Kraken Review 2024 – Veilig crypto traden in Nederland

Kraken crypto exchange review

In deze Kraken review lees je alles over een van de meest bekende crypto exchanges. Is crypto traden op Kraken veilig en betrouwbaar, beschik je over alle opties die je van een exchange mag verwachten en welke extra mogelijkheden zijn er?

Bitcoin Magazine zocht het voor je uit!

Overzicht Kraken Nederland

Snel op zoek naar meer informatie over Kraken? In de onderstaande tabellen hebben we het een en ander overzichtelijk op rij gezet.

Naam Exchange Kraken
Land van herkomst Verenigde Staten
Actief sinds 2011
In Nederlands sinds 2024
Aantal ondersteunde landen 190+
Handelsvolume per kwartaal + $ 207 miljard
Aantal cryptomunten 200+

Voordelen:

 • Meer dan 200 verschillende cryptomunten
 • Geregistreerd door DNB
 • Al meer dan 10 jaar marktleiders op cryptogebied
 • Kraken Pro voor serieuze investeerders

Nadelen:

 • Hoge kosten op aankopen crypto met Fiatvaluta
 • Hoge minimale opnamen en stortingen
 • Geen iDEAL-betalingen mogelijk

Let op: Bij het investeren loopt uw kapitaal risico.

Belangrijkste punten uit onze Kraken crypto review

 • Kraken is een van de oudste crypto exchanges
 • De exchange is volledig legaal in Nederland en geregistreerd bij DNB
 • Kraken Pro is een premium versie met veel extra mogelijkheden
 • Kraken biedt veel extra functies, zoals staking en futures trading

Kraken review – wat is Kraken?

De crypto exchange Kraken werd al in 2011 opgericht, en is daarmee een van de oudste exchanges op het gebied van digitale valuta ter wereld. Sinds 2024 is het bedrijf uit Californië ook in Nederland officieel geregistreerd, omdat ze een VASP-licentie (Virtual Asset Service Provider) hebben gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB).

Ook in Spanje, Ierland en Italië heeft Kraken een registratie verkregen. Uitbreiden naar de Europese markt past bij de visie van de exchange, die als doelstelling heeft crypto voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te maken. In 2023 had het bedrijf meer dan 10 miljoen regelmatig terugkerende gebruikers, die samen voor een trading value van $ 207 miljard per kwartaal wisten te zorgen.

Kraken kent een gratis versie, die voor iedereen te gebruiken is. Wie op een hoger niveau wil traden met meer informatie, kan gebruikmaken van Kraken Pro. Bij beide varianten zijn opties als staking en trading met hefboomwerking mogelijk.

Wat is Kraken Pro?

Om optimaal te kunnen genieten van alle mogelijkheden die Kraken te bieden heeft, kun je een abonnement op Kraken Pro overwegen. Dit is gratis, handels fees zijn afhankelijk van het 30-daagse tradingvolume.

Met Kraken Pro kun je crypto en contanten storten en opnemen, en activa staken en unstaken. Daarnaast krijg je toegang tot extra beveiligingsmethoden, zoals GSL (Global Security Lock) en API-instellingen. Ook krijg je meer handelsfeatures, bijvoorbeeld stop-loss instellingen en winstneming aangeboden met Kraken Pro.

Uit onze Kraken Pro review blijkt dat de extra functies met name voor grote traders met een zakelijke achtergrond een uitkomst zijn. Voor de gewone huis-tuin-en-keukeninvesteerder zal de standaard versie van Kraken meer dan genoeg mogelijkheden bieden.

Een account openen op de Kraken exchange

Van plan om zelf Kraken uit te proberen? Met behulp van het onderstaande stappenplan ben je binnen een mum van tijd klaar om crypto te traden op de Kraken Digital Asset Exchange.

 1. Stap 1: Bezoek de website

  Bezoek de officiële website van Kraken voor meer informatie. Klik op de ‘Sign Up’ knop rechtsboven om het registratieproces te beginnen.
 2. kraken review account openen 1

 3. Stap 2: Meld je aan

  Vul in het scherm dat verschijnt je emailadres en gewenste wachtwoord op. Bevestig de e-mail die naar het opgegeven emailadres wordt gestuurd. Je hebt nu een account aangemaakt. Hiermee kun je op Kraken.com inloggen.
 4. kraken review account openen 2

 5. Stap 3: Laat je verifiëren

  Voordat je crypto kunt storten zul je eerst enkele gegevens moeten invullen. Vul onder andere je naam- en adresgegevens correct in. Kraken kent, om de veiligheid te waarborgen, een (verplicht) KYC-systeem.
 6. Stap 4: Stort geld op je account

  Wanneer je gegevens geverifieerd zijn, is het tijd om tegoed op je account te storten. Klik op ‘Buy Crypto’ en selecteer je gewenste betaalmethode. Vul in hoeveel je wilt overmaken naar je Kraken account en volg de stappen die nodig zijn om te betalen.
 7. kraken review trading nederland

 8. Stap 5: Koop en verkoop crypto

  Tijd om in crypto te traden! Zoek de token op waar je interesse in hebt, en koop deze. Trade de token tegen andere kleine crypto met potentie of geniet van hoge opbrengsten van de beste staking coins.

Let op: Bij het investeren loopt uw kapitaal risico.

 

KYC en account verificatie bij Kraken

Kraken maakt gebruik van een KYC-proces. Dit doen ze om de veiligheid van het platform te waarborgen, maar ook omdat dit vanuit overheidswege verplicht is als middel tegen witwassen.  Daarbij maakt Kraken gebruik van diverse levels: hoe meer opties je wilt, hoe meer informatie je zult moeten leveren.

Gevraagde informatie Basis Gemiddeld Pro
Naam, geboortedatum, telefoonnummer, adres, beroepscategorie
ID-verificatie
KYC-questionnaire, Sign-in 2FA

Kraken review – wat heeft Kraken te bieden?

Voordat je gaat traden bij Kraken, wil je natuurlijk wel eerst weten wat deze digitale exchange te bieden heeft. Kraken kent een groot aantal verschillende tradingmogelijkheden, waarvan we de belangrijkste hieronder op een rijtje hebben gezet.

 • Meer dan 200 crypto’s beschikbaar: Bitcoin kopen en in Ethereum tokens handelen kan gemakkelijk op de Kraken exchange. In Nederland worden daarnaast op Kraken ook nog eens meer dan 200 andere crypto’s aangeboden. Dit zijn niet alleen de populairste cryptomunten, maar ook kleinere veelbelovende cryptotokens bijvoorbeeld Sui (SUI) en Celestia (TIA). Ontbreekt de token waar je geïnteresseerd in bent? Dan kun je bij Kraken zelf een listing request doen.
 • Cash opnames: Het platform maakt het mogelijk om snel en gemakkelijk crypto om te zetten in fiatvaluta, zonder exorbitante kosten. Daarbij worden een groot aantal munteenheden ondersteunt, waaronder euro’s en Amerikaanse dollars.
 • Self Custodial wallet: Wanneer je bij Kraken tokens koopt, zijn dit ook werkelijk jouw munten. Daarom maakt de exchange het mogelijk deze over te plaatsen naar een self custodial wallet, en dus van de exchange te halen. Onder meer op de chains van Bitcoin, Ethereum, Cardano en Avalanche kun je deze off-exchange wallet gebruiken.
 • Enorme liquiditeit: Kraken beschikt als een van de grootste exchanges ter wereld over een enorme liquiditeit. Dit zorgt ervoor dat je de tokens snel en gemakkelijk kunt kopen en verkopen.
 • Marktconforme trading fees: Ga je traden op Kraken, dan zul je ook hier trading fees moeten betalen. In de afgelopen jaren zijn de handelskosten (ook onder invloed van de concurrentie) naar beneden gegaan. Op Kraken Pro zijn de kosten afhankelijk van jouw handelsvolume – traders met een grote beurs betalen soms 0% trading fees.
 • Traden met hefboomwerking: Op meer dan 100 verschillende cryptomunten heb je de mogelijkheid om te traden met hefboomwerking. Hiermee kun je tot 5x meer verdienen op één investering, al zijn de risico’s uiteraard ook wat groter.
 • Futures trading: Op Kraken Pro krijg je de mogelijkheid om gebruik te maken van Futures trading. Hier kun je long- of shortposities innemen met Perpetual Futures contracten. Hiermee kun je extra gebruikmaken van de volatiliteit van de markt.

Belangrijkste features van Kraken.com in Nederland

De tradingmogelijkheden van Kraken.com in Nederland zijn niet alleen beperkt tot het handelen in cryptovaluta. De exchange heeft meer te bieden:

NFT MarktplaatsCrypto stakingOTC DeskAccountbeheerAPI tradingFree Credits

NFT Marktplaats

Op de Kraken.com exchange kun je naast traden in crypto ook gebruikmaken van de NFT-beurs. Hier krijg je toegang tot verschillende NFT’s, onder andere die op Solana en Ethereum staan. Kort na de introductie van NFT handel ontstond er een enorme groei. Nu de eerste storm weer wat is gaan liggen, wordt door veel experts een gestage, bestendige groei verwacht.

Crypto staking

Wanneer je crypto staket, zet je deze als het ware een tijdje vast. Als beloning hiervoor krijg je extra tokens uitgekeerd. Het staken van crypto is daarmee vergelijkbaar met het verkrijgen van extra geld door middel van rente op je spaarrekening. Op Kraken.com kun je gemakkelijk en snel tokens staken tegen relatief gunstige voorwaarden.

OTC Desk

Wie een flinke portemonnee heeft en het graag breed laat hangen, kan gebruikmaken van de OTC (Over-the-Counter) desk van Kraken. Hiermee worden trades van meer dan $ 100.000 gemakkelijker gemaakt, onder meer met behulp van persoonlijke ondersteuning. Dit is met name een uitkomst voor institutionele investeerders.

Accountbeheer

Grotere investeerders kunnen bovendien gebruikmaken van het Kraken Account Management Program, waar ze gepersonaliseerde support krijgen. Bovendien zijn er hier ook speciale account managers beschikbaar die hun cliënten kunnen ondersteunen met al hun vragen – in realtime, uiteraard.

API trading

Ook API-trading, waarbij meerdere programma’s aan elkaar gekoppeld zijn, is mogelijk bij Kraken. Hiermee kun je de mogelijkheden van Kraken combineren met de functies van andere programma’s. Dit is met name interessant wanneer je bijvoorbeeld een eigen trading algoritme op wilt zetten.

Free Credits

Kraken Free Credits (KFEE) worden gebruikt om Kraken exchange fees te betalen. 1000 KFEE staat gelijk aan $ 10 aan trading fees. Soms worden deze Free Credits aan gebruikers weggegeven – bijvoorbeeld wanneer ze zich ingezet hebben voor het platform.

Kraken Nederland – welke crypto kan ik kopen?

Bij Kraken.com zijn meer dan 200 verschillende cryptomunten beschikbaar. Dit is relatief weinig vergeleken met enkele online decentrale exchanges, waar soms tot wel meer dan 5000 verschillende tokens te koop staan. Daar staat echter tegenover dat alle munten op Kraken aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen: dit biedt extra veiligheid voor investeerders.

De grootste cryptomunten zijn bij Kraken sowieso te vinden, evenals enkele kleinere, opkomende crypto. Nieuwe cryptomunten worden regelmatig toegevoegd aan het assortiment. Wie Kraken.com in Nederland gebruikt, kan vanwege lokale regelgeving niet traden in BODEN, TREMP en WEN. Alle andere tokens zijn wel beschikbaar.

De populairste tokens en handelsparen op Kraken verschillen niet van de algehele lijn die we op andere exchanges zien. Uit informatie van CoinMarketCap blijkt dat Bitcoin / US-dollar veruit het grootste handelspaar is.

kraken review handelsparen
De populairste handelsparen op Kraken. Bron: CoinMarketCap

Uit deze kraken cryptocurrency review kan de conclusie getrokken worden dat Kraken weliswaar niet het grootste aanbod van alle gereguleerde exchanges heeft, maar wel een kwalitatief uiterst sterk aanbod dat bovendien de nodige crypto met potentie om te groeien huist.

Crypto staken bij Kraken.com

Door je tokens vast te zetten in een smart staking contract, kun je extra rendement over je bezittingen uitgekeerd krijgen. Kraken.com maakt smart staking mogelijk.

Staken op Crypto.com kan gemakkelijk en snel met slechts één druk op de juiste knop. Voordat je een token in een staking contract vastzet, zul je eerst moeten weten of je voor een flexibel of een vast contract gaat.  Beide opties komen met voor- en nadelen.

Staking optie Flexibel Vast
Rendement Lager Hoger
Looptijd Direct opzegbaar Tot einde stakingperiode
Beschikbaar in Nl Ja Ja
Uitbetaling rendement 2x per week 2x per week
Maximaal stakingpercentage 50% van totaal 100%
Commissie 15% van rendement 15% van rendement

De opbrengsten uit staking kunnen hoog oplopen – afhankelijk van de token tot wel 20%. In het onderstaande overzicht staan de rendementen van verschillende grote staking coins schematisch weergegeven.

Crypto Flexibele staking rendement Vast staking rendement Minimale staking periode
Cardano (ADA) 3% – 6% Geen Geen
Ethereum (ETH) Variabel 3% – 6% Variabel
Mina (MINA) 8% – 14% Geen Geen
Polygon (MATIC) 1% – 3% 3% – 6% 3 dagen
Polkadot (DOT) 8% – 12% 15% – 21% 28 dagen
Solana (SOL) 2% – 4% 5% – 7% 3 dagen
The Graph (GRT) 2% – 4% 5% – 10% 28 dagen
Tron (TRX) 1% – 4% Geen Geen

Kraken exchange fees en commissies

Net als vrijwel alle andere grote exchanges rekent ook Kraken.com de nodige fees en commissies. Zo zul je voor het uitvoeren van transacties en stortingen bepaalde kosten moeten betalen. Deze worden gebruikt om het platform constant te verbeteren, het personeel te betalen en uiteraard om de beveiliging aan te scherpen.

Wie gaat traden op Kraken moet rekening houden met trading fees, NFT-marketplace fees en staking commissies. Ook worden er kosten gerekend wanneer je geld stort op je account, al is het percentage afhankelijk van de gekozen betaalmethode.

Kraken exchange fees zijn competitief in vergelijking met die van de concurrentie. Dit kan (onder meer) uit het onderstaande overzicht worden opgemaakt.

Crypto exchange Stortingskosten Commissie voor crypto Crypto aanbod
Kraken Afhankelijk van betaalmethode 0% – 0,26% voor spot trading 200+
MEXC Afhankelijk van betaalmethode 0% voor spot trading 1700+
Coinbase 3,99% Vanaf 1,49% 250+
eToro Geen 1% 90+
OKX Afhankelijk van storting Tot 0,1% 370+

Storten en uitbetalen bij Kraken

Geld storten en uitbetalen bij Kraken kan snel en gemakkelijk op verschillende manieren. Helaas is het crypto kopen met iDEAL op kraken (nog) niet mogelijk.

Betaalmethode Minimale storting Transactietijd Sortingsvergoeding
Bankoverschrijving € 1,00 0-3 werkdagen of instant Gratis
PayPal € 1,00 Vrijwel instant Gratis
CreditCard € 10,00 Vrijwel instant Niet vermeld
Crypto Afhankelijk van token Vrijwel instant Gratis

Kraken review – Kraken app review

Een Kraken handel review is niet compleet zonder de app van de exchange te bespreken. Naast een uitstekende browserversie beschikt Kraken ook over een eigen app. Handig want zo kun je ook op reis of op een saaie verjaardag jouw crypto-investeringen in de gaten houden en toeslaan op het juiste moment. De Kraken app is beschikbaar voor Android en iOS, te downloaden via de Play Store en de Applestore.

De app is gemakkelijk in gebruik, en geeft dezelfde informatie als de browserversie doet. De Kraken app werkt bovendien bijzonder intuïtief: de verschillende knoppen staan op een logische plek en je kunt zonder moeite door alle pagina’s scrollen.

kraken app kraken review

Dankzij de uitmuntende beveiliging, met onder meer 2FA-verificatie, kan gerust gesteld worden dat de Kraken app net zo veilig is als die van een grote bank.

De Kraken app biedt een uitstekend alternatief voor wie onderweg is, en geen gebruik kan maken van de browserversie. Daarbij moet wel aangetekend worden dat Kraken via de browser vertrouwder en gedetailleerder aanvoelt.

Wat is de Kraken DeFi Wallet?

Naast een eigen app, waarmee je gemakkelijk en snel crypto kunt traden, beschikt Kraken ook over een eigen Bitcoin wallet. Dit is een non-custodial wallet waarbij je zelf de keys in handen hebt. Kraken zorgt voor de beveiliging en privacy, jij kunt gemakkelijk en snel traden over meerdere chains. De Kraken wallet ondersteunt meer dan 2000 verschillende tokens, en zet een nieuwe standaard wat betreft online non-custodial wallets.

Kraken klantenservice – review

Wanneer er iets misgaat op Kraken, of iets niet geheel duidelijk is, is het fijn wanneer er een klantenservice is die je meteen kan helpen. Ook Kraken beschikt over een klantenservice, die te bereiken is door op de website op ‘Support’ te klikken. De pagina die geopend wordt, verwijst je door naar de meestgestelde vragen en antwoorden, inclusief een gemakkelijke handleiding om bekende problemen op te lossen.

Wie in contact wil komen met de klantenservice, kan via een formulier snel een mail sturen. Ook is er een live chat optie waar je (via een robot) direct contact krijgt met een echte medewerker. Helaas is de telefonische klantenservice op het moment niet beschikbaar. Aangezien deze knop op de website wel bestaat, is het onze hoop dat dit spoedig zal veranderen.

Is Kraken veilig en betrouwbaar?

Een Kraken exchange review is niet compleet zonder dat we een blik hebben geworpen op de veiligheid van dit platform. Nu Kraken een officiële vergunning van de Nederlandsche Bank heeft, mogen het duidelijk zijn dat het platform sterk gecontroleerd en gereguleerd wordt op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid.

Wie op de Kraken.com Trustpilot reviews afgaat, zal wellicht wat schrikken van de vele negatieve reacties op dit platform. Desondanks wordt door het Kraken-team op elke negatieve review gereageerd. Naast de negatieve Kraken.com reviews zijn er bovendien ook een groot aantal gebruikers die aangeven dat ze nooit op enige wijze een probleem hebben gehad met Kraken.

Wij hebben voldoende redenen om aan te nemen dat traden op Kraken.com betrouwbaar en veilig is, alhoewel het nooit valt uit te sluiten dat een individu weleens een vervelende ervaring heeft. Om ervoor te zorgen dat de veiligheid niet in het geding komt, maakt Kraken bovendien gebruik van Proof of Reserves, Custody Security, 2FA en een Bug Bounty programma.

Proof of Reserves

Kraken maakt om het vertrouwen van investeerders te waarborgen gebruik van een proof of reserves systeem. Dit houdt in dat externe auditeurs om de zoveel tijd de boekhouding van Kraken geheel doornemen. Zij controleren of de balans op orde is, en/of Kraken het hoofd boven water zou kunnen houden op het moment dat er sprake is van een zogeheten ‘bank run’. Uiteraard worden de resultaten van de onafhankelijke audits openbaar gepubliceerd.

Custody Security

Kraken doet er alles aan om de bezittingen van haar investeerders veilig te houden. Custody Security is daar een belangrijk onderdeel van. Met behulp van de nieuwste technieken moeten zowel de custodial als de non-custodial wallet de garantie met zich meedragen dat zij niet ongezien geleegd kunnen worden. Bezittingen van investeerders en het eigen vermogen worden bovendien veilig opgeslagen, zowel in hot storages als in koude, offline hardware.

2 Factor Authentication

Kraken geeft investeerders de kans om hun tokens extra veilig te houden met behulp van 2FA. Deze vorm van inlogauthenticatie is (nagenoeg) een garantie dat alleen de eigenaar van de wallet toegang heeft tot zijn bezittingen.

Bug Bounty Programma

Wizzkids en ethische hackers zijn van harte uitgenodigd om de beveiliging van Kraken uitgebreid te testen. Wie een kritische beveiligingsbug aangeeft bij het Bug Bounty Program van Kraken kan een bonus tot wel $ 1,5 miljoen tegemoet zien. Dit moet ervoor zorgen dat de beveiliging van Kraken altijd state of the art is.

Kraken review – beter dan concurrenten?

Voordat je aan de hand van deze Kraken review Bitcoin, Ethereum of een andere token gaat kopen, wil je eerst zeker weten dat je bij deze grote exchange de beste deal hebt. Dan is het goed om te weten hoe Kraken presteert vergeleken met haar concurrenten. Hoort Kraken net als Binance en Coinbase tot de beste crypto exchanges?

  Kraken Coinbase Binance
Opgericht in 2011 2012 2017
Aantal crypto’s Meer dan 200 Meer dan 260 Meer dan 350
Peer-to-peer trading Geen P2P trading Geen P2P trading Beschikbaar
Cash storten en opnemen Alle drie hebben verschillende opties, die echter gelimiteerd zijn en per regio verschillend. Kosten kunnen variëren.
Staking Alle drie bieden staking services aan, alhoewel het rendement en de mogelijkheden per token verschillend kunnen zijn.
NFT trading Beschikbaar Beschikbaar Beschikbaar
Eigen blockchains Geen eigen chain Base, layer-2 netwerk BNB Chain
Proof-of-reserves Regelmatig onderzoek met publicatie door externe auditeurs. Moet als beursgenoteerd bedrijf de cijfers jaarlijks presenteren Maakt gebruik ZK-SNARK technologie

Kraken review – Conclusie

Kraken is een van de oudste online crypto exchanges, maar voelt geen moment verouderd aan. De exchange kent een ruim assortiment aan diverse (actuele) tokens. Sinds 2024 beschikt Kraken over een licentie van de Nederlandsche Bank, waardoor je als trader verzekerd bent van optimale veiligheid.

Naast een eigen exchange op de browser en via de app kent Kraken een groot aantal tradingmogelijkheden. Zo kun je veel tokens staken in ruil voor extra rendement, maar kun je er ook voor kiezen om NFT’s te traden. Wie alleen crypto wil opslaan kan ervoor kiezen gebruik te maken van de diverse wallets die door Kraken worden aangeboden.

Ben je van plan om je eerste stappen te zetten in de cryptowereld, of ben je juist op zoek naar een nieuwe partner voor jouw digitale investeringen? Dan blijkt uit onze review Kraken zonder twijfel de moeite van het overwegen waard. Kraken biedt een enorm assortiment aan opties, maar wordt geen moment onoverzichtelijk. Bovendien zijn de handelskosten relatief laag, en is de veiligheid gegarandeerd.

 

Let op: Bij het investeren loopt uw kapitaal risico.

Veelgestelde vragen

Is Kraken legaal in Nederland?

Is Kraken gratis?

Welke crypto heb je op Kraken?

Is Kraken veilig?

Heeft Kraken.com een app voor iOS en Android?

Kun je bij Kraken met iDEAL storten?

Wie is de eigenaar van Kraken?

Waar is het hoofdkantoor van Kraken.com?

Is er een Kraken Wallet beschikbaar?

Referenties

Bij het samenstellen van dit artikel is gebruikgemaakt van de volgende bronnen:

 1. Kraken.com Company Summary – Craft.Co
 2. Payward Inc. Company Profile and News – Bloomberg
 3. Kraken Statistics – How Many People Use it in 2024? – TechReport
 4. Amerikaans cryptoplatform Kraken krijgt toegang tot Nederland: ’Nu doorgroei naar heel Europa’ – De Telegraaf
 5. De Nederlandsche Bank lanceert nieuwe cyberstrategie – Banken.nl

 

Lees meer over:

Door: Joren Verdoes

Met meer dan 10 jaar ervaring in de cryptowereld is Joren Verdoes een echte crypto-veteraan te noemen. Zijn kennis binnen de techwereld gaat ruim 15 jaar terug. Joren heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een ware expert binnen het vakgebied en kan moeilijke materie simpel en helder overbrenge...