3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

Met de bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. Muurvast: 18% van supply beweegt

Glassnode heeft berekeningen losgelaten op de bitcoin voorraad en ze concluderen dat er relatief weinig bitcoin circuleert op het netwerk. De afgelopen zes maanden is ~18% van zijn plaats gekomen. Dat is omgerekend ~3,4 miljoen btc in totaal. Lage handelsvolumes zijn historisch het gevolg van een langdurige bearmarkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze bearmarkt is eind 2021 ingezet en grosso modo is er nog steeds sprake van een bearmarkt want het is ongewis waar de bodem ligt. De koers ligt momenteel 71,5% lager dan de vorige all-time high van $69.000 op 10 november 2021.

Aanvullend een bewijs dat er weinig activiteit is: een lage score op de indicator Coin Days Destroyed.

Het aantal ‘coin days’ is het aantal dagen dat een beetje bitcoin niet is uitgegeven (stilstaat). Wordt het beetje bitcoin uitgegeven ('spent'), dan is dat beetje geclassificeerd als 'destroyed'. De metric is bedoeld om toppen en bodems van de koers te duiden. Met ~0.2 staat deze op het laagste niveau sinds 2010 (!).

Elk nadeel heeft zo zijn voordelen: het is nu relatief goedkoop om on-chain walletmanagement uit te voeren.

3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

2. Bitcoin productiekosten: ~$17.000

De Bitcoin Production Cost is een indicator die in 2019 is ontwikkeld door de Britse analist Charles Edwards van Capriole Investments. Er is namelijk een direct verband tussen de productiekosten én de marktprijs van bitcoin als digitaal schaars goed.

In 2010 zei Satoshi Nakamoto het volgende op Bitcointalk.

“The price of any commodity tends to gravitate toward the production cost. If the price is below cost, then production slows down. If the price is above cost, profit can be made by generating and selling more. At the same time, the increased production would increase the difficulty, pushing the cost of generating towards the price.

In later years, when new coin generation is a small percentage of the existing supply, market price will dictate the cost of production more than the other way around.”

De productiekosten van bitcoin zijn de geschatte gemiddelde kosten om één bitcoin te produceren, gemeten in dollars. Voor miningbedrijven is elektriciteit de voornaamste kostenpost en dat is de basis onder de som van Edwards, die gebruik maakt van de schattingen van de universiteit van Cambridge.

De bouwstenen van deze indicator zijn:

  1. berekening van het aantal bitcoin per dag, gebaseerd op de block reward en de bloktijd. Dagelijks worden er ~900 bitcoin geproduceerd. De blockreward van 6,25 btc ligt in dollars nu stukken lager dan in 2021 toen de marktprijs hoger lag. Ook haalt men weinig uit transactiekosten, omdat de netwerkactiviteit zeer laag is.
  2. de dagelijkse stroomkosten om een bitcoin te delven. Zoals verwacht liggen de stroomkosten nu gemiddeld een stuk hoger dan vorig jaar.
  3. schatting van het wereldwijde gemiddelde "Elec-to-Total Cost Ratio". Dat zijn de stroomkosten voor het delven van één bitcoin (zie 2) gedeeld door de dagelijkse kosten dat een miningbedrijf maakt om te draaien. Denk aan uitgaven aan hardware, internet, salarissen, huur van de gebouwen, verzekeringen en investeringsuitgaven (afschrijvingen). Grosso modo liggen al deze kosten hoger dan in 2021 en daarvoor als gevolg van de covidcrisis en de oorlog in Oekraïne.

Lang verhaal kort, Edwards komt tot de conclusie dat de productiekosten enigszins stijgende zijn naar gemiddeld $17.000. Hij trekt een vergelijking met eind 2019 tot medio 2020 toen een vergelijkbaar patroon zichtbaar was. Kortom, de winstmarges voor miners zijn dun en dat was eind 2019 ook zo toen de prijs duikelde door onder meer de Plus Token scam.

De vraag is óf er sprake is van een bodem. Historisch gezien presteert bitcoin (veel) minder in een omgeving waarin centrale banken 'taperen', populair gezegd: de geldkraan steeds steviger dichtdraaien. Zie de onderstaande grafiek: bitcoin dipt zodra de M2 geldhoeveelheid op een historisch lager peil staat.

M1 is al het chartale geld buiten de commerciële banken (munten en biljetten), het girale geld en direct opvraagbare spaargelden. Bij M2 komen daar de kortlopende spaardeposito's bij commerciële banken nog bij.

3. Exchange in – en uitstroom

Tenslotte, een simpele metric waarbij de in- en uitstroom van exchanges gemeten wordt. Glassnode weet namelijk redelijk nauwkeurig welke wallets in handen zijn van exchanges. We zien dat er netto meer bitcoin is opgenomen de afgelopen 24 uur. Dat past in de trend dat beurzen minder btc vasthouden voor derden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

cardano koers Nieuws
Arthur Hayes haalt uit naar Cardano: ‘Het is een shitcoin, een wannabe Ethereum’

Arthur Hayes, medeoprichter van BitMEX, heeft onlangs felle kritiek geuit op Cardano (ADA), door het...

Bitcoin whales Nieuws
Whale koopt binnen 2 weken voor $178 miljoen aan ethereum

Een onbekende whale heeft in 11 dagen tijd de gigantische hoeveelheid van 64.000 ethereum uit...

bitcoin etf Nieuws
Handelsvolume VanEck Bitcoin ETF schiet 1.400% omhoog

De Spot Bitcoin ETF van het grote VanEck kende gisteren een hele bijzondere dag. Het...

Michael Saylor MicroStrategy Bitcoin
Michael Saylor Verklaart Eeuwige Liefde voor Bitcoin: MicroStrategy’s Oneindige Koopmissie

Michael Saylor, voorzitter van MicroStrategy Incorporated, staat natuurlijk al lange tijd bekend om zijn steun...

PlanB Nieuws
‘Bitcoin koers van 440.000 dollar tijdens deze cyclus?’

De Nederlandse analist PlanB publiceerde in 2019 zijn beruchte Stock-to-Flow model voor bitcoin. Daarmee werd...

Lees meer