Wereldbank komt met ’s werelds eerste blockchainobligatie

De Wereldbank heeft de Commonwealth Bank of Australia (CBA) opdracht gegeven om ’s werelds eerste blockchainobligatie uit te geven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kangaroo bond

De zogeheten “Kangaroo bond”, een verwijzing naar buitenlandse obligaties uitgegeven in de lokale munteenheid, is omgedoopt tot BOND-I. Dat betreft een acroniem dat staat voor Blockchain Offered New Debt Instrument, tevens een verwijzing naar Bondi Beach in Sydney.

Volgens de instelling zal de obligatie de eerste in de wereld zijn die wordt gecreëerd, toegewezen, overgedragen en beheerd middels de blockchaintechnologie. De technologie, die ten grondslag ligt aan cryptovaluta als bitcoin, verwijst naar de gedistribueerde grootboektechnologie die alle transacties op de keten veilig registreert.

Eerste obligatie op de blockchain

Bij de lancering zal de obligatie zowel worden uitgegeven als gedistribueerd via een blockchainplatform, beheerd door de Wereldbank en de CBA. De Wereldbank geeft aan dat beleggers tot nu toe al veel belangstelling toonden.

In een gezamenlijk bericht geven de Wereldbank en de Commonwealth Bank of Australia aan: “Blockchain has the potential to streamline processes among numerous debt capital market intermediaries and agents. This can help simplify raising capital and trading securities; improve operational efficiencies; and enhance regulatory oversight”

Voor het project is een particuliere blockchain op basis van ethereum in gebruik, omdat deze over bepaalde capaciteiten beschikt. De CBA staat in de toekomst echter open voor andere opties, mocht er een beter geschikte blockchaintechnologie voorhanden zijn.

Sociaal element

James Wall, executive general manager Institutional Banking and Markets International bij CBA: “We take a collaborative approach to innovating, and have a track record of partnering with other leading financial institutions, government bodies, and corporates to innovate through blockchain. We believe that this transaction will be groundbreaking as a demonstration of how blockchain technology can act as a facilitating platform for different participants”

Het initiatief kent ook een sociaal element. Wall geeft namelijk aan dat de Wereldbank van plan is de blockchaintechnologie in te zetten om een einde te maken aan armoede. Als onderdeel van haar mandaat om armoede terug te dringen en duurzame ontwikkeling te bevorderen, geeft de Wereldbank jaarlijks tussen de 50 en 60 miljard dollar uit aan obligaties voor duurzame ontwikkeling.

Bron: World Bank, Investopedia, ZD Net

Foto: Flickr / Kevin Rheese

Inschrijven nieuwsbrief