Bitcoin is nog altijd een doelwit van centrale bank in China

China blijft druk uitoefenen op het bitcoin (BTC). De People’s Bank of China laat in een statement geen onduidelijkheid bestaan: de centrale bank benadrukt dat ze de ‘hype’ rondom bitcoin de kop in willen drukken.

Bitcoin en China

De bank geeft zichzelf een complimentje voor de ‘ harde aanpak van illegale activiteiten rondom virtuele valuta’. De autoriteiten in het land blijven onverminderd handelsplatformen en andere partijen in de industrie aanpakken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

China en bitcoin hebben een aparte relatie. Een aantal provincies in het land waren jaren lang dé plek voor bitcoin miners om hun datacentra op te zetten. Al sinds 2017 is de handel in BTC en andere cryptocurrency’s officieel verboden.

Al jaren gingen de geruchten dat China op termijn bitcoin en mining aan wilde pakken. En sinds dit jaar is dat ook effectief gelukt. Er was een ware exodus uit het land door lokale en de nationale strategie om alles rondom bitcoin de kop in te drukken.

Beurzen en brokers stoppen (deels) met hun diensten in het land, en de hardware van miners gingen massaal offline.

Eigen munt

De push vanuit de politieke klasse in China komt niet uit de lucht vallen. Het land is druk bezig met het uitrollen en uitproberen van hun eigen digitale valuta, de digital yuan.

Het is eigenlijk in alles het tegenovergestelde van bitcoin: het komt vanuit een staat en werkt hetzelfde als de huidige grote wereldmunten. Maar dan met nog meer surveillancemogelijkheden en controle. De geldstromen kunnen met een volledig digitale munt nog makkelijker worden gevolgd. Zo wil China naar eigen zeggen meer controle krijgen over ‘illegale activiteiten’.

In de praktijk lijkt dit initiatief een ultieme poging om niet de controle over het geld te verliezen vanuit de staat. Met dit in het achterhoofd hoeven we niet snel een positiever sentiment rondom bitcoin te verwachten in China.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsChina

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)

    1 comment