‘Oplichters verdienden meer dan $1 miljard met bitcoin scams in VS sinds 2021’

De Federal Trade Commission (FTC) van de Verenigde Staten claimt dat er in minder dan twee jaar ruim 46.000 mensen zijn opgelicht met cryptovaluta. Ze zouden in totaal meer dan $1 miljard hebben verloren aan deze scams.

Oplichting

De FTC bracht op 3 juni een rapport uit waarin het ingaat op crypto-oplichtingen. Het schijnt dat deze ‘industrie’ vergeleken met 2018 maar liefst 60 keer zo groot is geworden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De overheidsinstantie die consumenten, beschermt beweert dat de anonimiteit van cryptotransacties de belangrijkste drijfveer is voor de scams. De identiteit van de dader is niet bekend en ook de betalingen zijn onomkeerbaar.

“Cryptovaluta heeft verschillende eigenschappen die aantrekkelijk zijn voor oplichters. Er is geen bank of andere gecentraliseerde autoriteit om verdachte transacties te markeren of om fraude te stoppen voordat deze plaatsvindt. Als het geld eenmaal weg is, krijg je het niet meer terug.”

Volgens de FTC waren bitcoin (70%), Tether USD (10%) en ether (9%) de meest populaire cryptovaluta onder de oplichters.

Het mediane verlies komt neer op $2.600 per persoon. De dating-truc komt vaak voor, zo valt te lezen in het rapport, net als overheids-impersonators. Het werkt het best om enorme winsten te beloven uit investeringen – die nooit uitbetaald worden. Dit leverde de scammers sinds begin 2021 maar liefst $575 miljoen op.

'Oplichters verdienden meer dan $1 miljard met bitcoin scams in VS sinds 2021'

Opvallend genoeg waren de meeste slachtoffers (die zich hadden gemeld) tussen de 20 tot 49 jaar. Deze groep was drie keer zo groot vergeleken met de oudere leeftijdsgroepen. Echter gold wel dat hoe ouder het slachtoffer was, hoe meer het verloor. 70-jarigen raakten gemiddeld $11.708 kwijt.

Social media

Daarnaast merkt de FTC op dat de slachtoffers voornamelijk via sociale media worden benaderd. Bijna de helft van de slachtoffers sinds 2021 trapte in de val door een advertentie, post of bericht op het internet.

Het ging het vaakst mis via Instagram (32%), Facebook (26%), WhatsApp (9%) en Telegram (7%). Opmerkelijk genoeg dus géén Twitter, het platform waar het gros van de cryptowereld discussieert en actief is.

Sinds 2021 zouden er $575 miljoen aan verliezen zijn gemeld bij de FTC. Logischerwijs ging het vooral mis bij mensen die dollartekens in hun ogen kregen van de onmogelijke beloften, net als slachtoffers die geen enkele kennis of ervaring met cryptovaluta hadden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsoplichting