6 redenen om in cryptomunt XRP (Ripple) te investeren

Love or hate them: de XRP-munt van Ripple is na bitcoin de meest waardevolle cryptomunt van de markt met een marktwaarde van 13,2 miljard dollar. In deze barre cryptowinter weet XRP zich te handhaven en houdt het door velen geliefde ethereum stijf op plek 3.

Ripple en XRP

De Zweedse Youtuber Ivan on Tech had het eerder deze week in zijn video over coinisme (coinism): er is een trend dat beleggers verknocht raken aan één bepaalde cryptomunt en die munt wordt met hand en tand verdedigd. De ‘Ripple Army’ is een begrip in de cryptowereld: een schare aan fans die Ripple tot het einde der tijden steunen. Criticasters worden op social media soms hard de mond gesnoerd bij kritiek op hun muntje. Er is zelfs een geval bekend van een bedreiging door een Ripple-fan. Dat fanatisme is ook merkbaar bij andere cryptocurrencies overigens. Denk alleen maar aan het Bitcoin – en Bitcoin Cash-kamp en ook rondom een kleinere munt als Gron ontstaat een heuse cult-following. Niets menselijks is ons vreemd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Stabiele koers

Maar nu de harde cijfers, de feiten. De XRP-munt houdt zich in de bearmarkt goed staande en verdedigt haar plek 2 in de Coinmarketcap met verve. Het doel van Ripple is ook niet om de populaire jongen van de klas te zijn. Met haar open source blockchainplatform wil men financiële transacties zo snel en efficiënt mogelijk maken. Voor velen een doorn in het oog, omdat het de bestaande (financiële) wereld efficiënter maakt, en niet omgooit, wat de tegenstanders van teveel gecentraliseerde macht graag willen zien. De naar verluidt meer dan 200 klanten van Ripple zijn banken, betaalproviders en andere financiële instellingen zoals pensioenfondsen.

Lees verder: Een van de grootste islamitische banken ter wereld gebruikt Ripple voor internationale betalingen

XRP-voorraad

In vergelijking met bijvoorbeeld bitcoin en ethereum heeft Ripple slechts 22 procent van haar voorraad op de markt gebracht. Ter vergelijking: bij bitcoin en ethereum is dat respectievelijk 83 en 71 procent. Een groot deel van de XRP voorraad is dus nog steeds in handen van de Ripple Foundation.
Ondanks de principiële bezwaren blijft Ripple een beurslieveling, wellicht omdat een belegger er vanwege de lage prijs er véél van kan kopen. Ze zetten 6 redenen om op een rij wat een belegging in XRP rechtvaardigt:

1. Het Ripple-protocol

Zonder heel diep in de technologie te duiken: Ripplenet is een vrij uitgebreid waar niet perse elke actor elkaar vertrouwt. Ripple ondervangt dit met chains of trust die de Ripple gateways met elkaar verbinden. Door dit netwerk is het mogelijk om een betaling binnen 3 tot 4 seconden te valideren. Elke transactie kost 0.000001 XRP en de tokens die voor de transacties worden gebruikt worden vernietigd. Ripple maakt geen gebruik van miners, maar van validatoren om tot consensus te komen.

Ripple is met haar protocol de belangrijkste uitdager van SWIFT, het instituut dat nu de internationale betalingen tussen banken regelt.

Lees hier de Crypto101 over Ripple & SWIFT >>

Vanwege geen afhankelijkheid van miners, verlopen transacties snel en efficiënt, of dat nu een cryptovaluta (XRP) is, of fiat geld zoals euro en dollar. Naast snelheid, zijn andere kenmerken: lagere kosten dan bijvoorbeeld het SWIFT-protocol en veiligheid.

Met haar producten xCurrent en XRapid weet Ripple de ene na de andere partnership aan elkaar te rijgen.

2. Sneller en goedkoper dan VISA

Naar verluidt heeft Ripplenet een capaciteit van 50.000 TPS (transacties per seconde), waarmee het dubbel zo snel is als het VISA-netwerk (24.000 TPS), één van de grootste betalingsverwerkers ter wereld. Zoals gezegd kost één een fractie aan XRP.

Lees verder: Ripple netwerk verschuift €660 miljoen voor één dollarcent aan transactiekosten

6 redenen om in cryptomunt XRP (Ripple) te investeren

3. Ripple is populair als werkgever

Ripple heeft een aantal zeer grote namen achter zich. Gevestigd in San Francisco in het hart van Silicon Valley weet het talent aan te trekken van andere techbedrijven zoals Google. Oprichters zijn Jed McCaleb en Chris Larsen. CEO Brad Garlinghouse, CTO Stefan Thomas en de chief cryptograaf David Schwartz zijn vanaf het begin bij Ripple betrokken. Schwartz is naar eigen zeggen werknemer nummer twee.

Lees hier het interview met David Schwartz van Ripple!

4. Silicon Valley

Door haar inbedding in Silicon Valley, heeft Ripple korte lijntjes met andere (Amerikaanse) techconcerns. Investeerders in Ripple zijn onder meer Cambridge Global Payments, Star One Credit Union, BBVA, SEB, SBI Remit en eZforex. Naar verluidt hebben ook techbedrijven zoals Google, Apple, Airbnb, Asana, BuzzFeed, Coinbase, Facebook, Twitter en Snap een voorraard XRP ingeslagen. En geruchten gaan dat zelfs Warren Buffett, die een afkeer heeft van cryptovaluta, XRP nauw in de gaten houdt.

5. Goedkoop, goedkoper, goedkoopst

Op dit moment kun je met één BTC ruim 11.000 XRP kopen. Voor beleggers en speculanten kan het aantrekkelijk zijn om véél van één munt te kunnen kopen met de hoop dat een munt bijvoorbeeld 1 of 2 of zelfs 100 dollar wordt. Door de lage prijs kan iedere portemonnee een beetje XRP kopen.

6 redenen om in cryptomunt XRP (Ripple) te investeren

6. Weinig tot geen concurrentie

Ripple staat feitelijk alleen in de cryptowereld. Vaak wordt de vergelijking gemaakt met Stellar, het nieuwe geesteskind van Jed McCaleb, maar die vlieger gaat niet helemaal op. Daar waar Ripple de banken helpt, wil Stellar juist de banklozen (unbanked) helpen, een groot verschil in filosofie.

Koers Ripple

Op deze woensdagmiddag veert de cryptomarkt weer iets op en is Ripple de grootste stijger van de top 25 met een plus van 9 procent.

Bron: Coindoo/ Medium

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...