Alles over Ethereum ETF’s (2024)

Ethereum ETF

Ethereum ETF’s bieden een mooie middenweg tussen een relatief robuuste investering die alsnog potentiële mooie winsten kunnen opleveren vergeleken met standaard ETF’s. Met de recentelijke goedkeuring van Bitcoin ETF’s door de SEC, is het voor velen slechts een kwestie van tijd dat ook ETH ETF’s worden goedgekeurd. We leggen uit hoe je hier nu al van kunt profiteren!

Hoe profiteer je van Ethereum ETF’s?

Je kunt nu al profiteren van de verwachte goedkeuring van Ethereum ETF’s en inspelen op positieve ontwikkelingen en nieuws door een account te registreren bij populaire exchange MEXC en te investeren in Ethereum. Dit is een strategische zet om voor te lopen op de markt en te profiteren van de mogelijke waardestijgingen die gepaard gaan met goedkeuring van ETH ETF’s.

MEXC biedt verrassend lage kosten, met vrijwel geen kosten voor zowel spot trading als futures trading. Aanmelden is al binnen enkele minuten geregeld!

 • Zeer lage handelskosten
 • Ruim aanbod van meer dan 1520 crypto’s en 2110 handelsparen.
 • Uiteenlopende handelsopties (waaronder ETF’s)

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering.

Wat zijn Ethereum ETF’s?

ETH ETF’s bieden een toegankelijke manier voor beleggers om te investeren in Ethereum zonder direct de onderliggende crypto te hoeven kopen of op te slaan in een crypto wallet. Deze fondsen streven ernaar de prijsbewegingen van Ethereum te volgen door middel van futurescontracten of, in sommige gevallen, door direct bezit van Ethereum.

Een belangrijk voordeel van Ethereum ETF’s is het gemak en de veiligheid die ze bieden. Beleggers hoeven zich geen zorgen te maken over de complexiteit en beveiligingsrisico’s die gepaard gaan met het direct kopen, opslaan en beheren van cryptocurrency’s. Daarnaast maken Ethereum ETF’s deelname aan de cryptomarkt toegankelijk voor een breder publiek, inclusief traditionele beleggers die via gecentraliseerde crypto apps willen investeren.

Waarom zijn Ethereum ETF's interessant voor investeerders?

Waarom zijn Ethereum ETF’s interessant voor investeerders?

ETH ETF’s zijn interessant voor investeerders omdat ze een gestroomlijnde toegang bieden tot de investering in Ethereum zonder de complexiteit van directe aankoop, opslag en beheer van de crypto. Dit maakt ze bijzonder aantrekkelijk voor traditionele beleggers die wel willen profiteren van de potentieel hoge rendementen van veelbelovende cryptomunten, maar niet de technische kennis of de wens hebben om zich direct in de crypto space te storten.

ETH ETF's bij het crypto platform MEXC

Door te investeren in een Ethereum ETF, kunnen beleggers profiteren van de prijsbewegingen van Ethereum via een product dat op een reguliere beurs wordt verhandeld, net als aandelen, wat de drempel een stuk verlaagt​​​​. We zetten de belangrijkste punten kort op een rij:

 • Vereenvoudigde blootstelling: Investeerders krijgen blootstelling aan de prijsbewegingen van Ethereum zonder de noodzaak om de cryptocurrency zelf te kopen of op te slaan.
 • Toegankelijk via traditionele beurs: Ethereum ETF’s worden verhandeld op gereguleerde beurzen, waardoor ze toegankelijk zijn via traditionele beleggingsrekeningen.
 • Potentieel hoge rendementen: Gezien de volatiliteit en het groeipotentieel van Ethereum, bieden ETF’s een manier om deel te nemen aan deze marktbewegingen zonder directe crypto-activa te hoeven beheren.
 • Gereguleerd product: In tegenstelling tot directe cryptocurrency investeringen, bieden Ethereum en Bitcoin ETF’s een gereguleerd alternatief dat kan helpen bij het verminderen van sommige risico’s geassocieerd met de crypto sector​.

