Thailand gebruikt blockchain Zcoin in ondersteuning verkiezingen

De Thaise Democratische Partij van Thailand is de eerste politieke partij die gebruik maakt van de blockchaintechnologie in de zogeheten primary-verkiezing, die werd gehouden van 1 tot 9 november.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Grootste test-case

Binnen het e-voting systeem brachten meer dan 120.000 partijleden hun stem uit op een meer transparante manier. De voormalig Thaise premier Abhisit Vejjajiva werd ditmaal wederom tot partijleider genomineerd, met 67.505 stemmen achter zijn naam.

De leden van de partij konden op twee manieren stemmen. De eerste methode was door middel van stembureaus die gebruik maakten van een systeem gebaseerd op de Raspberry Pi. Daarnaast konden kiezers stemmen via een op de blockchain-gebaseerde mobiele app waarbij kiezers gevraagd werden middels een foto-ID zichzelf te identificeren.

Zcoin

De identificatiedocumenten die werden gebruikt om de partijleden en de stemgegevens te verifiëren, werden zowel gecodeerd als opgeslagen op het InterPlanetary File System (IPFS), een gedecentraliseerd en gedistribueerd bestandssysteem voor de opslag van grote hoeveelheden gegevens. Voor deze verkiezing werden de hashes van IPFS opgeslagen op de blockchain van Zcoin.

Poramin Insom, oprichter & hoofdontwikkelaar van Zcoin: “I am very proud that Zcoin played a role in making Thailand’s first large-scale e-vote, a reality, which saw greater voter participation and transparency”

Andere voorbeelden

In augustus testte de Japanse stad Tsukuba al een e-voting systeem gebaseerd op de blockchain, met ook daar positieve resultaten. Eerder deze maand deed West-Virginia een proef met blockchaintechnologie in de federale algemene verkiezingen voor militairen en andere Amerikanen die in het buitenland leven. De staat gebruikte een mobiele app van blockchain start-up Voatz om de identiteit van kiezers te verifiëren middels gezichtsherkenningstechnologie.

De Zwitserse stad Zug heeft in juli ook een soortgelijk proces gevoerd met behulp van een andere app van uPort, die digitale identiteiten uitgaf aan inwoners die hun stem uitbrachten met behulp van smartphones.

Bronnen: Gov Tech, Computer Weekly, Crypto Vest

Foto: Flickr / nist6dh

Lees meer over:
cryptothailandverkiezingen