3 redenen waarom het bitcoin verbod van China heeft gefaald

Door het verbod van China op bitcoin mining zakte de hashrate van het bitcoin netwerk de vorige maand met 50%. Miners moesten noodgedwongen hun machines offline halen en de grootste aanval op het bitcoin netwerk ooit leek in China even te werken. Een maand later is de rekenkracht hersteld en neemt het handelsvolume vanuit Azië weer toe.

Heeft bitcoin de aanval van China definitief afgewend?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

China's pogingen tot het verbieden van bitcoin

Alhoewel veel miners in China de werkzaamheden hebben gestopt, is het sentiment van bitcoin investeerders niet veranderd. Na de bekendmaking van het verbod dat binnen twee weken in zou gaan daalde de rekenkracht (hashrate) in het netwerk hard.

Dit veroorzaakte de grootste difficulty adjustment in de geschiedenis van bitcoin. Deze aanpassing circa elke twee weken bepaalt de moeilijkheidsgraad van de wiskundige sommen die de miners in ruil voor bitcoin moeten oplossen.

Een aantal weken later blokkeerde China zoektermen gerelateerd aan bitcoin exchanges. Hierdoor werd het moeilijker voor Chinezen om bij deze website te komen. Bovendien blokkeerde handelsplatform Huobi nieuwe gebruikers afkomstig uit China.

Bovendien moesten Chinese banken in opdracht van de People’s Bank Of China (PBoC) bankrekeningen blokkeren van ‘over the counter’ (OTC) bedrijven. Dit zijn bedrijven die transacties tussen twee partijen faciliteren en niet via een beurs verlopen. Zonder deze websites is het voor veel mensen lastig om aan bitcoin te komen.

Ondanks al deze maatregelen is China erin gefaald om bitcoin te verbieden, hier zijn drie redenen waarom.

1. Hashrate herstelt naar 100 miljoen TH/s

Het bitcoin protocol is weer sterker hersteld dan ooit.

Nadat de hashrate op 12 mei een all-time high bereikte van 186 miljoen TH/s begon de daling in te zetten. Na een aantal weken bereikte de hashrate een bodem op 85 miljoen TH/s, het laagste punt van de rekenkracht in 2 jaar tijd. Hoe minder rekenkracht er in het netwerk zit hoe kwetsbaarder het is voor een 51% aanval.

3 redenen waarom het bitcoin verbod van China heeft gefaald

De data hierboven laat zien dat de hashrate ondertussen herstelt is naar 100 miljoen TH/s in minder dan drie weken tijd. Dit komt doordat een deel van de miners in China zijn verhuisd naar Kazachstan en delen in Noord-Amerika.

2. Peer-to-peer handel gaat door

Mensen willen graag bitcoin hebben en als men daarvoor naar een peer-to-peer beurs moet, dan doen men dat.

Alhoewel veel bedrijven die betrokken zijn bij het faciliteren van peer-to-peer (persoon tot persoon) transacties verbannen zijn in China, laten sommige sites meer dan 10 duizend succesvolle transacties zien.

Zowel Huobi als Binance bieden een soortgelijke dienst aan waar gebruikers hun fiat in een stablecoin zoals USD Tether om kunnen zetten. Nadat dit is gebeurd kunnen gebruikers bitcoin kopen. Dit soort diensten blijven onverminderd populair in het land, getuige de onderstaande volumecijfers.

3 redenen waarom het bitcoin verbod van China heeft gefaald
peer-to-peer handel via het Huobi handelsplatform. bron: Cointelegraph

3. Handelsplatformen in Azië domineren spot volume

Ook de vraag bij exchanges blijft toenemen, mede door de recente prijsactie (breken $42.000).

Als een verbod op handelen in cryptovaluta daadwerkelijk zou werken, was dat ook merkbaar in het spotvolume. Dit is duidelijk niet het geval. Exchanges zoals Binance, OKex en Huobi laten met recente data zien nog steeds het spot volume te domineren. Spot betekent dat er wordt gehandeld van fiat geld naar cryptocurrency's.

3 redenen waarom het bitcoin verbod van China heeft gefaald

China’s maatregelen tegen bitcoin transacties en minen hebben voor wat tijdelijke tegenslagen en prijsdaling gezorgd. Het netwerk en de prijs is in tegenstelling van wat velen hadden verwacht snel aan het herstellen. Het is een kwestie van tijd voor bitcoin weer sterker is dan ooit.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!