Bitcoin koers breekt door $41.000, deze 3 cijfers zijn belangrijk vandaag

Update 16.30 - Bitcoin laat op deze maandag zich van zijn beste kant zien. De bulls stomen door naar $40.000 en op het moment zelfs door de $41.000. Waar komt dit herstel ineens vandaan?

Elon Musk, El Salvador en Taproot update

Tesla topman Elon Musk laat weer van zich horen dit weekend. De serie-ondernemer reageerde op een bericht van Cointelegraph, waarin hij stelt: Tesla gaat bitcoin weer accepteren zodra 50% van de stroomconsumptie door bitcoin miners afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen. Daarmee zet hij de deur weer open voor bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Spoiler: uit onderzoek van Coinshares blijkt dat in 2019 al driekwart van de energie afkomstig was van hernieuwbare bronnen, met name waterkracht.

Andere landen zoals Tanzania en Tonga flirten ook met een monetaire vernieuwing zoals El Salvador die heeft doorgevoerd: een geldstelsel waarin men minder afhankelijk wordt van de Amerikaanse dollar.

Bewoners kunnen betalen en sparen in bitcoin en door middel van Lightning apps zoals Strike is het onderling versturen van dollars, euro's, ponden of andere fiat valuta mogelijk door deze bitcoin technologie.

De bitcoin prijs in euro's:

En dan was er dit weekend ook nog een belangrijke update van het bitcoin protocol met de naam Taproot. Daarmee worden de mogelijkheden voor bitcoin toepassingen nog verder vergroot. Meer informatie over deze update inclusief alle technische details staat in het onderstaande artikel.

En dan is er ook nog Michael Saylor die met een nieuwe obligatie-emissie 500 miljoen dollar in bitcoin gaat steken.

On-chain analist William Clemente III ziet dat er weinig uitstapvolume is tussen $41.000 en $47.000. Hij baseert zich op de indicator UTXO Realized Price Distribution (URPD) ontworpen door Glassnode. Deze indicator geeft inzicht wat voor percentage aan bitcoin transacties tegen welk prijsniveau zijn verstuurd.

Zo ontstaat in één oogopslag een overzicht van prijsniveaus tegen welke niveaus beleggers uitstappen.

Eerder gepubliceerd 11.00 uur

Maar alle korte termijn bespiegelingen daargelaten, meestal is het verstandig om uit te zoomen en je minder te focussen op de korte termijn. Welke lange termijn on-chain patronen zijn er zichtbaar?

1. Bitcoin Prijs Temperatuur (BPT)

De Nederlander Dilutionproof geeft vrijwel elke maandagochtend een update van zijn Bitcoin Price Temperature (BPT), een metric die hij heeft geïntroduceerd in dit artikel.

De BPT is te berekenen door van elke bitcoin dagprijs de gemiddelde bitcoin prijs van de voorgaande vier jaar af te trekken. De uitkomst van die som wordt vervolgens gedeeld door de standaarddeviatie van de prijs tijdens dat tijdsvenster.

Beetje ingewikkeld dus, maar de BPT zegt iets over in welke mate historische bitcoin prijs afweek van zijn bewegend vierjarige gemiddelde.

De uiteindelijke uitkomst vertelt hoe ‘warm’ of ‘koud’ de prijs is – vandaar de naam Bitcoin Prijs Temperatuur. Je kunt stellen dat de kleuren rood en oranje voor een (oververhitte) bullmarkt, terwijl blauw staat voor een bearmarkt.

De tussenstand: met een BPT net onder de 2 is er sprake van afkoeling in de markt.

Historisch gezien een lage score post halvening (2021 is het jaar na de halvening uit 2020). Hij stelt dan ook de terechte vraag: hebben handelaren de post halving cyclus gefrontrunned of was het nog slechts een warming-up rondje?

2. Dalende trend nieuwe bitcoin adressen sinds maart 2021

Hoewel er elke dag tussen de 10.000 en 20.000 nieuwe bitcoin adressen op het netwerk komen, is dat aantal veel hoger geweest eerder dit jaar. Hoe Glassnode een nieuw adres omschrijft: een uniek adres die voor het eerst bij een transactie op het netwerk betrokken is.

Een afname in adressen merken ook exchanges, die er juist gebaat bij zoveel mogelijk transacties (én aanwas van nieuwe adressen) op het netwerk.

On-chain analysebedrijf CryptoQuant uit Zuid-Korea ziet deze trend ook:

  • De instroom en uitstroom naar beurzen is dalende
  • Het aantal ontvangstadressen op beurzen is dalende ("inflow")
  • Het aantal verzendadressen bij beurzen is dalende, met 15.500 adressen een dieptepunt van de afgelopen 12 maanden ("outflow")


Het is dezelfde trend waar ook Jarvin Labs melding van maakt. Zowel het aantal adressen als het aantal 'entiteiten' daalt sinds maart 2021.

3. 'Bitcoin koers heeft een nieuwe katalysator nodig'

In een uitgebreide draad doet Kevin Kelly van onderzoeksbureau Delphi Digital uit de doeken wat er dit jaar allemaal met de bitcoin koers is gebeurd en wat we nog kunnen verwachten.

Een samenvatting:

  • De prijs van bitcoin is in minder dan 2 maanden gehalveerd veroorzaakt door scherpe verliezen op de derivatenmarkten en hedgefondsen en assetmanagers die winst namen voor hun klanten na de top bij $65.000. Zodra iedereen 'long' gaat, is het wachten op een correctie, een terechte opmerking
  • Bitcoin heeft een sterke bodem bij $30.000, maar technisch gezien ligt nog steeds de vraag op tafel of dit support level gaat houden. Als de support bij $30.000 breekt, dan is een vuistregel in de markt dat er weinig support levels liggen tussen $30.000 en $20.000. Met andere woorden: een correctie van 50% betekent niet dat de pijn dan stopt.
  • In december 2019 was het herstel van bitcoin ook slechts van korte duur na een correctie van ruim 40% veroorzaakt door de Plus Token zwendelzaak uit China die gingen verkopen.
  • Anderzijds: bitcoin heeft sinds het breken van $20.000 een van de beste run ups gehad in zijn geschiedenis. Naarmate de koers steeg, maakte logischerwijs korte termijn houders van bitcoin ook winst. Zodra je op korte termijn een winst realiseert van 30%, dan ligt er meestal een voorlopige top in zicht en is er een correctie op komst.
  • Het voorspellen van marktpieken is zeer lastig, niemand kan de markt voorspellen.

Een leuke om uit te lichten: 85% van de bitcoin UTXO's staan nog op winst. Een UTXO is een beetje Bitcoin waarvan jij kunt aantonen dat je de baas bent, omdat jij de private key hebt. Het totaal van UTXO’s is de balans die je in een wallet afleest.

Een goed teken, want historisch gezien was de schade veel groter: de daling is nu 'maar' 15% van de UTXO's die verlies leden, bij eerdere diepe correcties was die daling ~55%.


William Clemente merkt op dat de order van 500 miljoen dollar van MicroStrategy nog niet verwerkt is door de markt. CEO en oprichter Michael Saylor heeft vorige week namelijk een nieuwe obligatie-emissie aangekondigd (zijn derde emissie in zes maanden) om een half miljard dollar op te halen voor méér bitcoin op de bedrijfsbalans.

Vraag is wel of een gespreide order (buiten de spotmarkt om) de markt heel erg gaat bewegen. Feit is dat er weer 500 miljoen dollar aan BTC van de markt wordt gehaald. Dat helpt hoe dan ook met de digitale schaarste.

Speculatie in de markt zal een rol blijven spelen de komende jaren: welk bedrijf gaat bitcoin op zijn balans zetten? welk landen accepteert bitcoin als legaal betaalmiddel? wanneer keurt de Securities & Exchange Commission een ETF voor de Amerikaanse markt goed?

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
on-chainupdate

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

Lees meer