Deze 19-jarige New Yorker stal ruim één miljoen cryptovaluta via sim-swapping

785 totale weergaven

Yousef Selassie (19) is verdacht van het stelen van minstens één miljoen dollar aan cryptovaluta via sim-swapping. Met de bitcoin (BTC) kocht hij dure spullen. In totaal maakte hij 75 ‘digitale’ slachtoffers verspreid over twintig Amerikaanse staten. Dat maakt de rechtbank van Manhattan, New York, bekend.

Sim swapping

Bij sim-swapping kraakt een criminele hacker je telefoonnummer en krijgt hij volledige controle over je (email) accounts. Een van de trucs is het voor de gek houden van je telefoonprovider en zich voor te doen als jou.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vervolgens is men nog maar één stap verwijderd om toegang te krijgen tot je email-account of sociale media accounts. Doorgaans is namelijk iemands telefoonnummer ingesteld als controle (2-factor authenticatie).

Selassie is aangeklaagd voor negen misdrijven waaronder identiteitsdiefstal en internetoplichting. Hij opereerde in zijn eentje vanuit zijn appartement in Brooklyn.

Hij ging te werk met alleen een Apple iPhone en computer en wist accounts bij Gmail, Yahoo en Dropbox te kraken.

Volgens de openbaar aanklager speurde de verdachte de online accounts af om te checken men bitcoin of andere crypto in bezit had. Hij pleegde zijn misdrijven tussen januari en juni 2019.

Hij heeft in sommige gevallen ook de wachtwoorden veranderd om te voorkomen dat de verdachten weer toegang kregen tot het account.

Crypto bezitters

De verdachte richtte zich specifiek op slachtoffers in de cryptowereld. Hij wilde juist cryptovaluta pikken, omdat opsporingsautoriteiten lastiger de verdwenen crypto kunnen opsporen.

Selassie is opgepakt in Corona, Californië. Op basis van een huiszoekingsbevel wist de politie diverse elektronische apparaten en juwelen in beslag nemen die betaald waren met bitcoin (BTC).

Ze vonden ook een papiertje waarop de pass phrase van een hardware wallet stond. Deze was gelinkt aan een aantal slachtsoffers die duizenden dollars aan cryptovaluta bezaten.

Sim swapping

Vorige maand heeft de FBI twee mannen uit de staat Massachusetts opgepakt voor sim swapping. De misdrijven vonden eind 2017 en in het voorjaar van 2018 plaats, waarbij 550.000 dollar aan crypto is buitgemaakt.

Ook deze keer gaat het om twee jonge verdachten: Eric Meiggs (21) en Declan Harrington (20) zijn verdacht van o.a. internetoplichting en identiteitsdiefstal.

Diverse bekende personen in de cryptowereld zijn slachtoffer, zoals Ryan Selkis (Messari), Neeraj Agrawal (Coin Center) en Seth Shapiro. Deze laatstgenoemde Emmy-winnaar heeft naar eigen zeggen $1,8 miljoen verloren.

Ook de bekende crypto investeerder Michael Terpin heeft nog een zaak lopen tegen telecomprovider AT&T. Een rechtszaak tegen Nicholas Truglia (21) uit New York gewonnen. Dat leverde hem een schadevergoeding van 75 miljoen dollar op.

Volgens opsporingsautoriteit REACT Task Force is sim swapping prioriteit nummer één in de aanpak van crypto-gerelateerde oplichting. In sommige gevallen hebben ook medewerkers van telecom providers fraude gepleegd door – tegen betaling – klantendata te verstrekken aan criminelen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...