bitcoin krijgt.
Dit betekent dat de investeerder meer verantwoordelijkheden en rechten heeft dan de belegger van de ETF.
[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="Andreas Antonopolous"]ETF’s schenden fundamenteel de onderliggende principes van peer-to-peer-currency waarbij elke gebruiker niet via een bank werkt, maar zelf controle over zijn geld heeft.[/penci_blockquote]
Jouw mening
Wij zijn erg benieuwd wat jouw mening over een Bitcoin ETF. Ga je voor het grote geld wat in de markt terecht kan komen? Of hou je je vast aan de de filosofie van Bitcoin?
Laat je mening horen in het Telegram chat channel!