Bitcoin vs. De Wereld: Hoe BTC de Dollar en 115 Andere Valuta’s in 10 Jaar Versloeg!

Het afgelopen decennium heeft de Amerikaanse dollar (USD) zichzelf bewezen als een van de sterkste fiat-valuta’s ter wereld. Deze claim wordt wel geïllustreerd door het feit dat de USD 115 nationale valuta’s heeft overtroffen. Maar ondanks deze dominantie is de dollar opmerkelijk ondergeschikt aan de waarde van Bitcoin (BTC).

Bitcoin tegen de Amerikaanse dollar sinds 2013

Tussen 30 september 2013 en dezelfde dag in 2023 nam de waarde van de Amerikaanse dollar af met een verbluffende 99,52% in vergelijking met Bitcoin. Dit komt overeen met een ongelofelijke stijging van meer dan 22.000% voor BTC ten opzichte van de USD.

2013 was een belangrijk jaar, niet alleen voor Bitcoin en de Amerikaanse dollar, maar voor de gehele wereld van cryptocurrency. Zo verhoogde China haar controle over de crypto-sector. De centrale bank van het land legde strenge regels op en zette een halt toe aan BTC-transacties door lokale financiële instellingen. Parallel hieraan zagen we gerenommeerde crypto-indexen zoals CoinGecko en CoinMarketCap oprijzen, die de prijstrends van diverse cryptocurrencies gedetailleerd in kaart brachten.

Bitcoin tegen andere valuta

Wanneer we de prestaties van Bitcoin afzetten tegen andere fiat-valuta’s, wordt de superioriteit van Bitcoin nog duidelijker. Charlie Bilello, een vooraanstaande marktstrateeg bij Creative Planning, illustreerde dit onlangs met een grafiek. Deze toonde aan dat 115 fiat-valuta’s in waarde zijn gedaald ten opzichte van de USD over een periode van 10 jaar. Bijzonder genoeg was het Sudanese Pond (SDG) de op één na slechtst presterende valuta. Toch verloor deze valuta minder van zijn waarde tegenover de USD dan de USD zelf tegenover Bitcoin.

Verder toont een recent rapport van Finbold de prestaties van Bitcoin in vergelijking met de Indiase Rupee (INR) en de Pakistaanse Rupee (PKR) in 2023. Hoewel er voor deze specifieke valuta’s geen volledig 10-jaars track record beschikbaar is, wijzen voorlopige gegevens erop dat hun verliezen tegenover de dollar respectievelijk 24,7% en 63,6% bedroegen. Hieruit kan men afleiden dat hun decenniumverliezen tegenover Bitcoin waarschijnlijk 99,63% en 99,82% waren.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...