Zelfbenoemde ‘Bitcoin bedenker’ Craig Wright ontrafeld door Nederlander
In deze nieuwe aflevering van de podcast Hup Bitcoin is de Nederlander Arthur van Pelt te gast. De geboren Fries doet al enkele jaren onderzoek naar de handel en wandel van Craig Wright. Als luis in de pels weet hij de stelselmatige leugens van Wright in kaart te brengen en te ontrafelen.
Deze Australiër is beroemd én berucht in de bitcoin wereld. Allereerst omdat hij - sinds 2013 tot op heden - claimt om Satoshi Nakamoto te zijn, de anonieme bedenker van Bitcoin.
Van Pelt deelt zijn bevindingen zéér actief op zijn Twitteraccount en heeft daarmee enkele duizenden volgers opgebouwd. Hij is bekend met bitcoin 2012 en is van origine een accountant én IT'er.
Hup Bitcoin met Arthur van Pelt
Tijdens het soms zeer gedetailleerde gesprek weet Van Pelt de nodige leugens en onwaarheden van deze veelbesproken figuur te ontrafelen. Onder meer de rechtszaak tussen Wright en de nabestaanden van zijn voormalige zakenpartner Dave Kleiman komt ter sprake.
Van Pelt kraakt ook de fabels die er nog rondgaan over het mysterieuze Tulip Trust, waar de "Satoshi-voorraad" van 1,1 miljoen Bitcoin zou zijn opgeslagen. Dat zou nu bijna 8 miljard dollar waard zijn.
Ook spreken we over de lopende rechtszaken tussen Wright en twitteraar Hodlonaut en podcaster Peter McCormack. Krijgt dat nog een staartje de komende jaren?
Direct luisteren naar Hup Bitcoin?
Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door twee Nederlandse brokers: Bitcoin Meester en SATOS.
Enkele citaten uit het interview
Gezien de lengte van het interview kiezen we ervoor om enkele passages uit het interview er hier uit te lichten.
Over Craig Wright als zelfbenoemde 'Satoshi Nakamoto'
'Craig Wright geeft in 2013 al enkele hints dat hij Satoshi is. Dat deed hij niet met veel bombarie, maar in een reactieveld in een inmiddels gearchiveerde blogpost. Het is pas in 2009 dat hij leert over elektronisch betaalsystemen, maar pas in juli 2011 dat hij bitcoin ontdekt en er over schrijft op zijn blog.
Ter vergelijking: Satoshi zei de wereld vaarwel op december 2010 na een laatste bericht op het forum Bitcointalk. Terwijl Wright in 2011 met een 'revolutionair idee' op de proppen kwam: Paypal gedekt door goud.
Bekend is dat Wright pas in april 2013 zijn eerste BTC kocht op beruchte Mt. Gox beurs. Ondanks de claim dat hij de eerste 70 bitcoin blokken heeft gemined.'
[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]Het is sinds 2015 dat hij zich openlijk in de media gaat profileren als Satoshi, waarin hij diverse claims doet. Hij zou de whitepaper van Satoshi hebben geschreven, hij zou de eerste 70 bitcoin blokken gedolven hebben. Van die bitcoin heeft hij de private keys opgeslagen ondergebracht in een trustfonds met de naam Tulip Trust.[/penci_blockquote]
'Maar het zijn allemaal verzinsels van de heer Wright. Er is namelijk géén enkele overeenkomst te vinden tussen Craig Wright en Satoshi Nakamoto in die belangrijke periode 2007 tot 2010 of daarna. Ik vermoed namelijk dat Satoshi al rond 2007 begonnen is om bitcoin in de steigers te zetten.
'Die claims zijn dus keer op keer doorgeprikt. Bovendien is er genoeg bewijs dat Wright op grote schaal fraude en plagiaat heeft gepleegd. Kortom, de kans dat hij Satoshi is, is nihil of 0%'.
Genesisblock
'Om een simpel voorbeeld te noemen. Hij heeft vorig jaar nog een poging gedaan om te bewijzen dat hij het genesisblock heeft gedolven. Die block 0 is gedolven tussen 3 en 9 januari 2009 en dat is nog steeds een opmerkelijk feitje, want de blocktime is ongeveer 10 minuten.'
