‘1 miljoen dollar aan bitcoin gestolen door nep-weggeefactie’

Een oplichter heeft een goede dag achter de rug. Of anders: een bitcoinbezitter een slechte dag. Naar verluidt is hij ruim één miljoen dollar kwijtgeraakt.

26 bitcoin buitgemaakt

Whale Alert maakte onlangs melding van een bijzondere transactie. Een gebruiker zou ongeveer 26 bitcoin (BTC) zijn verloren, ter waarde van bijna $1,1 miljoen. Hij stuurde het naar het adres van een nep-weggeefactie van een oplichter. De scammer deed zich voor als Michael Saylor, CEO van MicroStrategy en een bekende bitcoiner.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het Twitteraccount Whale Alert houdt enkele adressen nauwgezet in de gaten. Iedere keer als er iets mee gebeurt, stuurt het een tweet uit. Denk aan adressen van hackers, scammers of grote whales. Zo ook een paar dagen geleden:

De site voegt eraan toe dat de transactie waarschijnlijk is gedaan vanaf een Coinbase wallet. Verder zou het gaan om in totaal vijf transacties.

Let op: het is niet met zekerheid te zeggen dat er een daadwerkelijk een slachtoffer is. Soms sturen oplichters ook geld naar hun eigen adres toe, om te laten lijken alsof het een legit actie is.

Reactie Saylor

Michael Saylor reageerde zelf ook op de tweet. Hij gaf dat er de afgelopen week honderden van deze oplichters actief waren op YouTube.

“Vorige week werden 489 van deze oplichtingsacties op YouTube gelanceerd. We rapporteren ze elke 15 minuten en ze worden na een paar uur verwijderd, maar de oplichters doen het gewoon opnieuw…”

Oplichters beloven een hoog rendement en gebruiken een bekend figuur om betrouwbaar over te komen. In Nederland zijn Ali B en Jort Kelder veel gebruikte BN'ers.

Let dus goed op: gratis geld bestaat niet. Als iets klinkt als te mooi om waar te zijn, is dit het vaak op.

Ook op Nederlandse social media zijn de scammers actief. Eerder deze maand overkwam het influencer Gio Latooy ook, toen zijn account tijdelijk werd overgenomen door de MicroStrategy-lookalike-hackers. Zijn ruim miljoen abonnees kregen in een livestream de oplichting voorgeschoteld.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsoplichting

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!