Litecoin halvening voltooid: Koers LTC stijgt met 10%

Vandaag is de beloning voor miners in het netwerk van Litecoin (LTC) gehalveerd. Litecoin Foundation staat aan de vooravond van een belangrijke gebeurtenis die ongeveer elke vier jaar plaatsvindt. De 'block rewards halvening': het halveren van de beloning voor miners voor het vinden van een nieuw blok op de Litecoin blockchain.

Dit evenement vindt elke 840.000 blokken plaats. De block reward is van 25 LTC naar 12.5 LTC gegaan. In totaal gaat het om 32 halving events tot in 2142. Want in totaal worden er 84 miljoen LTC gemined, precies vier keer zoveel als het maximale aantal bitcoin (BTC). Elke 2.5 minuten wordt er een block gevonden door een van de miners.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In 2142, amper voor te stellen, wordt het allerlaatste restje LTC gedolven. Er zijn nu bijna 63 miljoen LTC in circulatie, driekwart van alle LTC die is te delven.

Op moment van schrijven is één LTC $102 waard (bron: Messari.io). Dat betekent een 10% stijging in vergelijking met gisteren.

Dat komt neer op een beloning van $1.275 op dit moment. Daar komen de transactiekosten van de verwerkte betalingen nog bij.

Het is een 'automatische' maatregel van het algoritme van een proof-of-work blockchain die bitcoin (BTC), ethereum (ETH), Monero (XRM) en ook Litecoin (LTC) zijn. In het onderstaande filmpje wordt het haarfijn uitgelegd.

Litecoin halving

Vandaag op maandag 5 augustus is de beloning voor alle deelnemers aan het miningnetwerk van LTC dus gehalveerd. De visies en perspectieven hierover zijn verschillend.

Oprichter Charlie Lee noemde het eerder een 'schok' voor de Litecoin blockchain. Hij vermoedde dat een bepaald aantal miners haar mining machines stopzet omdat het simpelweg niet meer loont om LTC te minen.

Daar lijkt het voorlopig trouwens niet op, de eerste paar blocks zijn super snel gevonden. Misschien komt de golf van miners die stopt nog, maar dat is niet de situatie op dit moment.

In een uitgebreid interview met Youtube-kanaal Crypto Love zegt Lee onder meer het volgende:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]‘Een halving event is een schok voor de blockchain als geheel. Het kán negatieve effecten hebben omdat miners als gevolg van de lagere beloning hun machines uitzetten omdat het minen niet winstgevend is. Dat kan tot gevolg hebben dat transacties minder snel geverifieerd en bevestigd worden.

Uitspraken welk prijseffect de halving heeft, is moeilijk te voorspellen. Deels is de stijging al de afgelopen maanden ingeprijsd. Op de lange termijn zie ik de prijs van LTC wél stijgen, maar op de korte termijn is het zeer onzeker. Mogelijk vindt er een lichte koersstijging plaats omdat er meer aandacht voor LTC is’.[/penci_blockquote]

Gaat dat ook gebeuren?

Effecten?

Een vraag die veel beleggers bezighoudt: welk effect heeft deze gebeurtenis op de koers van cryptomunt LTC?

Het eerste effect is dat er minder LTC op de markt komt. Traditioneel zijn mining pools de partijen die grote hoeveelheden van een bepaalde cryptomunt bezitten en doorverkopen aan brokers (die het op hun beurt verkopen aan exchanges).

De voorraad aan LTC neemt dus minder hard toe, wat ertoe leidt dat de waarde van de munt aan minder inflatie onderhevig is. De schaarste neemt dus ook toe, wat volgens een harde economische wet moet leiden tot een hogere prijs. Het is de vraag of dat ook gaat gebeuren.

Daarvoor zijn diverse scenario's mogelijk:

'De koers daalt'

Kijken we naar de vorige halvering uit 2015, toen vond de stijging van de koers vóór de halvering plaats. De koerscorrectie vond achteraf plaats, zoals in onderstaande grafiek is te zien. (bron: Coindesk).

Litecoin halvening voltooid: Koers LTC stijgt met 10%

De koers van LTC is in 2019 al fors gestegen: onder de 'majors' is LTC één van de grootste stijgers, zoals onderstaande grafiek laat zien. Op enkele momenten 'trok' LTC de cryptomarkt voort door eerder qua koers aan te trekken dan marktleider bitcoin.

Litecoin halvening voltooid: Koers LTC stijgt met 10%

Bron: Messari.io

'De koers stijgt'

De voorzichtige verwachting van Charlie Lee, niet zonder eigen belang uiteraard, is dat de gebeurtenis een placebo-effect krijgt. Litecoin komt meer onder de aandacht, en dat trekt beleggers en dus nieuwe kopers aan die tegen een hogere prijs LTC willen kopen. Dat drijft de prijs (licht) op.

Een ander scenario is dat er géén merkbaar effect optreedt en dat de cryptomarkt zich geruisloos voortbeweegt alsof er niets is gebeurd.

Op fundamenteel niveau werken Lee & co hard aan meer adoptie van de cryptomunt als betaalmiddel. Zo zijn er deals gesloten met diverse sportteams, boekingssites en andere outlets waar meet LTC afgerekend kan worden. Ook de samenwerking met de Spedn app, waarmee LTC op 39.000 locaties wordt geaccepteerd, ging niet onopgemerkt voorbij.

Lees meer over:
LitecoinLTCminers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...