[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]Maar Wright had een verklaring: het minen duurde zo lang vanwege een Windows-update van zijn mining computers, de 'Microsoft Patch Tuesday'.[/penci_blockquote]
'Als IT'er wéét ik dat dit één keer per maand gebeurt, dus ik ben die datum gaan terugzoeken op de website van Microsoft. Dat bleek 13 januari 2009 te zijn. Wederom een snoeiharde leugen. We zien dat Wright stelselmatig liegt, maar sinds 2015 - in samenwerking met financiers op de achtergrond - zich profileert in de bitcoin wereld. Bedoeld om hem een eigen podium en bedrijf te geven'.
Over de Tulip Trust met 1,1 miljoen Bitcoin
'Zijn achterban gelooft bijvoorbeeld nog Wright beschikt over die 1,1 miljoen bitcoin in het Tulip Trust. Daar zit een apart verhaal aan vast. Dat trust, eerst geregistreerd in Panama en later op de Seychellen, is in het leven geroepen om belasting te ontduiken. Hij wist natuurlijk: stel dat de Australische fiscus erachter komt dat ik zulke hoeveelheden bitcoin heb, dan moet ik daar belasting over betalen.
Zijn toenmalige zakenpartner Dave Kleiman, die in 2013 is overleden, heeft hem geholpen om dat trust in 2011 op te zetten. Na het overlijden van Kleiman heeft Wright fraude gepleegd met de bijbehorende contracten. Maar nogmaals, er is géén enkel bewijs dat Wright ooit BTC heeft gedolven. Het heeft uiteindelijk ook geresulteerd in de huidige rechtszaak tussen Wright en de erven van Kleiman.
Lees hierover meer in de berichtgeving van januari dit jaar.
Feitelijk gezien was het eigenlijk heel simpel: 'Als jij beweert dat je Satoshi bent, dan hebben wij recht op de helft wat in het trustfonds zit waar Dave Kleiman mede-eigenaar van was. Deze lopende zaak krijgt naar mijn verwachting nog een vervolg. De onderzoeksrechter wil namelijk ook de entourage rondom Wright, Calvin Ayre en zijn bedrijf nChain voorop, in het onderzoek gaan betrekken. Wright is er alles aan gelegen dat de recht niet gaat onderzoeken: Wie is Satoshi?
Over Craig Wright als persoonlijkheid
'Neem het met een korrel zout, want ik ben geen medisch expert. Maar op basis van mijn onderzoek kan ik inmiddels wel stellen dat Wright leidt aan een Narcissistic Personality Disorder in combinatie met drangmatig liegen.
In de paper 'Satoshi Affair' staat een anekdote van zijn moeder. Daarin vertelt ze dat hij als 12-jarige zijn neus brak toen hij met zijn fiets tegen een auto reed.
Eenmaal aangekomen bij de dokter zei Craig gelijk: 'Weet u dokter, ik heb mijn neus al 20 keer gebroken, ik weet zelf hoe ik dat moet opereren'. Ik zie daarin een sterk patroon: als klein jongetje was hij al een fantast, maar inmiddels heeft hij zich ontpopt als een snoeiharde leugenaar. Ik durf te stellen dat hij is uitgegroeid tot een gevaarlijk mensen omdat zijn achterban letterlijk gelooft wat hij zegt'.
Lees ook: Craig Wright spreekt zichzelf als Satoshi tegen over uitspraak WikiLeaks.
Over Craig Wright versus Bitcoin community
'De aanleiding om mijn tanden in Wright te zetten, waren een aantal rechtszaken die hij in maart 2019 aanspande tegen een aantal personen uit de bitcoin community. Onder meer Adam Back en de anonieme twitteraar Hodlonaut, bedenker van de Lightning Torch, hadden hem een fraudeur genoemd. Wright klaagde hen aan wegens laster en smaad. Maar hij zette ook een prijs op het hoofd van Hodlonaut.
Hij loofde een beloning uit van $5.000 als men de naam en het adres van Hodlonaut wist te achterhalen. Die heeft deze periode als zéér onprettig ervaren. Hij is onder meer door criminelen gevolgd. En ik kán gewoon niet tegen onrecht. Ik wil die mensen helpen en alles bij elkaar harken wat Wright aan fraude heeft gepleegd.
Ik zou graag met Craig Wright in debat willen en alle leugens aan hem voorleggen, maar ik verwacht dat hij daar vanaf ziet. Overigens zie ik niets in een onderzoek naar de echte Satoshi. We moeten zijn privacy respecteren denk ik'.
Anchor
Youtube