Je Bitcoin saldo liever niet openbaar? Maak kennis met deze 5 privacycoins

Regeringen, maar ook techgiganten als Facebook en Google kunnen gemakkelijk een kijkje nemen in je privéleven. Ze kunnen achterhalen waar je bent geweest, wat je hebt gedaan en welke websites je bezoekt. Dit is in de loop der jaren in de samenleving geslopen, en we staan er nauwelijks meer bij stil. Maar privacy is nog altijd een erg belangrijk recht, misschien wel belangrijker dan ooit. Dit geldt ook voor financiële uitgaves. Vind je het fijn als jouw bankschafschriften online worden gedeeld? Waarschijnlijk is dat niet zo.

Bitcoin (BTC) was de eerste cryptomunt waarmee je pseudo-anoniem digitaal kon betalen zonder dat een bank gemakkelijk mee kon kijken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De ontwikkelingen op het gebied van privacy gingen echter niet altijd even snel bij bitcoin. Mede daarom zijn er een hoop privacycoins gecreëerd om het gat op te vullen.

Privacycoins

Maar hoe privé zijn privacycoins nou eigenlijk? Het gros van cryptovalutagebruikers weten onderhand wel dat het met BTC relatief eenvoudig is om transacties en wallet-bedragen op te sporen en te volgen.

Bitcoin is dus minder anoniem gebleken dan veel mensen hadden gedacht en gehoopt. Je moet erg je best doen om anoniem gebruik te maken van de grootste cryptomunt.

Criminele en illegale activiteiten

Het aantal projecten dat zich focust op privacy blijft toenemen in de cryptocurrencymarkt. Gebruikers worden zich er langzaam van bewust dat de meeste blockchains hun transacties en gegevens online achterlaten. Natuurlijk te checken door iedereen, zo werkt de blockchain van bitcoin nou eenmaal.

Sommige mensen willen liever wat meer privacy als het gaat om hun financiën. Niet omdat ze illegale activiteiten uitvoeren, maar ze voelen zich veilig omdat ze weten dat niemand hun activiteiten volgt. Bijkomstigheid is wel dat criminelen hier ook een voordeel bij hebben.

Anonieme coins verbergen zowel het aantal coins dat je hebt verzonden, ontvangen of in bezit hebt. Dat is althans het uitgangspunt. Ze zijn niet traceerbaar en kunnen niet worden gekoppeld door de transactiegeschiedenis via de blockchain. Bovendien zijn ze gedecentraliseerd op een manier dat alle nodes in het netwerk gelijke bevoegdheden hebben.

Monero, Zcash, Dash, PIVX en…Deep Union

Monero maakt gebruik van een stealth adres. Dit houdt in dat ontvanger meerdere betalingen kan ontvangen via een enkel adres. Terwijl hij er tegelijkertijd voor zorgt dat er geen links op de blockchain staan ​​tussen de ontvanger en de verzender. Waarbij automatisch een willekeurig eenmalig adres wordt gemaakt voor elke transactie die door de afzender wordt gedaan.

Zcash maakt gebruik van een methode genaamd “zk-SNARKs” (zero-knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge). Op basisniveau biedt zero-knowledge een manier om te bewijzen dat de informatie die je naar de andere partij verzend klopt. Zonder dat deze informatie wordt gedeeld.

Dash een privacy coin noemen is niet helemaal juist, maar toch is het handig om hem even te benoemen. Dash belooft privacy door te mixen met een aangepaste versie van CoinJoin. Een methode die oorspronkelijk is gemaakt om Bitcoins te “anonimiseren”. De functies van Dash lijken op Bitcoin, omdat de blockchain standaard transparant is en optionele privacy biedt.

PIVX is de eerste cryptocurrency met proof of stake algoritme om het Zercoin-protocol te implementeren. Het geeft anonimiteit en privacy eigenschappen in vergelijking met andere coins. Het is ontstaan door een DASH-Fork en is een afkorting voor Private Instant Verifiable Transaction. Het PIVX-team bracht de cryptocurrency op de markt als een privacy coin en heeft een staking optie toegevoegd.

Deep Onion is een anonieme cryptocurrency die gebruik maakt van het TOR-netwerk. De transacties berusten op zero-knowledge proof-technologie om transacties te vergemakkelijken en alle informatie in verband daarmee privé te houden. Dit wordt ook gebruikt door Zcash. DeepOnion heeft ook net Meek- en OBFS4-protocollen vrijgegeven. Deze protocollen helpen om het probleem op te lossen van landen die Tor-toegang blokkeren. Het maakt ook gebruik van een combinatie van Proof-of-Stake en Proof-of-Work-protocollen om snelle bevestigingstijden te bieden.

Wie wint de technologie race?

Er is echter ook een kans dat door ontwikkelingen op andere gebieden zoals tracking technologieën van bijvoorbeeld geheime diensten de meeste privacy projecten in gaan halen. Dit zou betekenen dat er in de toekomst alsnog verbanden kunnen worden gelegd die eerst niet mogelijk waren. Zie het als een DNA-monster, jaren geleden konden instanties hier nog weinig mee. Vandaag de dag kan een stukje haar dat 30 jaar oud is ons van allerlei informatie voorzien. We kunnen zien wat voor etnische afkomst de persoon is, maar ook of iemand op een locatie is geweest. Regelmatig zien we op het nieuws dat er daders worden opgepakt van moord jaren na de daad zelf door een DNA onderzoek. Dit zou ook bij privacy coins kunnen gebeuren als andere technieken zich sneller ontwikkelen.

Nu privé, maar voor hoe lang?

Omdat blockchaintransacties worden geregistreerd, kunnen toekomstige wetshandhavingsinstanties terug in de tijd. Alle details van verkopers en ontvangers bekijken, zelfs als ze niet over de tools beschikken om dit vandaag nog te doen. Dus de vraag is: Kan de technologie die door de slimmeriken achter cryptovaluta worden ontwikkelt zich sneller verbeteren om de privacy te waarborgen dan dat de technologie wordt ontwikkeld om gebruikers te achter halen? Een onophoudelijke strijd tussen de privacy projecten en de partijen die iets minder begaan zijn met onze rechten op privacy.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Dit artikel is eerder gepubliceerd op Blockchain Stories[/penci_blockquote]

Lees meer over:
dashprivacyzcash