Coinbase is de lobbykoning in de VS: de cryptobeurs geeft miljoenen uit

726 totale weergaven

Lobbyen wordt door velen vaak gezien als een vorm van omkoping, vooral door degenen die het systeem niet goed begrijpen. Toch is lobbyen een essentieel onderdeel van de moderne participatieve democratie. Tenminste, als je het voorbeeld van de Verenigde Staten volgt.

In de VS is het zelfs beschermd door de grondwet en lobbyactiviteiten vinden vaak achter de schermen plaats in veel landen. Bedrijven en individuen zetten lobbycampagnes op om gekozen ambtenaren te overtuigen specifieke beleidsmaatregelen aan te nemen die hen gunstig gezind zijn.

Dit gebeurt ook in de cryptowereld. Alleen al in 2023 droegen cryptobedrijven voor maar liefst $40,42 miljoen bij aan lobbyactiviteiten. Dat blijkt uit data van OpenSecrets Het doel? Het beïnvloeden van beleid om gunstige regelgeving voor crypto te bevorderen.

Explosieve groei in lobbyuitgaven

Een recent onderzoek toont aan dat de uitgaven aan crypto-lobbywerk de afgelopen zeven jaar explosief zijn gestegen, met maar liefst 1386%. In totaal werd er in deze periode $131,91 miljoen uitgegeven, waarvan bijna 60% in de laatste twee jaar plaatsvond. In 2023 waren de grootste spelers op het gebied van crypto-lobbyuitgaven Apollo Global Management, dat $7,56 miljoen uitgaf, gevolgd door de Managed Funds Association met $4,11 miljoen en Coinbase, dat $2,86 miljoen besteedde.

De uitgaven van Coinbase stegen met een indrukwekkende 3475%, van slechts $80.000 in 2017 tot bijna $3 miljoen in 2023. Ook Binance.us zag een enorme groei in zijn lobbybudget, van $160.000 in 2021 naar ruim $1,2 miljoen in 2023, een stijging van 656%. Ripple deed er met een stijging van 1780% nog een schepje bovenop.

Grafiek via Social Capital Markets

Waarom zoveel lobbywerk?

Lobbywerk is essentieel voor cryptobedrijven die willen opereren in een juridisch grijs gebied. Door grote sommen geld te investeren in lobbycampagnes, hopen deze bedrijven op een snelle invoering van crypto-vriendelijke wetten. Apollo Global Management, dat zich met zijn platform Apollo Crypto sinds 2021 op cryptomarkten richt, heeft bijvoorbeeld de hoogste lobbyuitgaven in de sector.

De invloed van lobbyisten

In 2023 huurde Apollo Global Management maar liefst 104 lobbyisten in, waarvan 78 zogenaamde “revolvers” waren – mensen die van een overheidsfunctie naar de lobbysector zijn overgestapt. Het gebruik van deze insiders, die de werking van de overheid van binnenuit kennen, is een strategische zet van cryptobedrijven om meer invloed te hebben op het beleidsvormingsproces.

De groeiende invloed van lobbywerk in de cryptosector heeft zowel voorstanders als tegenstanders. Voorstanders zien het als een noodzakelijke stap om innovatie en groei in de sector te stimuleren, terwijl critici waarschuwen voor de risico’s van teveel invloed van grote bedrijven op overheidsbeleid.

Met de toenemende interesse van traditionele financiële instellingen in cryptomarkten, zoals blijkt uit de lobbyuitgaven van bedrijven als Apollo, Managed Funds Association en Coinbase, lijkt de invloed van lobbyen op crypto-regelgeving alleen maar groter te worden.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...