Goldman Sachs verlaagt risico op recessie naar 20%, is dit gunstig voor bitcoin?

396 totale weergaven
crypto amerikaanse verkiezingen

Een positief bericht op deze maandagochtend. De economen van Goldman Sachs denken dat de Amerikaanse centrale bank de rente in september kan verlagen. Volgens cryptovolgers kan dit gunstig zijn voor bitcoinhandelaren en  bezitters.

Verlaging recessieverwachting gunstig voor BTC?

Economen van de wereldwijde investeringsgigant Goldman Sachs hebben de kans op een recessie in de Verenigde Staten in het komende jaar verlaagd naar 20%. Ze baseren deze conclusie op recente detailhandelsverkopen en werkloosheidsdata.

Dat meldt Bloomberg die het rapport van Goldman Sachs heeft ingezien. De economen van de grootbank, onder leiding van Jan Hatzius, zeggen dat de kans op een recessie is gedaald van hun eerdere schatting van 25%. Volgens hen ziet het Amerikaanse banenrapport voor augustus, dat op 6 september op de agenda staat, er goed uit. Waarschijnlijk kan de recessiekans voor het komende jaar is te verlagen naar vijftien procent.

De economen geven ook aan dat ze “meer vertrouwen” hebben dat de Federal Reserve de rente met 0,25% verlaagd tijdens hun vergadering in september. Ze merken op dat “nog een teleurstellend banenrapport op 6 september” een grotere verlaging van 0,5% kan triggeren.

De Amerikaanse aandelenmarkt steeg de afgelopen week door de detailhandelscijfers van juli, die de schattingen van analisten overtroffen en de grootste stijging sinds begin 2023 lieten zien. Ook de cijfers van het Amerikaanse Ministerie van Arbeid, die op 15 augustus zijn vrijgegeven, laten zien dat het aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen de week ervoor op een laagste punt in een maand stond.

Wat betekent dit voor bitcoin?

IG Markets-analist Tony Sycamore zegt tegenover Cointelegraph dat de kansverlaging van Goldman slechts “een kleine aanpassing” is. Waarschijnlijk gaat het geen grote toename van risicovolle beleggingen over verschillende activaklassen, inclusief crypto, veroorzaken.

Markus Thielen, hoofd van onderzoek bij 10x Research, zegt dat bitcoinbeleggers “een renteverlaging kunnen verwelkomen, maar er is ook een risico dat dit suggereert dat er een recessie op komst is. In dat geval verwachten we dat Bitcoin een correctie naar beneden zal maken, zoals in 2019 gebeurde.”

Hij legt uit dat toen de Federal Reserve in juli 2019 de rente verlaagde, “Bitcoin aanvankelijk met 20% steeg” in een kortstondige rally. Hij zegt ook dat ondanks dat de Federal Reserve later dat jaar nog twee renteverlagingen doorvoerde, bitcoin het jaar 2019 afsloot met een daling van 35% ten opzichte van zijn piek na de eerste renteverlaging.

Sommige economen verwachten echter geen daling van de rente.

De wereldwijde hoofdeconoom van de investeringsbank, Bruce Kasman, zei dat er “signalen zijn van een sterker dan verwachte afname van de arbeidsvraag en vroege aanwijzingen van personeelsinkrimping,” terwijl bedrijfsenquêtes wijzen op “een verlies van momentum in de wereldwijde industrie.”

“Aan de andere kant worden deze krachten getemperd door aanhoudende sterke groei in de dienstensector,” zo zegt hij.

JPMorgan’s inschatting van de kans op een recessie tegen eind 2025 bleef ongewijzigd op 45%, waarbij Kasman opmerkte dat er “extra onzekerheden zijn met betrekking tot het politieke landschap.”

Lees meer over:
Goldman SachsRecessie

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...