3 statistieken van de bitcoin (BTC) markt

Onchain-analyse is een manier om te ontsnappen aan de korte termijn en juist lange termijn koersbewegingen te duiden. Wat zeggen de onderstaande geselecteerde metrics over bitcoin?

1. Bitcoin voorraad

De bitcoin voorraad heeft de afgelopen twee jaar dramatisch verschoven, zo blijkt uit cijfers van Glassnode. Amerikaanse entiteiten bezitten nu 11% minder BTC dan in juni 2022, terwijl investeerders die actief waren tijdens de Aziatische handelsuren 9,9% aan bezit hebben gewonnen. Dit is een duidelijke trendbreuk in vergelijking met de bullcyclus van 2020-2021, zo stellen de analisten van het databedrijf uit Duitsland. Dit kan een gevolg zijn van meer regeldruk in Amerika op cryptobedrijven en bezitters van crypto's.

2. Stablecoins

Ook op de stablecoinmarkt zijn er grote verschuivingen, allereerst Tether USDT dat qua hoeveelheid momenteel op een hoogtepunt staat. Dit terwijl concurrenten als USDC (Circle, Coinbase) en BUSD (Binance) dalen tot meerjarige dieptepunten.

Aangezien stablecoins niet-rentedragend zijn en de regelgevende druk in de VS toeneemt, kan dit erop duiden dat Amerikaans kapitaal nu minder actief is in digitale activa. Als we kijken naar de on-chainstromen, dan zien de analisten van Glassnode sinds april ook een aanzienlijk zwakkere vraag. In kwartaal één was er sprake van veel meer instroom van stablecoins in vergelijking met bitcoin en ether, de twee grootste cryptomunten.

Glassnode ziet nu echter grotere instromen van BTC + ETH ten opzichte van stablecoins naarmate de markt lager corrigeert.

3. Balansen

Tenslotte, kijken we naar de hoeveelheid bitcoin die de afgelopen 3 jaar op de top 3 exchanges onder beheer is, dan zien we een grote groei bij Binance en Bitfinex met een stijging van respectievelijk +421.000 en +250.000 BTC, terwijl Coinbase is gedaald met -558.000 BTC.

  • Binance: 703K BTC (+421K BTC)
  • Coinbase: 462K BTC (-558K BTC)
  • Bitfinex: 320K BTC (+250k BTC)

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...