Bitcoin rekenkracht veert met 20% op tot 100 EH/s na problemen in China

De rekenkracht van het Bitcoin netwerk is weer aan het toenemen. Nadat de autoriteiten in China flink aan de boom begonnen te schudden, werden veel miners gedwongen om te verhuizen naar cryptovriendelijke landen zoals Canada, Kazachstan en de Verenigde Staten. Inmiddels is de rekenkracht weer met meer dan 20% gestegen.

Bitcoin mining

De plotselinge verdwijning van Bitcoin miners uit Chinese oorden, heeft ertoe geleid dat de rekenkracht van het Bitcoin netwerk daalde van zo’n 180 tot 84 exahash per seconde (EH/s), in nog geen drie weken tijd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Let wel op: de rekenkracht is altijd een schatting en je kunt moeilijk één getal geven, omdat het iedere seconde verschilt. Maar qua orde van grootte kun je wel stellen dat ongeveer 50% van de rekenkracht offline ging.

Sinds 3 juni is de hashrate echter weer gestaag aan het toenemen. Sinds het dieptepunt is de rekenkracht met 21% gestegen.

Dit lijkt grotendeels te komen door miners die hun rigs hebben verscheept en hun apparatuur nu langzamerhand weer aanzetten. Zo berichtten we al dat er in een Amerikaans dorp zo veel rigs aankwamen in zeecontainers, dat de lokale politici een tijdelijk verbod oplegden aan nieuwe mining bedrijven.

Glassnode vangt in haar dashboard verschillende metrics over het Bitcoin netwerk. Een daarvan is de rekenkracht. Op de grafiek (7-daags gemiddelde) is te zien dat de rekenkracht momenteel rond de 100 EH/s schommelt.

Bitcoin rekenkracht veert met 20% op tot 100 EH/s na problemen in China

Uitbreiding in Amerika

Het zijn niet alleen Chinese miners die naar Noord-Amerika vertrekken en nu weer beginnen met minen, die voor de stijging zoeken. Ook de bedrijven die al in de VS waren gevestigd, zijn flink aan het uitbreiden. Of het nu BIT Digital, HIVE, Riot, Genesis of Stronghold betreft; de laatste weken berichtten we regelmatig over flinke investeringen van deze miners.

  1. Amerikaanse Bitcoin miner Greenidge koopt 8.300 nieuwe rigs bij
  2. Bitcoin miner uit Amerika breidt uit: 46% meer rekenkracht
  3. Bitcoin mining firma Argo leent $20 miljoen om nieuwe locatie in Texas te bouwen
  4. Bitcoin mining bedrijf haalt $105 miljoen op, focus op overbodige steenkool als energiebron
  5. Amerikaanse Bitcoin miner Genesis haalt $125 miljoen op

Ook vanuit de institutionele wereld is er interesse in deze Bitcoin mining bedrijven. Onlangs deelde fondsmanager Viridi Funds haar plannen over een Energy Crypto Mining & Semiconductor ETF. Het financieel product, een mandje van bitcoin-mining-gerelateerde aandelen, zal worden verhandeld op de New York Stock Exchange (NYSE).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!