Chinese staatsmedia temperen: ‘Speculeer niet met virtuele valuta’

896 totale weergaven

Chinese staatsmedia proberen de hype te temperen die is ontstaan na de positieve uitspraken van president Xi over blockchain en – impliciet bitcoin (BTC). Dat meldt persbureau Reuters deze week in een bericht.

China, blockchain en bitcoin

China maakt zich op voor de lancering van hun eigen digitale valuta. President Xi Jinping gaf vorige week te kennen vol te willen inzetten op blockchaintechnologie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Experts nemen aan – gezien het centrale regime in China – dat het gaat om centraal bestuurde ledger technologie. Een contrast met publieke netwerken zoals bitcoin en ook ethereum.

Daarop volgde snel het bericht dat het Nationale Volkscongres in China ook nieuwe wetten in het leven gaat roepen op het gebied van cryptografie, een van de onderliggende technologieën van bitcoin.

Het permanente comité van het Nationale Volkscongres in China heeft nieuwe regulatie in het leven geroepen op het gebied cryptografie. De nieuwe regels gaan aan in bij de start van 2020.

Chinese bedrijfsleven

Het Chinese bedrijfsleven geeft direct gas na de woorden van Xi, zo lijkt het. Maandag waren de aandelen van meer dan honderd fintechbedrijven op de Chinese beurs in trek. Koersen schoten omhoog na het openen van de financiële markten. Sommigen spreken van een overreactie.

‘De toekomst van blockchain is rooskleurig, maar we moeten wel rationeel blijven’, zo luidt het commentaar van de krant de People’s Daily. Ook op de nationale staatstelevisie volgde het statement:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De opkomst van blockchain ging samen met de vlucht in cryptovaluta. Maar innovatie in deze technologie betekent niet dat we moeten speculeren in virtuele valuta’.[/penci_blockquote]

Ook de Shanghai Stock Exchange deed een waarschuwing uit naar handelaren:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Voor alle blockchain-gerelateerde onderwerpen eisen we van beursgenoteerde bedrijven dat ze met feiten komen. En dat ze geen overdreven claims maken of een hype creëren.'[/penci_blockquote]

Daaropvolgend kwam er het nieuws dat er het afgelopen jaar inmiddels meer dan vijfhonderd private blockchains opgetuigd zijn.

In context

Het aantal stablecoins gecreëerd door staten neemt toe. De kern van een centraal geregelde cryptomunt is niet te vergelijken met bitcoin. Zo is het geen open netwerk, niet grenzeloos of neutraal en niet bestand tegen censuur.

Er gaan zelfs geluiden op dat er een strijd gaat ontstaan tussen China en de VS om de voorraad bitcoins die er nog resteert.

Lees ook – Zoekwoord ‘blockchain’ ineens populair in China, ‘bitcoin’ profiteert mee

Bron: MSN

Lees meer over:
Chinacryptovaluta

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...