CBDC’s en stablecoins: ontwikkelingen en trends in 2025
In dit artikel lichten we de ontwikkelingen en trends in 2025 uit en focussen we op centrale digitale bank munten (CBDC’s) en private stablecoins zoals Tether USDT en USDC.
1. Digitale euro ontwikkelingen
De Europese Centrale Bank (ECB) maakt dit jaar – na een lange voorbereiding – bekend wanneer de digitale euro gelanceerd wordt. De digitale euro is een digitale vorm van centraal bankgeld dat naast cash en andere (digitale) betaalmiddelen is te gebruiken.
In oktober 2023 heeft de ECB de onderzoeksfase afgerond en is begonnen aan de voorbereidingsfase, die loopt tot oktober 2025. Tijdens deze periode zijn technische implementaties verkend en is er een ‘regelboek’ opgesteld voor betaaldienstverleners zoals banken en fintechbedrijven. Het uiteindelijke besluit over de invoering van de digitale euro staat voor oktober 2025 op de agenda.
Bij de introductie van de digitale euro spelen diverse overwegingen een belangrijke rol. We zetten een paar belangrijke punten op een rij:
- Houderschapslimiet: om monetaire stabiliteit te waarborgen en overmatige accumulatie van digitale euro’s te voorkomen, zoekt de ECB naar manieren om het gebruik te begrenzen. Een van de manieren is om overtollig geld automatisch naar reguliere bankrekeningen te storten.
- Privacy: de ECB streeft naar een privacyniveau vergelijkbaar met dat van cash geld. Zo komen er offline functionaliteiten die betalingen mogelijk maken zonder internetverbinding. Dat moet de privacy versterken.
- Technische Infrastructuur: er is samenwerking met diverse partners om de technische haalbaarheid en integratie van de digitale euro in het bestaande betalingslandschap te waarborgen. Dit omvat het ontwikkelen van gebruikersinterfaces en het testen van verschillende ontwerpopties.
Voor Nederland betekent de introductie van de digitale euro een uitbreiding van de bestaande digitale betalingsmogelijkheden. Consumenten krijgen een extra betaalmiddel, gesteund door de centrale bank. Ook bedrijven en financiële instellingen gaan met de digitale euro werken.
De komende maanden zal de ECB verder overleg plegen met belanghebbenden, technische dienstverleners selecteren en de offline functionaliteiten van de digitale euro verder ontwikkelen. De digitale euro heeft zowel lof als kritiek ontvangen.
De belangrijkste kritiekpunten komen voort uit zorgen over privacy, financiële stabiliteit, kosten en de rol van de Europese Centrale Bank (ECB). Lees voor alle wereldwijde ontwikkelingen zoals de digitale dollar dit artikel op Bitcoinmagazine.nl. Recentelijk zegt ook Noorwegen een digitale munt te onderzoeken.
2. Private stablecoin regulering
Recent was de private stablecoin Tether (USDT) in het nieuws door de inwerkingtreding van de Markets in Crypto-Assets (MiCA)-verordening op 30 december 2024. Maar daarover later meer.
Met MiCA heeft de Europese Unie een regelgevend kader geïntroduceerd voor cryptomunten, waaronder private stablecoins zoals Tether. MiCA stelt strenge eisen aan de uitgifte en het gebruik van stablecoins om financiële stabiliteit te waarborgen en consumenten te beschermen.
Wat zijn de belangrijkste eisen onder MiCA? We zetten ze op een rijtje:
- E-money licentie: uitgevers van stablecoins moeten beschikken over een elektronische geldinstelling (e-money) licentie om legaal te opereren binnen de EU. Dit houdt in dat zij aan specifieke kapitaalvereisten en governance-structuren moeten voldoen.
- Reserveringsvereisten: minimaal twee derde van de reserves van de stablecoin zijn aan te houden bij onafhankelijke banken om de stabiliteit en liquiditeit te garanderen.
- Transparantie en rapportage: uitgevers zijn verplicht om regelmatig gedetailleerde rapporten te verstrekken over hun reserves en activiteiten om transparantie en vertrouwen in de markt te bevorderen.
Tether, de uitgever van USDT, heeft tot op heden geen e-money licentie verkregen binnen de EU. Als gevolg hiervan hebben verschillende Europese cryptobeurzen, zoals Coinbase, aangekondigd USDT te zullen verwijderen om te voldoen aan de MiCA-regelgeving. Daardoor kan USDT minder beschikbaar zijn in Europa.
Wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse markt? Voor Nederlandse gebruikers en beleggers betekent dit dat de toegang tot USDT beperkt is. Je kunt overwegen om alternatieve stablecoins te gebruiken die wel voldoen aan de MiCA-regelgeving, zoals USD Coin (USDC) of euro-gestabiliseerde tokens die aan de nieuwe eisen voldoen. Volgens Tether is er geen probleem en kun je hun munt gewoon gebruiken.
De implementatie van MiCA markeert een significante stap in de regulering van cryptovaluta binnen Europa. Hoewel dit kan leiden tot tijdelijke verstoringen in de beschikbaarheid van bepaalde stablecoins, is het uiteindelijke doel om een veiliger en transparanter cryptolandschap te creëren dat zowel innovatie stimuleert als consumenten beschermt.
Lees onze uitgebreide gids en leer welke crypto nu kopen verstandig kan zijn!
3. CBDC impact op crypto adoptie
Welke impact hebben centrale, digitale bankmunten op de verdere adoptie van bitcoin en cryptocurrency’s in Europa?
Concurrentie met stablecoins: CBDC’s zijn te omschrijven als digitale valuta gesteund door overheden. Overheden streven stabiliteit na. Hierdoor kunnen deze munten op papier concurreren met stablecoins zoals USDT en USDC. De laatstgenoemde munten zijn dé instrumenten om op cryptomarkt te handelen. Het verwerken van transacties gaat namelijk via de blockchain vele malen sneller en goedkoper dan via de traditionele betaalrails.
Bitcoin of andere gedecentraliseerde crypto’s zijn niet geraakt door een digitale euro of dollar. Bitcoin is een alternatieve vorm van geld en is een oppotmiddel. BTC heeft daarom een andere functie en ideologische lading dan een digitale munt van een centrale partij zoals de ECB. Welke munt is een beter wapen tegen inflatie bijvoorbeeld?
Wel kunnen CBDC’s in theorie de rol van commerciële banken verminderen, omdat consumenten rechtstreeks bij de centrale bank een digitale rekening kunnen openen. Dit kan gebruikers vertrouwd maken met digitale betalingen, wat ook de interesse in crypto-activa kan vergroten.
CBDC’s kunnen het vertrouwen in digitale betaalmiddelen vergroten door overheden die ze reguleren en uitgeven. Dit kan indirect leiden tot meer acceptatie van andere digitale activa zoals Bitcoin.
Anderzijds, sommigen zien CBDC’s als een bedreiging voor financiële privacy, terwijl je wel pseudo-anonieme transacties kunt doen op het bitcoinnetwerk of andere nog meer privacy georiënteerde netwerken zoals Monero en Zcash.
Strengere regels: met de introductie van CBDC’s kunnen overheden strengere controles invoeren op privévaluta’s zoals Bitcoin, wat een negatieve impact kan hebben op de adoptie. Regelgeving rond CBDC’s kan een precedent scheppen dat zorgt voor meer duidelijkheid en legitimiteit voor andere cryptovaluta.
Regionale en Lokale Impact
- In landen zoals Nederland, waar digitale betalingen al wijdverbreid zijn, kunnen CBDC’s consumenten aanspreken die anders crypto zouden overwegen.
- In landen met zwakkere munten kan Bitcoin aantrekkelijk blijven als hedge tegen inflatie, ongeacht de beschikbaarheid van een CBDC.
CBDC’s hebben een gemengde impact op de adoptie van Bitcoin en crypto. Ze bieden een gereguleerde en stabiele optie voor digitale betalingen, maar versterken ook de behoefte aan gedecentraliseerde alternatieven voor privacy en onafhankelijkheid. In een gereguleerd ecosysteem kunnen zowel CBDC’s als crypto’s naast elkaar bestaan, waarbij elk een unieke rol speelt in de digitale economie.
Bitcoin Magazine heeft speciale deals met OKX, zodat jij, onze lezer, kan profiteren van kortingen, welkomstbonussen en meer!
Kijk voor de voorwaarden en alle deals op -> OKX – BitcoinMagazine.nl deals
OKX - trade meer dan 150 crypto’s
- Nieuwe app in Nederland
- Handel met andere traders
- Verdien bonussen met crypto staking
BitcoinMagazine lanceert Discord channel!
Wil je meepraten over dit onderwerp?
Join dan ons nieuwe Discord channel en praat met onze experts, leer van andere lezers en blijf op de hoogte van acties en insight informatie! Nu naar Discord