Meer liquiditeit op de markten sinds oktober 2022, wat betekent dit voor bitcoin?

On-chaindata helpen om flink uit te zoomen en proberen lange termijn koerstrends te vangen. Het is ook geen exacte wetenschap, maar wel meer ontdaan van de dagelijkse hectiek op de markt. Wat zien de analisten aan on-chainsignalen?

1. Meer instroom van stablecoins

Hoewel er soms voor miljarden dollars aan stablecoins worden ingewisseld (voor onder meer bitcoin), is de algemene trend dat er weer meer stablecoinvermogen op beurzen staat. Dat is op te maken uit de tweet van Checkmate, een analist van Glassnode.

Hij doet een 'simpele' aanname dat zodra er per saldo meer bitcoin (en ether) naar de beurzen vloeit, dat is sprake is van verkoopdruk. Men wisselt deze munten in voor stablecoins zoals Tether USDT, USDC (Coinbase/Circle) en BUSD (Binance). Andersom, zodra we deze instroom aftrekken van de instroom aan stablecoins, dan blijft er netto meer stablecoins op de beurzen staan.

Dat betekent meer koopkracht bij de beurzen. Dus inzoomend, is dat sinds oktober 2022, voorzichtig weer het geval, getuige de groene pieken.

2. Meer liquiditeit op de markten

Zoomen we nog verder uit, dan is de grafiek van analist Root een hele bruikbare. Hij heeft een inschatting gemaakt van de totale M2 geldvoorraad en concludeert dat deze weer stijgende is. Het totaal is gebaseerd op de balansen van tien centrale banken, waaronder de Amerikaanse Federal Reserve, de Europese ECB, de Bank of England en Bank of Japan.

Kortom, centrale banken pompen sinds het ontstaan van bitcoin ook steeds meer geld in de economieën. Een deel daarvan vloeit logischerwijs naar bitcoin omdat finance instellingen, bedrijven en particulier op zoek zijn naar meer rendement voor hun fiat geld. Bitcoin slokt die liquiditeit op, en dat er een plafond aan de aanbodzijde zit, helpt deze asset mee in de prijsvorming op basis van vraag en aanbod. Deze lijn is sinds 2012 stijgend.

3. Groei in adressen

Analist Philip Swift ziet dat de adoptie, gemeten in het aantal adressen dus niet gebruikers, nog steeds groeiende is. Een metric waar de volgers van bitcoin zich aan vast kunnen houden. Want naarmate een netwerk groeit, naarmate groeit ook het gebruik van deze technologie.

Lees meer over:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...