Ethereum 2.0 Proof-of-Stake (PoS) lancering gepland voor januari 2020

De Ethereum Foundation geeft meer details vrij over Ethereum 2.0, de overstap van een Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS). De eerste code voor Proof-of-Stake (PoS) is 30 juni klaar, zo meldt senior ontwikkelaar Justin Drake in een call onder ethereum ontwikkelaars.

De lanceerdatum van ethereum 2.0 is opvallend: 3 januari 2020, elf jaar ná het genesisblok van bitcoin (BTC).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ethereum 2.0

De eerste transitiefase krijgt de ‘Phase zero’ gekregen, fase nul. In februari is het bestaande netwerk al voorbereid met de Constantinople update. Bij dit consensusmodel verschuift de rol van validator van miner naar node (‘knooppunt’).

Justin Drake, een invloedrijke ontwikkelaar binnen het ethereum team, wil rond 30 juni fase 0 ‘bevriezen’. Vanaf eind juni tot begin 2020 moeten de volgende activiteiten afgerond zijn:

Na fase nul volgt fase één in 2020, waarbij het netwerk door middel van sharding technologie opgeschaald moet worden. Maar een volledige implementatie daarvan volgt hoogstwaarschijnlijk pas in fase 2, die naar verluidt medio 2021 start.

Kapitaalinjectie

De stichting achter Ethereum, gevestigd in Zwitserland, trekt de beurs. Het komende jaar wordt er $30 miljoen gestoken in ‘belangrijke projecten voor het ecosysteem’. Hiervan vloeit $19 miljoen naar specifieke projecten.

Jonny Rhea, een ethereum-ontwikkelaar bij PegaSys, een ConsenSys eth 2.0-client, zegt dat Joseph Lubin een bonus heeft heeft uitgeschreven voor de ontwikkeling van een multi-client-testnet.

Minder energieverbruik

Ethereum blijft stappen zetten. Het bestaande netwerk wordt steeds meer gebruikt. Het aantal transacties groeit en het gemiddelde transactiebedrag groeit ook. Anderzijds blijft de ontwikkeling van decentrale applicaties hierbij achter.

De update 2.0 moet leiden tot een veiliger, schaalbaarder en decentraler netwerk. Over dat laatste aspect zijn de meningen verdeeld. Menigeen vindt een Proof-of-Work (PoW) netwerk decentraler.

Maar één voordeel is overduidelijk: door geen inzet van miners verbruikt het netwerk tot wel 95% of zelfs 99% minder energie.

Koers ether

Analist Martijn merkte vorige week op in zijn analyse dat ethereum een ‘bull flag’ liet zien. Heeft ether geprofiteerd van de stijgende trend van bitcoin?

Ethereum 2.0 Proof-of-Stake (PoS) lancering gepland voor januari 2020

Bron: Trustnodes

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...