Zo wil Coinbase haar klantenbestand opschonen van ‘bad actors’

1191 totale weergaven
|

Coinbase heeft een systeem gepatenteerd, waarmee is te bepalen of klantenaccounts voldoen aan anti-witwasregelgeving. Vervolgens kan het systeem na de compliance check automatisch bepalen of een account dicht kan of niet.

Dat blijkt uit uit deze aanvraag bij de United States Patent and Trademark Office vorige week, zo meldt Cointelegraph. Met circa 20 miljoen geregistreerde accounts is Coinbase één van de grootste cryptobeurzen ter wereld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Lees ook – Coinbase heeft €1,8 miljard aan transactiefees verdiend sinds 2012

Coinbase: opschonen klantenbestand

Hoe werkt het? Het systeem bepaalt op basis van een aantal indicatoren een generieke ‘compliance-score’. Die score geldt als de maatstaf, waar alle andere accounts minstens aan moeten voldoen.

Klantenaccounts met een te lage score voldoen niet aan de geldende wet – en regelgeving. Het achterliggende doel van de ruilbeurs uit Silicon Valley: het opschonen van haar klantenbestand van ‘bad actors’.

Na het toekennen van de scores, komen de ‘slechte’ scores in een feedback systeem terecht. Vervolgens gaat het systeem – automatisch – bepalen of account gesloten dicht kan of niet.

In de aanvraag staat het als volgt omschreven:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Een onderzoeker mag bepalen of een account in gebruik is voor illegale activiteiten. Deze mag onderzoek doen naar de verzender en ontvanger van de betaling en mag bepalen of deze betrokken partijen regelmatig zijn betrokken bij illegale activiteiten.

Het is relatief eenvoudig om vast te stellen dat een partij die betalingen verzendt of ontvangt, onwettige onlineservices verricht.'[/penci_blockquote]

Veilig opslaan van je bitcoin en crypto? Bekijk de hardware wallet van Trezor!

4,4 miljard dollar gestolen

Eerder deze week is het kwartaalrapport van onderzoeksbureau CipherTrace gepubliceerd. In 2019 is er tot nu toe door fraude en diefstal al voor $4.4 miljard aan cryptomunten gestolen.

Het rapport richt zich volledig op het witwassen met cryptovaluta zoals bitcoin (BTC). De onderzoekers van CipherTrace keken naar de veiligheidsmaatregelen van de 120 grootste cryptobeurzen.

Daarbij zijn de Know Your Customer (KYC) procedures onder de loep genomen en is gekeken naar de handhaving van lokale anti-witwasregels.

En één van de conclusies? In het derde kwartaal van 2019 is relatief weinig gestolen van de grootste beurzen, het laagste niveau in twee jaar. Niettemin is de cryptowereld opgeschrikt door de Upbit-hack, waarbij 50 miljoen dollar is buitgemaakt.

‘KYC is dubbelzijdig zwaard’

Volgens advocaat Jake Chervinsky leidt het invoeren van KYC-procedures ook tot risico’s.

Doordat klanten verplicht zijn om persoonlijke data naar een centrale server up te loaden, neemt het risico op digitale identiteitsroof toe, zo stelt hij in de onderstaande tweet.

Hij poneerde zijn stelling naar aanleiding van een enorme datalek bij derivatenbeurs BitMEX vorige maand.

Wwft

Ook in Nederland zijn exchanges en brokers verplicht om te voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorisme (Wwft). Per 10 januari 2020 zijn verkopers van cryptovaluta en aanbieders van wallets verplicht om te voldoen aan de Wwft.

De anti-witwasrichtlijn AMLD5 moet het voor opsporingsdiensten en politie makkelijker maken om criminelen op te sporen.

Onder meer Simon Lelieveldt ageert regelmatig (op Twitter) tegen de aanstaande regelgeving. Hij verwijt de overheid onder meer institutionele vooringenomenheid.

Lees meer over:
CoinbaseKYCpatentwitwassen

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...