Beste Ethereum ETF’s van 2024

ETH ETF’s staan nog relatief gezien in de beginfase, maar toch zijn er een paar ETH ETF’s die al langer actief zijn. We zetten enkele van de grootste ETF”s voor je op een rijtje. De verwachting is dat deze ETF’s na de goedkeuring van de SEC flink in waarde zullen stijgen.

ETH ETF  Lancering Bedrijf AUM (miljard USD) TER Land
Grayscale Ethereum Trust (ETHE) 25/10/ 2017 Grayscale Investments 13.09 2.00% United States
XBT Provider Ethereum Tracker One (COINETH) 07/11/ 2020 XBT Provider 2.58 0.45% Zwitserland
CI Galaxy Ethereum ETF (ETHX.B) 22/10/2021 CI Global Asset Management 1.53 0.40% Canada
21Shares Ethereum Staking ETP (AETH) 25/06/2021 21Shares 1.30 0.80% Zwitserland
Purpose Ether ETF (ETHH) 01/06/2021 Purpose Investments 1.26 0.40% Canada

Grayscale Ethereum Trust (ETHE)

De Grayscale Ethereum Trust (ETHE) is een initiatief van Grayscale Investments, een van de grootste fondsbeheerders ter wereld, en faciliteert investeringen in Ethereum zonder de noodzaak voor directe aankoop of opslag van de cryptomunt. Deze potentieel toekomstige ETH ETF investeert direct in ETH en stelt aandeelhouders in staat om indirect te profiteren van de marktpotentie van Ethereum.

Grayscale Ethereum Trust (ETHE) grafiek

Grayscale is van plan ETHE om te vormen naar een ETF, ondersteund door daadwerkelijke Ethereum-holdings, wat het een van de grootste Ethereum ETF’s in de Verenigde Staten – en direct ook de wereld – zou maken. Met een geschat vermogen van meer dan 13 miljard dollar is ETHE een van de grootste ETF’s als we kijken naar de totale marktwaarde.

Alhoewel de SEC op de aanvraag van Grayscale voor een notering op de NYSE als ETF het oordeel heeft uitgesteld, bestaat er optimisme dat deze goedkeuring alsnog gaat plaatsvinden. Vooral met nieuws dat Bitcoin ETF’s zijn goedgekeurd.

XBT Provider Ethereum Tracker One (COINETH)

COINETH heeft een totaal vermogen van $2,58 miljard en onderscheidt zich als een van de grootste beursgenoteerde producten wereldwijd voor crypto en specifiek als de op een na grootste ETF die Ethereum ondersteunt. Het biedt beleggers een de kans om directe toegang te krijgen tot de spotprijs van Ethereum via een gereguleerd handelsplatform.

XBT Provider Ethereum Tracker One (COINETH)

De Ethereum Tracker One is gericht op het nabootsen van de prestaties van Ethereum, geprijsd in USD, maar biedt beleggers ook in euro genoteerde handelsmogelijkheden als er gunstige wisselkoersschommelingen zijn tussen USD en EUR.

Deze spot-gebaseerde Exchange-Traded Note (ETN), volgt de Ethereum-prijs op basis van een index die dagelijks wordt bijgewerkt met gegevens van de drie meest liquide beurzen. In tegenstelling tot producten die gebaseerd zijn op futures, biedt COINETH directe blootstelling aan de huidige (“spot”) prijs van Ethereum, waardoor je als belegger direct profiteert van prijsschommelingen. De verwachting is dat ook XBT na een eventuele goedkeuring van ETF’s overstapt op een ETH ETF.

CI Galaxy ETH ETF (ETHX.B)

De CI Galaxy ETH ETF (ETHX.B) wordt beheerd door CI Global Asset Management, met Galaxy Digital Capital Management LP als subadviseur. Deze bedrijven staan bekend om hun expertise in digitale activa, cryptocurrency’s en blockchain technologie. Deze Canadese ETF volgt de actuele marktprestaties van de Ethereum door daadwerkelijk Ethereum tokens vast te houden.

CI Galaxy ETH ETF (ETHX.B)

Het fonds verhandelt in zowel Canadese als Amerikaanse dollars en is geschikt voor beleggers die de speculatieve aard en volatiliteit van crypto assets accepteren. Het is hier belangrijk om op te merken dat je dus geen “mandje” met assets koopt zoals je dat doet bij standaard aandelen, maar enkel ETH in de vorm van een ETF.

