Leidt het Coronavirus de bitcoin (BTC) koers door de $10.000?

1177 totale weergaven
|

In tijden van onzekerheid neemt de populariteit van goud en bitcoin (BTC) toe. De prijs van BTC is afgelopen nacht naar een voorlopige top van $9.150 gestegen, na een zwaar bevochten weerstand bij $9.000.

Zit er meer in het vat voor de grootste cryptomunt? China heeft haar luchtruim voor internationaal vliegverkeer afgesloten en een aantal provincies waaronder Wuhan (11 miljoen inwoners) van de buitenwereld afgegrendeld.
Volgens marktcommentatoren heeft het virus een rampzalig effect op de Chinese economie en bedrijven die in China zaken doen. Dat kan een schok teweeg brengen op de wereldwijde aandelenmarkten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zo ziet Nigel Green van het invloedrijke handelshuis DeVere ‘dat het Coronavirus de nummer één bedreiging is voor wereldwijde aandelenmarkten’. Met name Aziatische aandelen leveren in, terwijl Europese aandelen standhouden.

Ook Willem Middelkoop, die in de Hup Bitcoin podcast uitgebreid het woord nam, voorziet een marktreactie naar aanleiding van het Coronavirus.

Hij trekt een vergelijking met het SARS-virus, dat eind 2002 de kop opstak en tot 800 doden en 8.000 geïnfecteerden leidde.

Bitcoin prijs

Bitcoin begon het jaar met een koers van $7.211 en staat nu boven de $9.000. Ook op deze dinsdagmiddag heeft de koers het hoogste niveau van 2020 bereikt.

Bitcoin als vluchthaven

In een recent rapport van Deutsche Bank wordt de functie van bitcoin als oppotmiddel in onzekere tijden weggewuifd. Conclusie: de waarde schommelt te veel om als ‘store of value’ te dienen. En ergo: cash is een beter oppotmiddel.

Een lezing die in ieder geval niet door Robeco-econoom Jeroen Blokland gedeeld wordt. Hij omschrijft bitcoin zelfs als ‘safe-haven-ish’ op zijn populaire Twitter-account.

Zo zijn er wel signalen dat bitcoin kan fungeren als vluchthaven in onzekerder tijden. Daarvoor is de stijgende correlatie met goud een teken aan de wand. Zo blijkt uit een recente analyse van persbureau Bloomberg dat de correlatie tussen bitcoin en goud in 2020 sterker is geworden. Met andere woorden: stijgt goud, dan stijgt bitcoin mee. En andersom.

Ze illustreren dat met een grafiek van maandag (gisteren). De beurzen stonden in het rood, terwijl zowel de bitcoin – als de goudprijs steeg.

De afgelopen 24 uur is bitcoin met 4,4% gestegen boven de $9.000. Goud pluste 1,1% deze maandag (gisteren).

Leidt het Coronavirus de bitcoin (BTC) koers door de $10.000?

Correlatie bitcoin en goud

Maar er zijn ook vraagtekens te zetten bij het mantra dat ‘bitcoin en goud zijn gecorreleerd’. Zo is er juist een dalende korte termijn correlatie tussen de twee assets waarneembaar in het laatste kwartaal van 2019 (zie de onderstaande grafiek, red.)

Bitcoin zat sinds juni in een dalende trend en daalde van bijna $14.000 naar $6.600 in de tweede helft van 2019. Goud kende een prima najaar met een plus van 20%.

Niettemin is er sprake van een heropleving, of een ‘rebound’ zoals de Amerikanen het mooi kunnen zeggen. De correlatie coëfficiënt van de afgelopen 60 dagen ligt nu boven de 0.2, na een negatieve correlatie van -0.15 in de maand december.

Uit ander onderzoek blijkt overigens dat de correlatie tussen bitcoin en goud in de jaren 2009 tot en met 2017 ‘zwak tot afwezig’ was. Maar men concludeert ook dat de ‘prijscorrelatie in de jaren 2018 en 2019 is toegenomen met respectievelijk 8,7% en 12,5%’.

Leidt het Coronavirus de bitcoin (BTC) koers door de $10.000?

Politiek-neutrale asset

Buiten de prijsstatistiek wijzen sommigen op de Iran-Amerika crisis, waarbij de VS de Iraanse generaal Qassem Soleimani met een drone dodelijk trof.

Uit de onderstaande grafiek concludeert de Bloomberg-analist een synchroon koersbeeld tussen beide assets. Bitcoin zou daarmee haar positie als politiek-neutrale asset bewezen hebben.

Leidt het Coronavirus de bitcoin (BTC) koers door de $10.000?

Technische reden: de 200 DMA indicator

Of er fundamentele redenen zijn aan te wijzen voor de recente stijging van bitcoin, is voer voor statistici en speculanten. Mogelijk biedt technische analyse uitkomst? Analist John van Meer concludeert vanochtend dat een stijging naar $9.500 een serieuze mogelijkheid is.

Mits de koers de komende dagen boven de 200 day moving average (200 DMA) blijft. Dat is een populaire koersindicator, gebaseerd op de gemiddelde sluitingskoersen van de afgelopen 200 dagen.

Ook permabear Tone Vays komt met een soortgelijke lezing in meest recente video en wijst op het belang van deze indicator.

Vays wil nog niet zo ver gaan om een bullmarkt uit te roepen, een markt waarbij de vraag (lees: koopvolume) naar bitcoin toeneemt. Zodra de prijs in rap tempo stijgt, dan neemt de kans op ‘fear of missing out’ bij de ‘sleepers’ ook toe. Ook beleggers die hadden gehoopt op een lagere bodem, komen dan bedrogen uit.

Beleggersveteraan Peter Brandt wees er vorige week op dat de bitcoin prijs voorlopig niet onder de $6.600 raakt.

‘Geen relatie met Coronavirus’

Handelaar Vays verwijst – in diezelfde analyse – de mantra ‘het Coronavirus is goed voor bitcoin’ naar het rijk der fabelen. In zijn ogen neemt namelijk de interesse in speculatieve assets zoals bitcoin af zodra het economisch slechter gaat. Kortom: een pleidooi van Vays om bitcoin technisch te beoordelen en niet fundamenteel.

Ook zoekgedrag op Google lijkt géén relatie te bevestigen tussen het virus en bitcoin. Een directie relatie tussen deze nieuwsgebeurtenissen en de stijgende bitcoin prijs lijkt dan vooralsnog te vergezocht.

Leidt het Coronavirus de bitcoin (BTC) koers door de $10.000?

Disclaimer: dit is geen financieel advies. Investeren in cryptovaluta is op eigen risico.

Neem ook een kijkje in ons Telegram kanaal en praat mee over het nieuws!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...