4 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke data geven meer inzicht in de marktsituatie van bitcoin momenteel?

1. Miners

Miners delven gezamenlijk ~900 bitcoin per dag, omgerekend ~34,2 miljoen dollar op dagbasis. CryptoQuant komt met een opvallend feitje: miners houden hun bitcoin vast, zo blijkt uit hun on-chain analyse.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze hebben vooral in de maand februari verkocht en dat is de afgelopen maand juist afgenomen.

4 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs
bron: CryptoQuant

2. Stablecoins

Bovendien ligt de zogenaamde Stablecoin Supply Ratio op een zeer laag niveau. Dus het aantal bitcoin in de markt in relatie tot de hoeveelheid stablecoins ligt op een relatief laag niveau. Met andere woorden: de hoeveelheid stablecoins - wat regelmatig in deze updates langskomt - ligt op een hoog niveau.

Volgens sommigen is een hoog niveau van stablecoins munitie voor een uitbraak omhoog, omdat handelaren stablecoins gebruiken als wapenarsenaal aan de zijlijn.

4 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs
bron: CryptoQuant

3. UTXO Realized Price Distribution (URPD)

Glassnode heeft de on-chain indicator UTXO Realized Price Distribution (URPD) ontworpen. Deze indicator geeft inzicht wat voor percentage aan bitcoin transacties tegen welk prijsniveau zijn verstuurd.

Zo ontstaat in één oogopslag een overzicht van prijsniveaus tegen welke niveaus beleggers uitstappen. Volgens de Amerikaanse on-chain analist William Clemente III heeft de slotkoers van woensdag ($38.193) het meeste volume sinds $11.000.

Dat betekent dat er rond $38.000 veel handelsvolume is tussen kopers en verkopers. Want iedere bitcoin die gekocht wordt, kent uiteraard een verkoper (en andersom). Hoe deze metric te interpreteren, daarover verschillen de meningen.

Het is te interpreteren als een lijn in het zand, een nieuwe support voor de koers om van daar uit te consolideren of naar boven uit te breken.

4. Maken instituties gebruik van de 50% correctie?

Want ondertussen zijn een aantal (bekende) analisten het erover eens: bitcoin staat aan de vooravond van méér volatiliteit, naar boven óf naar beneden.

Stock-to-flow bedenker Plan B vermoedt dat hedgefondsen en assetmanagers aan het kopen zijn. Ze verkopen tijdens minder liquide handelsuren (minder handelsvolume) en kopen tijdens drukke handelsuren.

Nogmaals William Clemente III voegt daar aan toe dat ook de activiteiten van de over-the-counter desks actiever zijn.

Denk bijvoorbeeld aan Guggenheim die deze week een aanvraag indiende voor een investeringsfonds waarin ook bitcoin in het mandje zit.

Maar ook het investeringshuis NYDIG, die onder meer samenwerkt met verzekeraars New York Life en Mass Mutual én zakenbank Morgan Stanley om bitcoin als kasreserve te gebruiken, maar ook om aan te bieden aan vermogende klanten (in het geval van Morgan Stanley).

Het investeringsfonds van Anthony Scaramucci kent veel inflow en dan zijn er de nodige aanvragen voor een exchange traded funds (ETF's) voor de Amerikaanse markt. Aanbieders, denk aan Goldman Sachs en Fidelity, moeten fysieke bitcoin inkopen op de wereldmarkt als dekking van dit beleggingsproduct.

Van Eck noteert in Amsterdam een eerste bitcoin exchange traded product, waarmee beleggers exposure in bitcoin hebben zonder de fysieke variant te hoeven beheren.

De indruk ontstaat dat banken zoals JP Morgan en Goldman Sachs de huidige angst in de markt willen uitnutten om op een lagere marktprijs fysieke bitcoin te kunnen kopen. Ze kopen deze niet van miners, maar van andere actoren die nog maar kort in de markt zijn.

Want de munten die verkocht worden, gaan naar actoren die al langer in de markt zitten, zoals eerder door William Clemente III opgemerkt.


Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
on-chain

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Lees meer