ETHX is de op twee na grootste Ethereum ETF van het moment en met een mogelijk aankomende goedkeuring van ETH ETF’s door de SEC, kan de prijs van deze ETF flink in waarde stijgen.

21Shares Ethereum Staking ETP (AETH)

De 21Shares Ethereum Staking ETP is een beleggingsproduct dat gericht is op het volgen van de prestaties van Ethereum, met als doel rendement te genereren bovenop de waardestijging van Ethereum. Deze ETF wordt aangeboden door 21Shares AG en biedt beleggers de mogelijkheid om geld te verdienen aan Ethereum zonder te maken te hebben met opslag of het risico op cyberaanvallen.

21Shares Ethereum Staking ETP (AETH) ETF

Door de gehouden Ethereum te staken, streeft deze ETP naar extra opbrengsten voor beleggers, bovenop de prijsstijging van Ethereum, door deel te nemen aan het valideren van transacties op het Ethereum-netwerk. Deze ETP heeft een waarde van 1,30 miljard USD en is gevestigd in Zwitserland.

De verwachting is dat ook 21Shares na goedkeuring van ETH ETF’s op de Amerikaanse markt zich gaat richten op het aanbieden van de beste Ethereum ETF’s.

Purpose Ether ETF (ETHH)

Tot slot is de Purpose Ether ETF is van de grootste ETH ETF’s op de markt met een waarde van 1,26 miljard USD, goed voor de vijfde plek in onze lijst van beste Ethereum ETF’s. Ook de Purpose Ether ETF houd zelf Ethereum vast en als investeerder investeer je dus daadwerkelijk in ETH, maar zonder de lasten die zelf crypto kopen met zich meebrengt.

purpose ether

Deze ETF zorgt er daarnaast voor dat het grootste deel van de ETH veilig opgeslagen is in cold storage, waardoor je assets veilig zijn. Purpose biedt deze ETF aan vanuit Canada, aangezien er nog steeds geen goedkeuring is voor Ethereum ETF’s in Amerika. We verwachten dat Purpose na goedkeuring op korte termijn in gaat zetten op de Amerikaanse markt.

Met de recente stijging van ETH en de liquiditeit van deze ETF, lijkt deze Ethereum ETF alleen maar interessanter te gaan worden voor in de toekomst. Het is dus zeker het overwegen waard om ETHH op zijn minst goed in de gaten te houden.

Hoe kies je een geschikte ETH ETF om in te investeren?

Het kiezen van een geschikte Ethereum ETF om in te investeren vereist een zorgvuldige afweging van verschillende factoren om aan je beleggingsdoelen en risicobereidheid te voldoen. We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor het investeren in de beste Ethereum ETF’s voor je op een rijtje.

Onderliggende activa en diversificatieKosten en vergoedingenLiquiditeit en handelsvolumeRegulering en veiligheidPrestaties en Reputatie

Onderliggende activa en diversificatie

Het is belangrijk om te begrijpen welke activa de Ethereum ETF volgt en of het alleen Ethereum omvat of een mandje van cryptocurrency’s. Sommige ETF’s kunnen zich beperken tot alleen Ether, terwijl andere mogelijk een bredere blootstelling bieden aan verschillende digitale activa.

Overweeg ook de geografische spreiding van de activa in de ETF. Een ETF met een gevarieerde portefeuille in verschillende landen (en valuta) kan helpen om het risico te spreiden en kansen te bieden in verschillende marktomstandigheden.

Kosten en vergoedingen

Het is belangrijk om de kostenratio’s en andere vergoedingen van verschillende Ethereum ETF’s te vergelijken. Deze kosten kunnen onder meer bestaan uit beheerskosten, transactiekosten en spreads. Lage kosten kunnen een groot verschil maken in het rendement op lange termijn, dus kies een ETH ETF met concurrerende tarieven en een transparante vergoedingsstructuur.

MEXC kosten

Liquiditeit en handelsvolume

De liquiditeit van een ETF verwijst naar hoe gemakkelijk het is om de activa te kopen of verkopen zonder grote invloed op de marktprijs. Het handelsvolume is een belangrijke indicator van liquiditeit en geeft aan hoeveel van de ETF er dagelijks wordt verhandeld.

Kies een ETH voor Ethereum met voldoende liquiditeit en een hoog handelsvolume om ervoor te zorgen dat je gemakkelijk in en uit posities kunt handelen, vooral tijdens volatiele marktomstandigheden.

Regulering en veiligheid

Het is cruciaal om te controleren of de Ethereum ETF wordt uitgegeven door een gerenommeerde en gereguleerde instelling. ETF’s die worden uitgegeven door bekende financiële instellingen en voldoen aan regelgevende vereisten, bieden over het algemeen een hoger niveau van bescherming voor beleggers.

Regulering zorgt voor transparantie, naleving van regels en procedures voor het beheer van activa, wat bijdraagt ​​aan de veiligheid van de belegging.

Prestaties en reputatie

Voordat je investeert in een ETH ETF, is het belangrijk om het historische rendement en de reputatie van de ETF-uitgever te onderzoeken. Kies een ETF met een bewezen staat van dienst en een goede reputatie in de markt.

Bekijk de prestatiegeschiedenis van de ETF en hoe deze zich heeft gedragen in verschillende marktomstandigheden. Een grondige analyse van het verleden kan inzicht bieden in de potentiële prestaties en risico’s van de ETF op lange termijn.

Hoe investeer je in een Ethereum ETF?

Om te investeren in de beste Ethereum ETF’s, moet je eerst een crypto exchange vinden. We leggen je in 4 stappen uit hoe je je aanmeldt bij een exchange waar je ETH ETF’s kunt kopen. We nemen MEXC als voorbeeld.

 1. Stap 1: Registreer je op MEXC

  Ga naar de website van MEXC en registreer een account. Volg de instructies om je persoonlijke gegevens te verifiëren en je account te beveiligen met tweefactorauthenticatie.
 2. Stap 2: Stort geld

  Nadat je account is geverifieerd, stort je fiatvaluta of cryptocurrency naar je MEXC account. Dit kan via bankoverschrijving, creditcard of het overboeken van crypto vanaf een externe crypto wallet.
 3. Stap 3: Ga naar de ETF sectie

  Zodra je geld is gestort, ga je naar de ETF sectie op het MEXC platform. Doe research en zoek naar Ethereum ETF’s of gebruik de zoekfunctie om specifieke ETF’s te vinden waarin je geïnteresseerd bent.
 4. Stap 4: Beleg in een ETH ETF

  Nadat je de juiste Ethereum ETF hebt gevonden, plaats je een kooporder voor de gewenste hoeveelheid. Zorg ervoor dat je de transactie extra controleert voordat je deze uitvoert. Zodra de order is voltooid, wordt de Ethereum ETF toegevoegd aan je portefeuille op het MEXC platform.

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering.

Nieuwe Ethereum ETF aanvragen om in de gaten te houden

Op het moment hebben enkele van de grootste financiële bedrijven in de investeringswereld aanvragen openstaan voor goedkeuring van het aanbieden van een ETH ETF. We verwachten dat deze ETF’s binnen korte tijd na goedkeuring flink in waarde stijgen. Belangrijk dus om een crypto exchange te kiezen waar deze assets direct beschikbaar worden gesteld. MEXC staat bekend om hun snelle opnames van nieuwe cryptomunten en -assets, wat dit een goede kandidaat maakt.

We zetten hieronder de meest bekende aanvragen voor ETH ETF’s voor je op een rijtje.

BlackrockARK 21SharesGrayscale

Blackrock

Blackrock is een van de bekendste investeringsbedrijven in Amerika en heeft een aanvraag uitstaan voor een spot ETH ETF op de Nasdaq. Het is nog afwachten of deze ETF word goedgekeurd, maar doordat Blackrock in januari 2024 al toestemming heeft gekregen om hun Bitcoin ETF aan te bieden, is de verwachting dat dit binnen korte tijd kan worden goedgekeurd.

ARK 21Shares

ARK Invest en 21Shares hebben twee aanvragen openstaan voor Ethereum ETF’s: de ARK 21Shares active Ethereum Futures ETF (ARKZ) en de ARK 21Shares Active Bitcoin Ethereum Strategy ETF (ARKY).

Het plan is om beide ETH ETF’s beschikbaar te stellen op in ieder geval de CME (Chicago Mercantile Exchange). Belangrijk is om hierbij te vermelden dat dit geen spot ETF is, maar een futures ETF. Het bedrijf heeft voor deze assets dus geen Ethereum in het bezit, maar volgt de waarde van ETH.

Grayscale

Grayscale is bezig met het omzetten van zijn Ethereum Trust naar een spot ETF. Het bedrijf heeft een enorme marktwaarde aan Ethereum futures contracten in het bezit en wil met een spot fonds ook investeren in de onderliggende Ethereum crypto. Het bedrijf heeft een aanvraag bij de SEC openstaan om dit in de vorm van een spot ETF aan te bieden op de NYSE ARCA.

ETHE

Blackrock Spot ETH ETF

Blackrock Spot ETH ETF

De Blackrock Spot Ethereum ETF zal veel lijken op de Bitcoin ETF die recentelijk is goedgekeurd. Dit houdt in dat Blackrock zelf Ethereum in het bezit heeft en jij als investeerder kiest om indirect in ETH te investeren en deze waarde te volgen. Vaak worden deze assets gekocht op verschillende markten met verschillende valuta.

Dit wordt gedaan om de assets zo liquide mogelijk te houden en niet te gevoelig te maken voor dalingen of stijgingen in bijvoorbeeld de dollar of euro.

ARK 21 Shares Active Ethereum Futures ETF

ARK 21 Shares Active Ethereum Futures ETF

Deze ETH ETF richt zich juist op Ethereum futures, wat inhoudt dat je hier niet investeert in een bedrijf dat zelf Ethereum heeft gekocht, maar met dit fonds de waarde van ETH volgt. Maar dit fonds heeft ook investeringen in Amerikaanse staatsobligaties en andere handelsproducten om het een stabielere investering te maken dan “standaard” Ethereum.

ARK 21 Shares Active Bitcoin Ethereum Strategy ETF

ARK 21 Shares Active Bitcoin Ethereum Strategy ETF

Ook deze ETH ETF investeert in futures van Ethereum, maar ook Bitcoin. Dit is dus een combinatie van Ethereum en Bitcoin ETF’s. Let er wel op dat dit slechts 25% van het fonds is, terwijl de rest wordt opgevuld met andere assets, zoals staatsobligaties.

Grayscale Ethereum Spot Ether Fonds

Grayscale Ethereum Spot Ether Fund

Ook Grayscale heeft zoals eerder vermeld een aanvraag openstaan om hun Ethereum Trust om te zetten in een spot Ethereum ETF. Grayscale heeft 2,5% van de totale voorraad van ETH in bezit, waardoor het een relatief groot aandeel van de Ethereum markt is. De aanvraag staat al open sinds 2 oktober 2023, maar is op verzoek van de SEC uitgesteld.

Bitcoin vs Ethereum ETF’s

Ethereum ETF’s en Bitcoin ETF’s kopen bieden beide beleggers de mogelijkheid om indirect te investeren in de prijsbewegingen van respectievelijk Bitcoin en Ethereum. Dit zijn de meest succesvolle crypto projecten ter wereld, dus je kunt haast niet misgaan met beide crypto’s, maar toch hebben beide assets voor- en nadelen. Wij zetten ze op een rijtje.

Bitcoin ETF’s

Voordelen:

 • Oudste en meest gevestigde cryptocurrency.
 • Brede acceptatie en liquiditeit.
 • Dicteert voor een deel de prijs van vrijwel ieder crypto project.

Nadelen:

 • Minder geavanceerde smart contract-functionaliteit in vergelijking met Ethereum.
 • Beperktere toepassingen dan Ethereum voor gedecentraliseerde applicaties (dApps).

Ethereum ETF’s

Voordelen:

 • Biedt blootstelling aan het Ethereum-netwerk met geavanceerde smart contract-functionaliteit.
 • Grotere flexibiliteit voor het ontwikkelen van gedecentraliseerde applicaties (dApps).
 • Potentieel voor bredere toepassingen van blockchain technologie dan alleen crypto.

Nadelen:

 • Hogere volatiliteit in vergelijking met Bitcoin en traditionele activa.
 • Technische complexiteit van het Ethereum netwerk kan risico’s met zich meebrengen.

Ethereum ETF’s vs “echte” Ethereum kopen

Bij het overwegen van investeringen in Ethereum, staan beleggers vaak voor de keuze tussen het kopen van ‘echte’ Ethereum of het investeren in Ethereum ETF’s beide mogelijk via crypto exchanges als MEXC. Beide opties hebben verschillende voor- en nadelen, afhankelijk van de individuele behoeften en doelen van de belegger.

Criteria Ethereum ETF’s Ethereum
Toegankelijkheid Gemakkelijk toegankelijk via traditionele investeringsplatforms. Toegang tot cryptocurrency exchanges vereist, die mogelijk minder gebruiksvriendelijk zijn voor beginners.
Diversificatie Biedt mogelijkheid tot diversificatie door blootstelling aan meerdere assets naast Ethereum. Beperkte diversificatie, afhankelijk van individuele aankopen van verschillende opkomende cryptomunten.
Regulering Onderhevig aan regulering van financiële autoriteiten, wat kan zorgen voor een zekere mate van bescherming en vertrouwen. Minder regulering en bescherming in vergelijking met traditionele beleggingsinstrumenten.
Kosten Kosten omvatten beheerskosten en transactiekosten, maar kunnen over het algemeen lager zijn dan bij directe investeringen in Ethereum. Transactiekosten en mogelijk opslagkosten voor het veilig bewaren van Ethereum in een eigen wallet.
Bezit en controle Bezit wordt gehouden via een beleggingsaccount bij een financiële instelling; belegger heeft geen directe controle over de private keys. Belegger heeft direct eigendom en controle over de private keys, waardoor volledige autonomie en beveiliging mogelijk is. Heeft echter ook een hoger risico op cyberaanvallen of het verliezen van je wallet key.

Conclusie – Ethereum ETF’s

Ethereum ETF’s bieden beleggers verschillende voordelen. Ze zijn gemakkelijk toegankelijk via traditionele brokers, waardoor zelfs minder ervaren beleggers eenvoudig toegang kunnen krijgen tot Ethereum en de bredere cryptomarkt. Bovendien bieden Ethereum ETF’s vaak diversificatiemogelijkheden voor meerdere digitale activa naast Ethereum, waardoor het risico kan worden verspreid.

Daarnaast zijn ETF’s onderhevig aan regulering van financiële autoriteiten, wat kan zorgen voor een zekere mate van bescherming en vertrouwen voor beleggers. Dit maakt Ethereum ETF’s aantrekkelijk voor diegenen die op zoek zijn naar een gestructureerde en gereguleerde manier om in Ethereum te investeren.

Zodra Ethereum ETF’s worden goedgekeurd door de SEC en beschikbaar zijn voor handel, zou MEXC een van de eerste platforms kunnen zijn waarop beleggers toegang krijgen tot deze opwindende nieuwe beleggingsmogelijkheid. Met MEXC kunnen beleggers profiteren van de voordelen van Ethereum ETF’s, zoals diversificatie en gemak, terwijl ze handelen op een vertrouwd en betrouwbaar platform tegen lage kosten.

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering.

Veelgestelde vragen over Ethereum ETF’s

Wat is de beste Ethereum ETF?

Is er een Ethereum ETF en hoe werken ze?

Hoe kan ik investeren in Ethereum ETF’s?

Zijn Ethereum ETF’s hetzelfde als Ethereum kopen?

Wat zijn de verwachtingen voor nieuwe Ethereum ETF’s?

Referenties

Lees meer over:

Door: Joren Verdoes

Met meer dan 10 jaar ervaring in de cryptowereld is Joren Verdoes een echte crypto-veteraan te noemen. Zijn kennis binnen de techwereld gaat ruim 15 jaar terug. Joren heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een ware expert binnen het vakgebied en kan moeilijke materie simpel en helder overbrenge...