63 verdachten opgepakt in China wegens witwassen $1,75 miljard met cryptovaluta

De politie in Binnen-Mongolië heeft een bende opgepakt vanwege het witwassen met cryptovaluta. Het zou gaan om een bedrag van maar liefst $1,75 miljard!

Witwassen met cryptovaluta

Volgens China News zijn er 63 verdachten opgepakt. Ze zijn onderworpen aan strafrechtelijke dwangmaatregelen.

Er waren in totaal zeventien provincies en 270 politieagenten bij het onderzoek betrokken. Het werd geleid door een afdeling van het Tongliao Public Security Bureau.

Het begon allemaal in mei 2021. Met een “buitenlandse chatsoftware” werden er mensen gerekruteerd om mee te doen in de witwas-scheme.

Het zou gaan om geld “dat verdacht was van online piramidespelen, fraude, gokken en andere misdaden”. De groep zette het allemaal om in digitale valuta, om dan vervolgens geldstromen te verdoezelen.

Welke blockchain er voor gebruikt is, is niet bekend. De criminele organisatie zou maar liefst 12 miljard yuan hebben witgewassen via cryptovaluta. Ze gebruikten verschillende teams en verschillende lagen in de organisatie om het geld optimaal te kunnen witwassen.

In september startten de autoriteiten in de Zuid-Chinese provincie Hunan de landelijke operatie met de codenaam “Hundred-day Action”. Destijds identificeerden ze 93 verdachten. Nu is zo’n drie kwart van deze groep dus opgepakt en is er ook nog eens 130 miljoen yuan ter waarde van $18 miljoen geconfisqueerd.

Een van de verdachten genaamd Zhang Mou is naar verluidt ontsnapt naar Bangkok.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwswitwassen