P2B review 2024 – Kosten, functies, voor- en nadelen

p2b review

P2B is een exchange uit Estland die dagelijks meer dan $1,5 miljard aan trades omzet en meer dan 5,3 miljoen maandelijkse gebruikers heeft. Het is een van de grootste cryptobeurzen van Europa en kent meer dan 900 trading pairs. In deze P2B review lees je of de crypto exchange ook uitblinkt in kosten, gebruikerservaring en gemak.

P2B review – Onze mening over P2B

P2B is zeer gebruiksvriendelijk en het heeft een groot aantal trading mogelijkheden, waaronder IDO’s en IEO’s. Geld storten is mogelijk met een uitgebreide selectie aan betalingsmogelijkheden, en binnen enkele seconden kun je een aankoop doen. Het platform is bovendien gemakkelijk in gebruik. Wel mist P2B nog wat opties, zoals bijvoorbeeld peer-to-peer trading en zijn de handelsopties ietwat gelimiteerd.

Voordelen

 • Meer dan 900 pairs beschikbaar
 • Toegang tot nieuwe tokens via IDO’s en IEO’s
 • Kaartbetalingen mogelijk
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • 24/7 klantenservice

Nadelen

 • Geen peer-to-peer trading mogelijk
 • Beperkte functies voor orderbeheer
 • Geen handel in crypto futures

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering.

De kwaliteiten van P2B als crypto exchange

Een van de doelstellingen van P2B is om als exchange gebruiksvriendelijk en toegankelijk te laten zijn voor nieuwe gebruikers. Crypto kopen en ermee traden moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Dankzij het accepteren van een groot aantal betaalmethodes, zoals bijvoorbeeld bankoverschrijvingen en credit cards, kun je snel geld storten. En de meest bekende cryptomunten kunnen daarna vlot gekocht worden via het trading interface van P2B.

p2b review - mogelijkheiden crypto exchange

Een van de beste features van P2B is het feit dat de exchange investeerders toegang geeft tot veel nieuwe cryptomunten. De exchange heeft haar eigen launchpad voor nieuwe projecten en geeft klanten exclusieve toegang hiertoe. Ook kent de exchange Initial Decentralized Exchange Offerings (IDO’s) en Initial Centralized Exchange Offerings (IEO’s). Elke maand maakt P2B zo’n 30 nieuwe tokens beschikbaar.

P2B is een uitstekende keuze voor nieuwe crypto traders die op gemakkelijk wijze in willen stappen. Ook kunnen meer ervaren investeerders die op zoek zijn naar nieuwe crypto projecten prima terecht bij deze crypto exchange blijkt uit P2B reviews van gebruikers.

P2B Review – Een overzicht

P2B behoort tot de beste cryptocurrency exchanges van het moment. In de tabel hieronder vind je een kort overzicht van hoe het platform scoort op verschillende onderdelen, zoals het aantal beschikbare cryptomunten, de gebruikerservaring en de betrouwbaarheid.

Categorie Onze beoordeling Rapport
Aantal Coins 4/5 Meer dan 900 trading pairs en elke maand zo’n 30 nieuwe cryptomunten
Tradingkosten 4/5 Trading fees beginnen op 0,2% voor maker/taker. Minimale kosten op 0,01% voor makers en 0,1% voor takers
Gebruikerservaring 5/5 Het platform is zeer gebruiksvriendelijk en gemakkelijk onder de knie te krijgen
Staking 2/5 Staking alleen beschikbaar voor een beperkt aantal tokens
Extra mogelijkheden 2/5 P2B ondersteunt weinig verschillende trading opties, weinig mogelijkheden op het gebied van risicobeheer of het invoeren van meer complexe strategieën
Betrouwbaarheid 5/5 Voldoet aan KYC vereisten, geregistreerd in EU (Estland), top 15 exchange rating van Crypto Exchange Ranking
Klantenservice 5/5 Klantenservice met kennis van zaken is altijd beschikbaar via email, chat en Telegram

Welke cryptocurrencies kun je traden op P2B?

P2B kent meer dan 900 crypto trading pairs, waarvan 750 unieke tokens. De meeste tokens hebben een pair met Bitcoin, USDT of ETH. De exchange is gekoppeld aan 51 verschillende blockchains, waaronder de meest belangrijke: Bitcoin, Ethereum, Solana, Avalanche, Tron en meer.

Enkele andere exchanges in Europa hebben meer tokens beschikbaar. Zo kun je op Binance en MEXC meer dan duizend verschillende tokens vinden. P2B is echter ook beschikbaar in de VS, en heeft meer tokens dan bijvoorbeeld Coinbase, Binance.US en Kraken.

Bijzonder aan P2B is dat de exchange sneller nieuwe tokens plaatst dan andere exchanges van hetzelfde formaat. Per maand kunnen traders ongeveer 30 nieuwe tokens verwachten. Bij Binance en OKX ligt het aantal verse introducees een stuk lager, namelijk rond de 5 per maand.

p2b review - nieuwe listings
P2B voegt met regelmaat nieuwe tokens toe voor trading

Toch zijn de handelsopties wel enigszins beperkt op P2B, zo heeft de exchange geen NFT-markt en is het ook niet mogelijk om in crypto futures te traden.

P2B spot trading kosten

P2B maakt gebruik van een variabele fee, die aangepast wordt met het oog op het volume van de transactie en de vraag of je liquiditeit toevoegt (maker) of juist weghaalt (taker) van de exchange. Voor makers en takers beginnen de trading kosten op 0,2% per transactie, maar deze kunnen dalen naarmate het bedrag hoger is. Traders die een 30-daags volume van 500 BTC of meer hebben ($45.000), komen uit op 0.1% takers fee en 0,01% makers fee.

Uit P2B reviews blijkt dat de exchange zelf geen kosten vraagt voor het kopen van crypto met een debit of credit card. Simplex, het bedrijf dat de transacties op P2B mogelijk maakt, echter wel. Een fee van 3,5% tot 5% wordt gevraagd, met een minimale fee van $10 per transactie.

30-daags handelsvolume Taker Fee Maker Fee
0 BTC 0,20% 0,20%
1 BTC 0,19% 0,18%
5 BTC 0,18% 0,16%
10 BTC 0,17% 0,14%
25 BTC 0,16% 0,12%
75 BTC 0,15% 0,10%
100 BTC 0,14% 0,08%
150 BTC 0,13% 0,06%
300 BTC 0,12% 0,04%
450 BTC 0,11% 0,02%
500 BTC 0,10% 0,01%

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering.

P2B futures

P2B biedt op dit moment geen trading in futures aan. Nu andere partijen die in de VS actief zijn, zoals Coinbase, daar wel mee begonnen zijn, ligt het voor de hand dat P2B ook de mogelijkheden op dit gebied aan het verkennen is.

P2B review – Gebruikerservaringen

Uit P2B reviews van gebruikers blijkt dat crypto traden op P2B zeer gebruiksvriendelijk is, met name voor beginnende investeerders. Dit is een van de gemakkelijkste crypto exchanges om met traden te beginnen, waardoor het voor nieuwelingen een goede keuze is.

Er zijn twee manieren om crypto te kopen op P2B. De eerste is door een instant aankoop te doen met je credit- of debit card of via een bankoverschrijving. Dit kan zeer gemakkelijk en snel.  Binnen enkele seconden kun je tegen de marktprijs crypto kopen. Deze methode brengt echter wel hogere trading kosten met zich mee dan spot trading.

p2b review - crypto kopen

De tweede manier om tokens op de P2B exchange te traden is namelijk door de spot trading interface te gebruiken. Hier kun je zoeken naar een trading pair en een groot aanbod aan informatie vinden. Technische grafieken en level 2 trade data zijn hier beschikbaar, allemaal in real time aangeboden.

De grafieken komen van Tradingview, een van de beste en meest gebruikte platforms voor grafieken op het gebied van crypto. Gebruikers kunnen honderden indicatoren uitkiezen en koersinfo zien met updates die elke 15 minuten doorgevoerd worden. Grafieken met een interval van 1 minuut zijn echter niet beschikbaar, en ook kun je niet voor een andere vorm dan de candelstick grafiek gaan.

p2b review - tradingview grafieken

Via de aankoop-interface van P2B kun je orders plaatsen en limieten stellen. Helaas zijn er geen extra risicobeheeropties beschikbaar. Zo kun je geen stop-loss orders plaatsen en zijn er ook geen conditionele orders of zogenaamde ‘once-cancels-the-other-orders’ beschikbaar. Dit maakt P2B misschien wat overzichtelijker voor nieuwe gebruikers, maar komt de gebruikservaringen van meer ervaren traders niet ten goede.

Traders kunnen via de zoekfunctie eenvoudig trading pairs zoeken, en kunnen ook zoeken op percentageverschillen en volume. P2B geeft echter niet meer geavanceerde informatie om traders op nieuwe ideeën te brengen.

Bij het maken van deze P2B review bekroop ons de gedachte dat de exchange gebruiksgemak op de eerste plaats heeft gezet – iedereen kan op deze exchange snel en gemakkelijk traden. Echter komt dit gemak wel tegen een prijs, namelijk dat meer geavanceerde traders niet alle mogelijkheden krijgen die andere exchanges wel te bieden hebben.

P2B wallet

P2B heeft geen eigen crypo wallet app. Eigendommen van gebruikers worden vastgehouden in de wallets van de exchange, maar zijn wel gescheiden van de zakelijke rekening van de exchange zelf. Crypto kan door gebruikers op elk gewenst moment worden overgeschreven naar een andere wallet.

Mobiele app

Android gebruikers hebben geluk, Apple liefhebbers hebben pech: de mobiele crypto app van P2B is alleen beschikbaar op Android. Deze applicatie geeft gebruikers dezelfde mogelijkheden als de browserversie van de exchange. Je kunt geld storten en opnemen, snel crypto kopen en currencies omwisselen.

p2b review - crypto app

De P2B app is mooi vormgegeven en gemakkelijk te gebruiken. Koersen van tokens en candlestick grafieken zijn ook op de applicatie voor elk trading pair beschikbaar. Daarnaast zijn dezelfde aan- en verkoopopties beschikbaar als op de browserversie.

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering.

Staking op P2B – P2B Ervaringen

P2B kent drie gelimiteerde opties om crypto staking mogelijk te maken.

De eerste 2 opties zijn fixed en flexible staking. Deze opties zijn alleen beschikbaar voor enkele populaire cryptomunten zoals BTC, ETH, BUSD, USDT, PACT en enkele anderen. Met fixed staking krijg je hogere beloningen, maar je moet je tokens wel voor 7, 14, 30 of 90 dagen vastzetten. Met flexibele staking kun jij op elk moment bij je token, maar zal de beloning voor het staken doorgaans lager zijn.

p2b review - staking tokens

Ook kun je ervoor kiezen om je tokens te staken in een earnings pool. Op het moment van schrijven (januari 2024) zijn alleen $ZNC, $EMMI en $MIMI beschikbaar om op deze wijze te staken.

P2B betaalmethoden

Dankzij de samenwerking met Simplix, Moonpay en ADVCash kan P2B een aantal verschillende betaalmethoden aanbieden. Middels een bankoverschrijving of met een bankpas kun je een storting maken, maar ook kun je met crypto bij deze exchange terecht. P2B zou er goed aan doen meer betaalmethoden (zoals bijvoorbeeld PayPal en iDeal) mogelijk te maken.

Momenteel bestaan de betaalmethoden uit de volgende drie opties

 • Credit/debit kaarten
 • Bankoverschrijvingen
 • Cryptomunten

Minimale storting

P2B maakt geen gebruik van een minimale storting. Wel vragen de bedrijven die het betalingsproces regelen een variabele fee voor het storten van geld, en het spreekt voor zich dat de storting groter moet zijn dan de minimale fee van $10.

p2b review - minimale storting per token

Ben je van plan om crypto te gebruiken om op P2B te handelen, dan verschilt de minimale storting per token. De meeste cryptomunten kennen echter geen minimale storting: Bitcoin kan bijvoorbeeld gestort worden in de wallet van de exchange zonder dat een minimum of transactiekosten gevraagd wordt.

Crypto opnemen – wachttijden

Een opname van crypto wordt op P2B doorgaans binnen 45 tot 60 minuten doorgevoerd. Per token verschilt de minimale opname en de kosten die hierbij in rekening gevraagd worden. Wil je Bitcoin opnemen, dan wordt uitgegaan van een minimum van 0,0020 BTC en een fee van 0,0015 BTC.

Heb je liever gewoon geld op de bank? Dan kun je met ADVCash je geld opnemen. Opnames in fiat geld duren doorgaans 1 tot maximaal 3 dagen. De kosten variëren per munteenheid en bankrekening. Ook kan je bank zelf eventueel nog kosten in rekening brengen.

Opnamemethode Wachttijd
Crypto 45-60 minuten
Bankoverschrijving 1-3 dagen

P2B klantenservice

P2B biedt elk uur van de dag, zeven dagen per week, klantenservice via email en live chat. Het duurt ongeveer 15-30 minuten om een echt persoon ‘aan de lijn te krijgen’ via de chat, dus een zekere mate van geduld is wel nodig. P2B beschikt ook over een chatbot op Telegram, met een forse database aan kennis over de meest gebruikelijke problemen en vragen van klanten.

