Ethereum: Vitalik Buterin wil beloning in Proof-of-Stake verdubbelen

1207 totale weergaven
|

De bedenker van Ethereum Vitalik Buterin stelt voor de beloning voor stakers in het toekomstige Ethereum Proof-of-Stake (PoS) protocol te verdubbelen. Volgens het nieuwe voorstel zou de totale beloning die stakers ontvangen toenemen van 2,5% tot bijna 6%, wanneer zij gezamenlijk 10 miljoen ETH tokens inzetten.

Variabele beloning Ethereum Proof-of-Stake

De totale beloning die stakers ontvangen varieert op basis van de hoeveelheid ETH die zij ervoor inzetten. Wanneer zij slechts een klein deel van de totale hoeveelheid ETH staken is het rendement het hoogst. Dat kan oplopen tot ruim 18% wanneer slechts 1 miljoen ETH meedingt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als echter de maximale (theoretische) voorraad ETH wordt ingezet om te staken dan vermindert het rendement tot 1,5%. Via marktwerking moet de praktijk ergens in het midden een balans vinden.

In de tabel hieronder staan de verschillen in uitgifte en rendement bij verschillende situaties volgens het nieuwe voorstel:

ETH validating Max annual issuance Max annual return rate
1,000,000 181,019 18.10%
3,000,000 313,534 10.45%
10,000,000 572,433 5.72%
30,000,000 991,483 3.30%
100,000,000 1,810,193 1.81%
134,217,728 2,097,152 1.56%

Volgens Ethereum 2.0 ontwikkelaar Justin Drake is het wenselijk om ernaar te streven dat zo’n 33 miljoen ETH wordt ge-staked. Dat zou het netwerk voldoende beveiligen en een gezonde beloning voor de participanten opleveren.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Justin Drake, Ethereum 2.0 Researcher”]”Below’s my rationalisation as to why the numbers are reasonable.Targeting 2^25 ETH at stake (~32m ETH) for the long term feels about right for strong security. In such conditions, the base inflation would be ~1% and the base return ~%3.2%. Assuming each shard consumes on average 1,000 ETH in gas per year (about 100x less than what Eth1 consumes today), with half of the gas burnt, then inflation would be ~0.5% and the validator return ~5%. Feels healthy!” [/penci_blockquote]

De verhoging van de beloning voor stakers kwam als gevolg van feedback uit de community. De reacties op het nieuwe voorstel zijn vooralsnog positief.

Ethereum Proof-of-Work naar Proof-of-Stake

Hopelijk maakt Ethereum dit jaar nog de overstap van het Proof-of-Work (PoW) mechanisme naar een Proof-of-Stake (PoS) mechanisme. Bij het huidige PoW zijn het de miners die het netwerk beveiligen door complexe en energieslurpende berekeningen te verrichten.

Dat wordt bij het nieuwe PoS verruild voor een ander mechanisme. In plaats van processorkracht in te zetten, en dus energie, moeten deelnemers bij PoS een bepaalde hoeveelheid geld op het spel zetten. De rol van miners wordt hierbij dus overgenomen door ‘stakers‘.

Consensus wordt in dat geval niet langer bepaald door de grootste hoeveelheid processorkracht, maar door de grootste hoeveelheid geld.

Doordat er geen complexe berekeningen nodig zijn is bij PoS het netwerk een stuk sneller dan bij PoW het geval is. Ook is de energiebehoefte erg laag. Dat lost twee van de grootste problemen van traditionele blockchains in één keer op.

Ethereum Proof-of-Stake kritiek

Toch is er ook argwaan en kritiek op PoS blockchains. Zo wijzen sommigen erop dat PoS tot meer centralisatie kan leiden omdat ETH grootbezitters erdoor steeds meer ETH zullen accumuleren. Daardoor ontstaat mogelijk een situatie waarin de rijken alleen maar rijker worden.

Proof-of-stake en crypto exchanges

Ook zijn er zorgen omtrent de rol die handelsbeurzen en andere dienstverleners bij PoS innemen. Veel cryptovaluta wordt immers op handelsbeurzen bewaard. Als handelsbeurzen dat inzetten om mee te doen aan het PoS proces kunnen zij veel invloed op het netwerk uitoefenen.

Zo beschikken Binance en Coinbase beiden over zo’n 1 miljoen ETH. Poloniex is met 2 miljoen ETH een relatieve uitschieter. Daarnaast zijn er diverse ICO’s die gezamenlijk zo’n 3 miljoen ETH bezitten.

Het is een discussie met veel theoretische nuances. De praktijk moet uiteindelijk uitwijzen welke vorm van consensusprotocol het beste werkt. Naar verwachting zal Ethereum dit jaar nog starten met de geleidelijke overgang naar PoS.