4 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

451 totale weergaven

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

De bitcoin prijs heeft op de Bitstamp grafiek bijna de $42.000 geraakt dit weekend.

De scherpe daling die in 18 januari werd ingezet, is weer bijna goedgemaakt.

We zitten nog steeds afgerond 40% onder de all-time high van 10 november 2021. $69.000 is voorlopig het hoogste punt van bitcoin, in een tijd dat het macro speelveld anders was.

Centrale banken zoals de Amerikaanse Federal Reserve trekken voorzichtig de teugels aan door de rente in 2022 op te laten lopen. Dat is op de korte termijn negatief nieuws voor 'risicovolle' assets zoals bitcoin.

In Frankfurt zijn voorlopig de duiven in de meerderheid, maar in Londen en Washington winnen de haviken aan terrein.

Bitcoin heeft in 2022 voornamelijk een probleem aan de vraagzijde en niet zozeer aan de aanbodzijde. Traditionele fondsen en korte termijn speculanten laten bitcoin eerder vallen dan de lange termijn hodlers. Dat is een lappendeken aan spelers die bitcoin als lange termijn verzekeringspolis zien.

Voor hun aandelenhouders, voor hun burgers, voor hun (klein) kinderen. Fiat geld is een uitgeperste citroen, de functie van de dollar en euro is bovenal zeer beperkt. In de huidige wereld is een solofunctie van betalen niet meer genoeg. En als solitair machtsmiddel voor de zittende bestuurders heeft de dollar of de euro anno 2022 geen breed draagvlak meer. Fiat geld is dan ook aan zijn laatste fase van zijn bestaan aangekomen.

Slim geld en juist de jonge generaties die niet profiteren zien dat overheden en centrale banken worstelen met hun 'speeltje' en kiezen nu al voor een alternatief voor hen dit wordt opgedrongen. Bitcoin.

Of het nu bedrijven zijn (beursgenoteerde firma's zoals Block, MicroStrategy, het Noorse Aker ASA, maar ook mining bedrijven), overheden (El Salvador) of institutionele beleggers (pensioenfondsen en verzekeraars in Noord-Amerika en Singapore), of slim geld (NYDIG, Scaramucci, Øystein Stray Spetalen et cetera), of beleggingsfondsen (Galaxy, Pantera, Fidelity, Blackrock, Bakkt) of particuliere beleggers.

Bitcoin is als een vredelievend, wiskundig afgesteld wapen, nodig om inflatie te bevechten en overbelasting door centrale entiteiten voor te zijn.

Ook fundamenteel draait het netwerk als nooit tevoren, met een nieuw hoogtepunt qua rekenkracht. Dat komt omdat miners door middel van langdurige contracten elektriciteit omwisselen in digitale energie.

Bitcoin is in financieel opzicht de meest efficiënte en effectieve drager van opgewekte kilowatturen, wat de bron ook is.

Op de middellange termijn kunnen patronen op de bitcoin blockchain informatie geven hoe houders met hun digitale energie omgaan.

Een toenemend segment van de markt waardeert de waardevastheid van bitcoin als tegenpool van fiat valuta en vertoont historisch gedrag dat ze niet snel hun wallet openen om deze in te wisselen voor dollars of euro's.

1. Realized Price-to-Liveliness Ratio

Analist Dor Shahar is bedenker van de Realized Price-to-Liveliness Ratio, een combinatie van de realized price metric en de Liveliness metric.

De gerealiseerde prijs is de laatst bekende prijs van het beetje bitcoin (UTXO) op de blockchain. Gerealiseerde prijs is te omschrijven als de kostprijs en niet de marktprijs. Deze ligt doorgaans lager dan de marktprijs, alleen bij diepe dalen zoals op maart 2020.

De Bitcoin Liveliness deelt aantal cumulatieve Coin Days Destroyed (CDD) door het totaal aantal Coin Days Created.

Het aantal ‘coin days’ geeft informatie hoeveel dagen een bitcoin niet uitgegeven is (stilstaat). Zodra een munt echter uitgegeven wordt ('spent'), dan wordt deze geclassificeerd als 'destroyed'.

De door Shahar geïntroduceerde ratio tussen kostprijs en bitcoin liveliness is een manier om toppen en bodems te identificeren.

Hij geeft dit weekend een update en ziet dat de koers een maandenlange weerstand gesloopt heeft afgelopen week. De spotprijs moet boven deze slapende munten indicator blijven om in bullish vaarwater te blijven.

2. HODL Waves

HODL Waves classificeert alle beetjes bitcoin naar leeftijd. Elke golf staat voor een bepaalde leeftijd of ouderdom.

De metric gaat steeds uit van de laatste beweging op de blockchain van elk beetje bitcoin.

Analist TXMC verwacht dat de 1-jaarsgolf weer een stukje groter wordt in dit eerste kwartaal van 2022.

Kortom, mensen die hun munten in februari en maart 2021 kochten, moeten deze de komende maanden ook laten maturiseren. Gebeurt dat, dan is er weer een stukje van de markt die zijn munten laat slapen.

3. Seller Exhaustion Constant

Het investeringsfonds ARK Invest heeft deze metric ontworpen om uitputting van verkopers te meten.

Ze combineren twee componenten: het percentage van de bitcoin voorraad die virtueel op winst staat en de 30-daagse prijsvolatiliteit (gemiddelde van de koersschommelingen over de afgelopen 30 dagen).

Deze metric meet of de twee factoren op één lijn liggen. Een combinatie van lage volatiliteit en hoge verliezen wordt geassocieerd met capitulatie en een bodem van de bitcoinprijs.

De indicator heeft momenteel een waarde van 0.04, op hetzelfde niveau als toen de prijs op ~$48.000 (28 december 2021) en $54.000 (27 november 2021).

4 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs
bron: Glassnode

4. Realized HODL ratio

De Realized HODL ratio van Glassnode is een indicator om de toppen en bodems van de markt te duiden.

Het is de verhouding tussen de uitgegeven bitcoin van één week oud én de uitgegeven bitcoin van tussen de één en twee jaar oud.

De metric laat een neerwaartse trend zien, een teken dat oude munten weer iets dominanter zijn geworden.

Wil bitcoin nog verder stijgen, dan moet deze metric weer de stijgende lijn terugpakken. Want dan worden jonge munten weer dominant, een signaal dat de vraag naar bitcoin weer toeneemt.

4 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs
bron: Glassnode, RHODL all time

Zoomen we in op deze metric, dan zie je dat deze zich stabiliseert en een plateau lijkt te hebben gevonden. Welke richting gaat hij deze week kiezen?

4 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs
bron: Glassnode, RHODL 3 maanden

Zowel whales als kleine entiteiten blijven bijkopen, dat is gunstig.

Bitcoin staat op de korte termijn op een belangrijk kruispunt en de komende week moet blijken of de ingezette weg van afgelopen week wordt gecontinueerd. Matt Hyland houdt in ieder geval de driedaagse MACD in de gaten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...