Crypto100 – #5 Justin Sun achter Chinees blockchainproject TRON is 200% marketing

Crypto100 #5 – Justin Sun. Wie kent hem niet? Justin Sun is oprichter en ceo van het Chinese TRON blockchainproject. Zijn naam staat in de blockchainwereld synoniem voor marketing, marketing en marketing. In de whitepaper van TRON werd het project gepitcht als een decentraal entertainmentnetwerk. Al gauw ontpopte het bedrijf uit Singapore zich als een uitdager van een gerenommeerde naam zoals Ethereum. Sun klopt zich regelmatig op de borst: wij hebben op dit moment de meeste decentrale applicaties (dApps) draaien op ons netwerk. Recent haalde Sun de nieuwskoppen door een standbeeld voor Vitalik Buterin en ethereum op te richten. Met andere woorden: ‘die’ bestaan niet lang meer, wij overleven deze cryptowinter met verve.

Lees ook: profiel TRON (TRX), hype of toekomstige uitdager van Google en Apple?

Jeugd

Justin Sun is geboren op 10 juli 1990 in Shandong (China). In 2007 begon hij zijn Bachelor of Arts studie in de discipline Geschiedenis aan de Universiteit van Pekin. Dit combineerde hij met een studie in Kunst en Liberal Arts aan de Chinese universiteit van Hong Kong. In 2011 begon hij aan een Master opleiding in Political Economy aan de Universiteit van Pennsylvania.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Justin Sun is de enige afgestudeerde onder de 30 jaar aan de Hupan University, de universiteit van Jack Ma van Alibaba. Hij behaalde zijn diploma na drie jaar studie. Leuk feitje, zijn afstudeerscriptie heet: “De geboorte van een gedecentraliseerd internet”.

“Hype-marketing” via “announcements”

Sun is beroemd/berucht in de cryptocommunity vanwege zijn agressieve promotie op social media. Hij is ook bericht om zijn mededeling dat er een mededeling komt. Een aloude truc om een hype te creëren dat nog steeds redelijk goed werkt.

justin sun
Justin Sun en zijn mededelingen

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Justin Sun”]Ik werd voor het eerst deel van de cryptocurrency-community in 2012 met mijn eerste aankoop van bitcoin. Een jaar later ging ik bij Ripple werken en werkte ik als de hoofdvertegenwoordiger van China. Ik hielp Ripple met de succesvolle afronding van hun eerste financiering van in totaal $ 30 miljoen. [/penci_blockquote]

Trackrecord

Tijdens zijn carrière heeft Sun een aantal zeer indrukwekkende prestaties geleverd:

TRON of CopyTRON?

Het TRON-protocol is het blockchain-ecosysteem voor entertainmentcontent, waarbij TRX als de utility token fungeert. Het economische systeem moet een één-op-één-interactie mogelijk maken tussen contentmakers en content ‘consumenten’, jij en ik.

Het idee is simpel: contentmakers zetten hun content op het TRON platform om af te zijn van de hoge fees van een Google of Apple. Die lopen op tot 30% per transactie. De grootste uitdaging is om een viral effect te creëren om die gebruikers aan te trekken. En daar is Justin Sun continu mee bezig: hypes creëren voor meer awareness, naamsbekendheid en uiteindelijk conversie. Sun gebruikt daarbij te pas en te onpas het woord “eerlijkheid”.

“Copycat”

De reputatie van TRONis die van een copycat. De geaccepteerde ethos binnen de blockchainwereld is open-source. Van TRON gaan er sterke – onbevestigde – geruchten de ronde dat ze grotendeels de code van EOS en ethereum hebben gekopieerd. Ook ’trekt’ Sun hard aan ontwikkelaars van zowel EOS als Ethereum om ze los te weken van deze projecten. In de ogen van Westerse bedrijven is dat onethisch. Vanuit Chinees oogpunt is een kopie juist een compliment…tsja.
Het is dan ook niet strafbaar om iemands code te kopiëren en daar op verder te ontwikkelen, zolang het open source is en er geen auteursrechten aan gekoppeld zijn.

20.000 neppe Twittervolgers

Om technologische diepgang en innovatie te verhullen zet TRON dan ook 200% in op marketing. En dat is een vak op zich. Een vak dat ze goed beheersen. Daarin gaan ze regelmatig ook te ver. Afgelopen week werd bekend dat circa 20.000 Twitteraccounts van Sun (ruim 1 miljoen Twitter-volgers) nep zijn.

Qua reputatie en geloofwaardigheid begeeft TRON zich regelmatig op een hellend vlak. Feitelijk is marketing hun trademark geworden, daar waar ethereum meer een academische benadering heeft en EOS – beetje kort door de bocht – zich heel erg richt op business en ondernemers.

BitTorrent

Het aantrekken van start-ups, ontwikkelaars én gebruikers voor je platform is een enorme uitdaging voor veel ICO-projecten. Maar net zoals in de gewone wereld heb je gewoon business nodig om te overleven en bestaansrecht te hebben. In het geval van een decentraal netwerk, net zoals de Uber en Lidl, zijn dat gebruikers.

TRON heeft door BitTorrent in te lijven voor 140 miljoen dollar gewoon gebruikers bijgekocht. Circa 1,4 dollar per gebruiker moeten ze gedacht hebben is best een leuke score.

BitTorrent heeft een aantal voordelen:

Er zijn altijd risico’s bij zulke overnames. Blijven de gebruikers wel? Blijft de human capital in het bedrijf? Dat laatste is niet het geval. Zo zijn er een aantal senior managementleden bij BitTorrent opgestapt, waaronder de bedenker Bram Cohen. Een deel van het personeel wil ook weg, maar zit nog onder contract.

De gebruikers wil TRON lijmen met een nieuwe token, de BitTorrent token (BTT). De gedachte is: je krijgt nu niet betaald om je bestanden met anderen te delen. Nu krijgt je in BTT betaald voor je ‘share’ en het ter beschikking stellen van je netwerk. Wordt vervolgd…

Meer namen uit onze Crypto 100 lijst?

Lees meer over:
Justin SunTron