‘Bots verantwoordelijk voor 75% van transacties van EOS dApps’

Bots zijn verantwoordelijk voor 75% van alle transacties van de top 10 EOS dApps. Bovendien worden ruim de helft van alle accounts beheerd door bots. Dat blijkt uit onderzoek van blockchain analysebureau Anchain.

Lees ook: Block.One lanceert sociaal netwerk VOICE op EOS blockchain, koers daalt

dApp oorlog

De strijd om het winnende smart contracts en decentrale applicatie (dApp) platform te worden is inmiddels in volle gang. Ethereum wist daarbij veel terrein te winnen omdat het de eerste in zijn soort was.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sinds enige tijd krijgt het echter felle concurrentie van nieuwkomers zoals EOS en TRON. Tegenwoordig zijn de dApps met de meeste gebruikers en het hoogste aantal transacties gebouwd op deze platformen.

Koploper in het transactievolume van dApps is EOS. En dat was voor blockchain analysefirma Anchain reden om eens nader onderzoek te doen.

Anchain onderzoek EOS dApps

Anchain maakte voor het onderzoek gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning om EOS dApps te analyseren op verdachte activiteit. Daaruit bleek dat het gros van alle transacties van de top 10 EOS dApps niet door mensen wordt gedaan.

Zo’n 75% van het transactievolume van de EOS dApps is volgens Anchain afkomstig van geautomatiseerde accounts, ook wel bots genoemd.

Een groot deel van het transactievolume bestaat uit het heen en weer sturen van dezelfde fondsen tussen accounts. Van alle accounts is 51% dan ook een bot-account.

'Bots verantwoordelijk voor 75% van transacties van EOS dApps'
Unieke accounts en transactievolume van de top 10 EOS dApps. Blauw: normale accounts / Rood: bot accounts

Omdat er op de EOS blockchain geen transactiekosten gelden zitten er geen kosten verbonden aan het heen en weer sluizen van fondsen. In het eerste kwartaal van 2019 waren de bots volgens Anchain verantwoordelijk voor zo’n $6 miljoen dollar aan dagelijkse transacties.

Redenen voor EOS bots

Anchain stelt dat er meerdere redenen zijn om bots te gebruiken. Bijvoorbeeld om kwaliteitscontroles uit te voeren of om een spelomgeving met een basishoeveelheid spelers te vullen.

De minder goedbedoelde redenen liggen echter meer voor de hand. Zoals het gebruik van bots om liquiditeit en transactievolume van dApps te beïnvloeden.

Op die manier kunnen dApps hoger verschijnen in diverse ranglijsten. Vermoedelijk hopen zij op die manier eerder in het zicht van potentiële gebruikers en investeerders te komen.

'Bots verantwoordelijk voor 75% van transacties van EOS dApps'
Het aantal menselijk accounts vergeleken met bot accounts in de top 10 EOS dApps. Blauw: normale accounts / Rood: bot accounts

Ook kunnen bots door dApps worden ingezet om de liquiditeit van eigen tokens kunstmatig te verhogen. Daarmee kunnen de bots de prijs van hun token tegen instorting beschermen wanneer er te weinig kopers zijn.

Veel EOS dApps bieden daarnaast via tokenomics diverse beloningen om gebruikers te stimuleren ervan gebruik te maken. Bots maken hier gretig gebruik van om extra beloningen op te strijken.

Anchain ontdekte ook een aantal aanvallen die door middel van EOS bots plaatsvonden. Kwaadwillenden gebruikten de bots om dApps van concurrenten te spammen om ze daarmee te doen vastlopen, vergelijkbaar met een Denial-of-Service (DoS) aanval.

Het blijkt dan ook geen eenvoudige klus om het succes en de economische activiteit van dApps te meten. Het onderzoek van Anchain wijst aan dat het gerapporteerde transactievolume op websites zoals Dappradar.com wellicht een verstoord beeld geeft.

Om meer grip te krijgen op de werkelijke mate van succes van dApps is het volgens Anchain dan ook essentieel om meer zicht te krijgen in het gebruik en gedrag van bots.

Gratis transacties

Veel mensen zien gratis transactiekosten als een ‘derde generatie blockchain’ innovatie, maar zoals vaker kleeft aan elk voordeel een nadeel.

Critici wijzen er namelijk op dat transactiekosten een noodzakelijk middel zijn tegen spam transacties. Bij teveel transacties kan namelijk de capaciteit al snel vol raken.

Wegens problemen met het gratis model stapte EOS concurrent NEO daarom onlangs nog over naar een hybride variant.

EOS in opmars

Het nieuws over de hoeveelheid actieve bots lijkt EOS vooralsnog niet te deren. De koers van de EOS token is al sinds enkele maanden flink in opmars.

Vooral in de laatste maand maakte de cryptomunt vanwege een token-burn van $167 miljoen en de aankondiging vooraf aan EOS Voice een flinke stijging mee. In ongeveer een maand tijd verdubbelde de prijs bijna, van ongeveer $4,80 naar $8,41.

Op dit moment ondergaat EOS net als de rest van de markt een koerscorrectie en bevindt het zich tussen de $6 en $7 dollar.