55 van de grootste 100 banken investeren in Bitcoin- en cryptobedrijven

Meer dan de helft van de 100 grootste banken van de wereld heeft naar verluidt geïnvesteerd in bitcoin, crypto- en blockchainbedrijven.

Bitcoin bij banken

De top 100 is samengesteld op basis van de hoeveelheid activa die ze onder beheer hebben, ook wel afgekort als AUM. Naar verluidt vergroten verschillende wereldwijde bankgiganten hun betrokkenheid bij de cryptomarkt. Ze financieren projecten en bedrijven in de industrie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het onderzoek is gedaan door Blockdata. Ze stellen dat 55 van de top 100 banken op de een of andere manier blootstelling hebben aan de Bitcoin en cryptomarkt. Het gaat om directe en indirecte investeringen, en dit kan gaan om banken zelf of een van hun dochterondernemingen.

De meest actieve financiers zijn Barclays, Citigroup en Goldman Sachs. Ook JPMorgan en BNP Paribas scoren hoog als ‘serial investor’ in de snel ontwikkelende industrie. Ook het Nederlandse ING staat relatief hoog op de lijst.

55 van de grootste 100 banken investeren in Bitcoin- en cryptobedrijven

Het gaat niet zozeer in investeringen in cryptovaluta zelf, maar meer in bedrijven uit de industrie. Namen zoals Coinbase, Circle Coinmetrics en Bitflyer komen regelmatig terug. Ook bedrijven die verder van de Bitcoin-filosofie afstaan, zoals R3, Consensys en Everledger, komen terug in bovenstaand overzicht.

Het bevestigt een trend die KPMG al eerder opmerkte: de investeringen in dit type start-ups zijn verdubbeld sinds 2020. Vooral de custody van bitcoin is een belangrijk aandachtspunt waar de banken zich mee bezig houden. Bijna een kwart van de top 100 banken ontwikkelt zelf bewaardiensten voor cryptovaluta, of investeringen in bedrijven die zich hierin specialiseren.

Overduidelijke trend

Het is een trend die in de hele wereld gaande is: van de Verenigde Staten tot Azië en Europa. Bitcoin custody lijkt een manier voor banken om het bankloze geld te omarmen.

Blockdata noemt drie redenen waarom de banken hun toevlucht zoeken tot de cryptomarkt:

  1. Torenhoge winsten voor start-ups die met ‘crypto’ bezig zijn;
  2. Verbetering van de regelgeving;
  3. Toenemende vraag van klanten naar blootstelling aan digitale activa.

Twee goede voorbeelden zijn Coinbase en NYDIG. Beide weten de weg naar het institutioneel geld te vinden. Voor de een als custodial en als handelsplatform voor miljardenaankopen, voor de ander als partner voor de integratie van bitcoin diensten in banken en betaalservices.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
bankBitcoin nieuws