Topambtenaren Zuid-Korea pleiten voor versoepeling crypto regelgeving

Topambtenaren uit Zuid-Korea pleitten tijdens de Deconomy conferentie in Seoul voor versoepeling van de strenge crypto regelgeving, zo rapporteert ZD-net Korea. Zuid-Korea was altijd één van de grootste markten voor cryptovaluta, maar strikte regelgeving zoals een verbod op Initial Coin Offerings (ICO’s) uit 2017 maakte daar een eind aan. Nu de Zuid-Koreaanse overheid de ontwikkeling van Fintech wil stimuleren gaan er stemmen op om de restricties op cryptovaluta op te heffen.

Lees meer: Crypto industrie krijgt officiële status in Zuid-Korea

Fintech Zandbak

De Zuid-Koreaanse wetgever de Financial Services Commission (FSC) start binnenkort met een beleid om Fintech te stimuleren. Een zogenaamde ‘Fintech zandbak’ waarin bedrijven kunnen experimenteren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Om dat te bereiken stelt de overheid zich flexibel op zodat fintechbedrijven zich ongehinderd en innovatief kunnen ontplooien. Bijvoorbeeld door uitzonderingen te maken op regelgeving.

Zuid-Korea’s strenge crypto regelgeving niet logisch

In het kader van dit nieuwe beleid is het niet logisch om juist voor cryptovaluta wel strenge regels te hanteren, zo stelde Min Byung-doo, voorzitter van Korea’s National Policy Committee. Deze regels waren destijds een nuttig vaccin tegen wantoestanden maar inmiddels is de cryptomarkt een stuk meer volwassen geworden.

“The government has misunderstood the virtual currency and tried to meet the real currency standards, so there are various problems. The industry does not stand still while waiting for the regulatory sandbox authorization, so it is just like keeping it in the box.” – Song Hee-kyong, co-president 4th Industry Forum of the National Assembly (vertaling Cointelegraph)

Pro-crypto maar voorzichtigheid geboden

Wel moet de overheid voorzichtig en conservatief te werk gaan, voegde Jung Byung-kook, voorzitter 4th Industry Special Committee of the National Assembly, eraan toe. Beslissingen van de overheid kunnen een negatieve invloed op de cryptomarkt hebben en daarom is voorzichtigheid geboden.

Ook benadrukte de topambtenaren hun bereidheid om de crypto- en blockchain sector te promoten. Er werd onder andere gesproken over de mogelijkheid om een bepaald gebied in het land aan te wijzen als ‘crypto zone’. Ze riepen op tot nadere samenwerking en communicatie tussen bedrijven, overheidsinstellingen en banken.

Zuid-Korea & crypto

Ooit waren de Zuid-Koreanen één van de drijvende krachten in de cryptomarkt. Zuid-Koreaanse handelsbeurzen behoorden samen met Chinese beurzen tot de grootste ter wereld. Notering van een cryptovaluta door één van deze handelsbeurzen was destijds bijna een garantie voor enorme prijsstijgingen.

De vraag naar cryptovaluta was in Zuid-Korea zelfs zó groot dat de prijs van cryptovaluta er aanzienlijk hoger was dan elders ter wereld; de zogenaamde ‘Kim-Chi Premium’.

Totdat de overheid van Zuid-Korea eind 2017 strikte crypto regelgeving invoerde, waaronder een verbod op ICO’s. Onder crypto-enthousiastelingen kreeg dit destijds de bijnaam ‘Korea FUD’. Sindsdien is de markt aanzienlijk afgekoeld. Ook verdween de Kim-Chi Premium meerprijs.

Langzaam bijdraaien

Toch lijkt de houding van de Zuid-Koreaanse overheid langzaam bij te draaien. Het nieuw aangestelde hoofd van de Zuid-Koreaanse financiële toezichthouder de Financial Supervisory Service (FSS) Yoon Suk-heun gaf verleden jaar al aan dat hij positieve kanten ziet aan de technologie. Iets later verkreeg de crypto-industrie een officiële status in Zuid-Korea.

Mocht Zuid-Korea de crypto regelgeving versoepelen kan dat grote gevolgen hebben voor de cryptomarkt. De Zuid-Koreanen behoorden in 2017 ten tijde van de bull-run immers tot de grootste kopers van cryptovaluta. Hun wederkeer zou ook vandaag de dag voor een nieuwe impuls in de markt kunnen zorgen.