Op Trustpilot heet P2B een beoordeling van 3.5, wat beter is dan die van concurrenten zoals Binance. Positieve reviews gaan met name over de klantenservice van P2B, en het feit dat de exchange constant bezig is met het verbeteren van de klantervaringen. Wie negatiever is, merkt vooral op dat de exchange een forse downtime heeft wegens onderhoud en updates – hierdoor is het bij tijd en wijle niet mogelijk om crypto te traden.

Is P2B veilig? Vergunningen en beveiliging

P2B werd in 2017 in Estland gestart onder de naam P2PB2B. De huidige naam is het resultaat van een rebranding in 2022.

P2B is officieel geregistreerd in Estland en voldoet aan alle EU regulaties op het gebied van digitale valuta, waaronder het nieuwe MiCA Framework. De exchange vraagt mede daarom een KYC check van al haar klanten voordat het mogelijk is om een storting te doen. De website kent een streng, transparant anti-witwas reglement.

p2b review licentie

P2B beschermt de eigendommen van klanten, en houdt deze apart van de eigen boekhouding. Hierdoor zijn bezittingen van investeerders altijd beschikbaar, en wordt het risico op een zogenaamde ‘bank run’ uitgesloten. Ethische hackers zijn van harte welkom om P2B te testen: wie het bedrijf waarschuwt voor eventuele lekken in de beveiliging krijgt een mooie beloning. Dit moet de veiligheid van het platform ten goede komen.

Wat kan P2B verbeteren?

P2B is volgens P2B ervaringen van klanten zeer gemakkelijk in gebruik en biedt de nodige voordelen, maar kan ook nog wel het een en ander verbeteren. Dit zijn de belangrijkste verbeterpunten van de exchange:

 • Weinig opties voor geavanceerde traders: P2B kent niet de juiste tools voor meer geavanceerde crypto traders. Grafieken zijn niet flexibel, en het is niet mogelijk om orders te managen. Ook zijn er geen screening tools of alerts die investeerders op nieuwe kansen kunnen wijzen.
 • Geen crypto futures: P2B biedt geen crypto futures aan, terwijl concurrenten zoals Binance, MEXC en OKX dit wel doen. Een gemiste kans voor de exchange.
 • Weinig staking opties: Staking is alleen mogelijk bij een klein aantal tokens. Zeker de earnings pool kan sterk uitgebreid worden.
 • Geen crypto wallet app: P2B kent geen eigen crypto wallet app. De toevoeging van een dergelijk app kan het gebruik van tokens buiten de exchange bevorderen.
 • Geen ondersteuning voor e-wallets: P2B accepteert stortingen via bankoverschrijven, credit en debit cards en cryptotransacties, maar geen e-wallets.

P2B Review – Waar kijken wij naar?

Wanneer wij een exchange zoals P2B onderzoeken, kijken we niet alleen naar het aantal trading pairs en de transactiekosten – alhoewel deze uiteraard wel belangrijk zijn om mee te nemen. Belangrijker is echter de ervaring de gebruikers hebben bij het traden op een exchange. Uiteraard hebben we veel aandacht voor de veiligheid en betrouwbaarheid van een exchange in onze reviews. Bij het beoordelen gaan wij niet alleen uit van onze eigen trading methodes, maar proberen wij ook inzichtelijk te krijgen hoe toegankelijk de exchange voor anderen is. Uiteraard hebben wij onze ervaringen met P2B afgewogen tegen onze ervaringen met andere exchanges.

Conclusie

Dankzij deze P2B review zijn wij erachter gekomen dat de exchange gebruiksvriendelijk, veilig en betrouwbaar is. Meer dan 900 token pairs zijn hier beschikbaar. De exchange is niet perfect – zo mist bijvoorbeeld de optie om in crypto futures te handelen, en ook het managen van een order kent bij andere exchanges meer uitgebreide mogelijkheden.

Voor nieuwe crypto traders en investeerders is P2B echter (bijna) ideaal. Traden is op deze website snel en gemakkelijk onder de knie te krijgen, het ontdekken van nieuwe tokens is zeer eenvoudig. Wie gemak en snelheid prefereert boven een scala aan geavanceerde opties, kan zich dus zeker bij P2B op de digitale beursvloer melden.

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering.

Veelgestelde vragen

Is de exchange P2B veilig?

Is P2B legaal in Nederland?

Is P2B een goede crypto exchange?

Is P2B gratis?

Referenties

Lees meer over:

Door: Joren Verdoes

Met meer dan 10 jaar ervaring in de cryptowereld is Joren Verdoes een echte crypto-veteraan te noemen. Zijn kennis binnen de techwereld gaat ruim 15 jaar terug. Joren heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een ware expert binnen het vakgebied en kan moeilijke materie simpel en helder overbrenge...